Ballarini to marka, która pochodzi z Włoch, lecz jej produkty, zwłaszcza patelnie, znane są na całym świecie. Produkuje się je z wysokiej jakości aluminium, a dzięki wyjątkowej technologii pasują na wszystkie płyty grzewcze. Wykazują też energooszczędność ze względu na zastosowanie autorskiego patentu Radiant Induction. Patelnie Ballarini mają nienagrzewające się i ognioodporne uchwyty ze stali. Wśród modeli można wyróżnić kilka typów naczyń z różnymi powłokami. Głównie są one tytanowe, granitowe lub z cząsteczkami ceramicznymi jak Keravis Extreme. Produkty ze względu na dużą odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury mogą być myte w zmywarce czy używane w piekarniku. Każda patelnia Ballarini równomiernie się nagrzewa, a wiele modeli ma wskaźnik gotowości do pracy Thermopoint.
Patelnie Ballarini są tworzone z najwyższą starannością i cechuje je długa żywotność. Udoskonalane o nowoczesne technologie zapewniają komfort użytkowania. Przy tym ich elegancki design wpasowuje się w różnego rodzaju aranżacje. Producent wyposażył je między innymi w powłoki non-stick. Dzięki temu smażenie na patelniach Ballarini to przyjemność.
Poznaj je bliżej i sprawdź, z czego są wykonane. Dowiedz się o właściwościach poszczególnych powłok nieprzywierających i dlaczego to takie istotne. Poruszamy kwestię wygodnych rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo w patelniach Ballarini. Przeczytaj o wielu rodzajach naczyń do smażenia, a nawet grillowania potraw. Zdecyduj się na wysoką jakość prosto z Włoch!
Zacznijmy w pierwszej kolejności od korpusu. Patelnie Ballarini są z wysokiej jakości aluminium wyjątkowo odpornego na uszkodzenia. Dno natomiast jest bimetalowe, a akurat w tym przypadku mamy tutaj połączenie ze stalą. Zapewnia to doskonałe przewodzenie, również na indukcji oraz dystrybucję ciepła na całe naczynie. Ważny element stanowią powłoki wewnętrzne non-stick, a także uchwyty. Nie tylko zostały odpowiednio wyprofilowane, ale nie nagrzewają się i są ognioodporne.
W patelniach Ballarini znajdziesz powłoki nieprzywierające. W zależności od modelu różnią się wykończeniem lub ilością warstw. Niezależnie jednak czy jest to Keravis Extreme, którą znajdziemy np. w kolekcji Ballarini Alba, czy Granitium TI-X, która z kolei jest m.in. w Ballarini Portofino, mają to samo zadanie. Zapobiegają przywieraniu jedzenia podczas smażenia. Dzięki temu nic się nie przypala i pozwoli Ci to przyrządzać dania na mniejszej ilości tłuszczu. Dodatkową zaletą jest łatwość czyszczenia naczyń Ballarini pod bieżącą wodą.
Pewnie ciekawi Cię, czym wyróżnia się granitowa linia Ballarini. Patelnie z tej serii mają wyjątkowy design. A to ze względu na powłokę nieprzywierającą non-stick Granitum TI-X, która ma aż 6 warstw. Oprócz tego charakteryzuje je:
Tytan jest bardzo trwałym materiałem, a jego dodatek w patelniach czyni je produktami o długiej żywotności. Właśnie takie są naczynia Ballarini. Sklep ma szeroką ofertę, a ta linia wyróżnia się między innymi:
Smażenie na małej ilości tłuszczu sprawia, że dania są zdrowsze. Grillowa patelnia Ballarini 28 cm x 28 cm idealnie się do tego sprawdzi. Ma na to wpływ powłoka nieprzywierająca oraz karbowane dno. Dzięki niemu steki, ryby czy warzywa podczas obróbki nie wchłaniają tłuszczu. Dodatkowo powstają na nich charakterystyczne prążki i zyskują wyjątkowy smak. W patelni Ballarini Portofino wzmocnienie stanowią cząsteczki granitu, a przy tym należy do lekkich oraz poręcznych.
Oszczędzanie energii podczas smażenia na patelni Ballarini to duży atut. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu technologii Radiant Induction. To nic innego jak zmniejszenie zużycia energii za sprawą dna, które dobrze przewodzi ciepło. Odczujesz to, korzystając z nich na każdej płycie grzewczej, a zwłaszcza indukcji. Korpus szybko i równomiernie się nagrzewa, więc potrawy przygotujesz w krótszym czasie. Dodatkowo powłoka non-stick powoduje, że nic nie przywiera.
Warto bliżej przyjrzeć się pewnym udoskonaleniom wprowadzonym przez Ballarini w swoich patelniach. Wspominaliśmy już o ognioodpornych uchwytach ze stali Stay Cool. Dzięki nim bez poparzeń przeniesiesz patelnię z gorącym daniem. Duże udogodnienie stanowi autorska technologia Thermopoint. To mały wskaźnik, który poinformuje Cię o tym, że patelnia jest już odpowiednio nagrzana. Unikniesz w ten sposób niebezpiecznego sprawdzania tego ręką lub przedwczesnego położenia mięsa czy warzyw.
Skoro znasz już zalety powłoki nieprzywierającej w patelniach Ballarini, to pora poznać jej budowę. W zależności od modelu może ona składać się z 4 lub 5, a nawet 6 warstw jak z serii Ballarini Salina Granitum. Wyróżniamy tutaj między innymi poziom:
Choć wydaje się ich całkiem sporo, wspólna grubość ma na ogół 4,5 mm.
Jeśli stoisz przed zakupem naczyń Ballarini, to warto rozważyć kilka opcji. Masz możliwość wyboru pojedynczych patelni w różnych rozmiarach, a także o innych przeznaczeniach. Przyda się zarówno tradycyjna, jak i ta grillowa, wok czy do naleśników. Oprócz tego w sklepie znajdziesz gotowe zestawy kilku patelni Ballarini. Będziesz mieć je pod ręką, a w razie potrzeby dopasujesz je z łatwością do rodzaju oraz złożoności dania. Zaawansowane komplety zostały wzbogacone o pasujące garnki.
Większość patelni Ballarini przeznaczona jest do mycia w zmywarce. Przed użytkowaniem sprawdź jednak zalecenia producenta i piktogram. Ich design należy do eleganckich oraz nowoczesnych, a jednocześnie bardzo uniwersalnych. Wpasują się w wiele kuchennych aranżacji. W przypadku choćby patelni typu wok dołączana jest szklana pokrywka. Dzięki kształtowi korpusu możesz na niej nie tylko smażyć, ale również dusić i gotować.
Naczynia marki Ballarini są dopracowane w każdym szczególe. Wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne, więc będą służyły Ci długo. Wiele modeli objętych zostało dodatkową gwarancją przez producenta na 5 lub 10 lat jak w przypadku serii Ballarini Alba. W patelniach tytanowych długa żywotność to jedna z wielu zalet, ponieważ możesz używać ich nawet w piekarniku. Przygotowywanie potraw będzie od teraz dużo przyjemniejsze i energooszczędne. Dania zyskają fantastyczną jakość, która zachwyci Twoich bliskich.