Szybkowary to naczynia, które pozwalają przyspieszyć proces gotowania poprzez obróbkę potraw bez dostępu do tlenu. Nazywane też garnkami ciśnieniowymi, produkowane są przez renomowane marki jak m.in.: Fissler, Zwilling, Ambition. Charakteryzują się niezwykłą trwałością, a ich korpusy najczęściej są wykonane z niezawodnej stali nierdzewnej. Szybkowar ciśnieniowy ma szczelnie przylegającą do niego pokrywkę. Wyposażona jest w zawory umożliwiające regulację pary i otwory bezpieczeństwa. Wielowarstwowe dno zapewnia równomierną dystrybucję ciepła oraz dopasowanie na każdą kuchenkę, znajdziesz więc także szybkowary na indukcję. Są naczyniami energooszczędnymi, a w zależności od modelu mają kilka trybów gotowania, ale również funkcję przygotowywania dań na parze. Zastosowano w nich udogodnienia jak miarki czy żaroodporne uchwyty, a dostępność elementów wymiennych jest szeroka.
W czym tkwi sekret szybkowaru? To wyjątkowo szczelny garnek ciśnieniowy, który pozwala na szybsze gotowanie potraw, które tradycyjnie wymagają długiego duszenia. W dobrze zamkniętym naczyniu podczas gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia. Wzrasta również temperatura wrzenia wody, a składniki gotują się o wiele szybciej. Z uwagi na wysokie ciśnienie, szybkowary muszą być wyposażone w zawór bezpieczeństwa, który zazwyczaj umiejscowiony jest na pokrywie. To doskonałe produkty dla osób zabieganych i zapracowanych, które chcą jak najszybciej ugotować czasochłonne potrawy. Zupy, potrawki, gulasze, gołąbki, bigos, duszone mięsa i inne dania zagoszczą w Twojej kuchni nie tylko od święta! Czas gotowania w szybkowarze uzależniony jest oczywiście od rodzaju potrawy. Dla przykładu, klasyczny rosół ugotujemy już w 40 minut, a przepyszne gołąbki w zaledwie 15 minut. Robi wrażenie, prawda? Warto zaznaczyć, że dania przygotowane w szybkowarze nie odbiegają smakiem od tych przyrządzanych w tradycyjny sposób.
Choć na pozór szybkowary ciśnieniowe wyglądają tak samo, to po przejrzeniu różnych modeli możemy dostrzec wyraźne różnice, które dotyczą: pojemności, materiału wykonania, dostosowania do kuchenki, możliwości mycia w zmywarce, rodzaju pokrywy i uchwytu, a także dodatkowych funkcji. Po przeanalizowaniu każdego z tych parametrów, łatwiej będzie nam dobrać garnek szybkowar dopasowany do naszych potrzeb.
Na rynku dostępne są szybkowary ciśnieniowe w pojemności od 2,5 litra do nawet 10 litrów. Należy jednak pamiętać, że podana wartość dotyczy pojemności całkowitej garnka, ale tak naprawdę wykorzystujemy 2/3 lub 1/3 pojemności.
Mały szybkowar - taki do 4 litrów, będzie idealnym wyborem dla singli lub dwójki osób. Taki garnek ciśnieniowy sprawdzi się do gotowania prostych dań i mniejszych porcji.
Średnie szybkowary 6 l - 7l to jedne z najchętniej wybieranych. Właśnie ta pojemność podawana jest przy różnych przepisach na posiłki z szybkowaru. Tego typu garnki ciśnieniowe polecane są dla rodzin do 4 osób.
Duży szybkowar (8-10l) to doskonały produkt do gotowania większych porcji dań, idealnych na rodzinne zjazdy i święta. W takim szybkowarze przygotujemy obiad na kilka dni.
Garnek szybkowar ze stali nierdzewnej czy aluminium?
Szybkowary ciśnieniowe różnią się także materiałami wykonania. Zdecydowanie najpopularniejszy jest garnek szybkowar ze stali nierdzewnej – odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, rdzewienie, odkształcenia i działanie wysokiej temperatury. Jest także bezpieczny w kontakcie z żywnością, ponieważ nie wchodzi w reakcje z żadnymi składnikami.
Z kolei mniej popularny szybkowar aluminiowy również może znaleźć swoich zwolenników. Najbezpieczniejszą opcją są garnki aluminiowe pokryte dodatkowo powłoką nieprzywierającą, która chroni żywność przez bezpośrednią stycznością z aluminium, a także przed przywieraniem do powierzchni. Szybkowary aluminiowe są lżejsze od tych stalowych, dlatego szybciej się nagrzewają i są łatwiejsze w przenoszeniu.
Garnek ciśnieniowy może być przeznaczony do użytkowania na kuchence lub może być to model elektryczny. Jedne i drugie modele mają swoje zalety. Wszystkie szybkowary klasyczne dostosowane są do działania na kuchence gazowej i elektrycznej. Większość z nich zadziała także na płycie ceramicznej. Wśród nowoczesnych modeli bez problemu znajdziemy również szybkowary na indukcję, wykonane w całości z materiałów ferromagnetycznych lub posiadające specjalny dysk na dnie, wykrywany przez pole indukcyjne. Pamiętajmy, by zawsze zapoznać się ze specyfikacją producenta.
Do wyboru mamy także szybkowary elektryczne. Takich urządzeń nie stawiamy na kuchence, ale podłączamy do prądu. Mogą być użytkowane nawet tam, gdzie nie mamy dostępu do kuchenki. Zazwyczaj posiadają też dodatkowe funkcjonalności, których nie znajdziemy w klasycznych szybkowarach. Posiadają cyfrowe wyświetlacze, funkcję automatycznego wyłączania i wyboru różnych programów gotowania.
By wybrać odpowiedni dla nas szybkowar garnek, należy zwrócić uwagę także na inne jego elementy i parametry. Ważne są również:
Średnica garnka – szybkowar powinien być dostosowany swoją średnicą do posiadanej przez nas kuchenki. O ile w przypadku kuchenki gazowej raczej nie ma to zbyt dużego znaczenia, o tyle w przypadku płyty indukcyjnej, musimy wziąć to pod uwagę. Wielkość średnicy szybkowaru musi pasować do rozmiaru pól grzejnych.
Pokrywa z blokadą – garnek ciśnieniowy musi posiadać pokrywę wyposażoną w odpowiednią blokadę z zaworem bezpieczeństwa. Taka blokada zabezpieczy urządzenie przed otwarciem podczas gotowania, a także przed uwolnieniem zbyt dużej ilości pary wodnej. Pamiętaj, by nie otwierać pokrywy na siłę. Należy zaczekać, aż ciśnienie spadnie, a blokada sama się zwolni.
Uchwyty – szybkowar garnek może być wyposażony w dwie rączki lub jeden dłuższy uchwyt.
No pewnie, że warto! Szczególnie wtedy, gdy lubisz potrawy wymagające długiego czasu gotowania, ale nie masz zbytnio czasu na ich przyrządzenie. Odtąd tradycyjny rosół czy długo duszony gulasz możesz zjeść nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Zalety szybkowaru ciśnieniowego:
1) Skrócony czas gotowania dań (nawet 2-3 krotnie).
2) Krótszy czas gotowania to niższe opłaty za gaz lub prąd.
3) Ograniczony dostęp tlenu pozwala zachować wartości odżywcze składników.
4) Szczelna pokrywa zatrzymuje parę wodną wewnątrz garnka, dzięki czemu potrawy są odpowiednio miękkie i soczyste.
5) Nie ma ryzyka przypalenia potraw.
6) Urządzenie jest proste w obsłudze.
W przypadku wyboru garnka, który wykorzystuje duże ciśnienie, nie warto iść na żadne kompromisy. Szybkowar ciśnieniowy musi być solidny, a przede wszystkim bezpieczny w użytkowaniu. Dlatego też, jeśli zależy nam na niezawodnym produkcie, warto szukać garnków ciśnieniowych w ofertach znanych, renomowanych producentów. Bardzo często szybkowary dostępne są też z dodatkowymi elementami w zestawie.
Marka Ambition oferuje szybkowar z wkładem do gotowania na parze. Szybkowary Fissler to solidne stalowe garnki ciśnieniowe z miarkami litrażowymi wewnątrz, niektóre dostępne także z rondlem. Wysokiej jakości szybkowary ze stali nierdzewnej to również szybkowary Tefal, Zwillig i Tescoma. Te bardziej przystępne cenowo – SSW, Orion i Konighoffer. Jeśli interesuje Cię model elektryczny, zwróć uwagę na szybkowar Camry, a jeśli klasyczny szybkowar ciśnieniowy z powłoką nieprzywierającą, to szukaj wśród produktów marki Florina.