Szybkowar WMF to specjalne naczynie do szybkiego, wygodnego i bezproblemowego gotowania. W znacznie krótszym czasie przygotujemy w nim ulubione dania – gołąbki, gulasz, bigos, rosół oraz wiele innych, które są z reguły bardziej pracochłonne. Garnki ciśnieniowe WMF z innowacyjnymi, w 100% szczelnymi pokrywami, pozwalają na szybszy wzrost ciśnienia i temperatury wewnątrz naczynia. W ten sposób potrawy gotują się dużo szybciej, bez żadnej utraty smaku i swoich właściwości! Każdy szybkowar WMF to artykuł wykonany z najwyższej jakościowo stali nierdzewnej. Trwały, odporny na uszkodzenia, zarysowania i wysokie temperatury. Może być używany na różnych źródłach ciepła, dlatego znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Dla maksymalnego bezpieczeństwa garnki ciśnieniowe WMF posiadają również system automatycznego odprowadzania pary. Zapobiega on nagromadzeniu się we wnętrzu zbyt wysokiego ciśnienia.
Czy gotowanie bardziej skomplikowanych dań może być prostsze i mniej czasochłonne? Oczywiście, że tak. Właśnie za sprawą szybkowarów! Szybkowar WMF to innowacyjne naczynie stworzone z myślą o osobach żyjących w biegu, które nie chcą jednak rezygnować ze smacznych, pełnowartościowych i domowych posiłków.
Przy ciągłym braku czasu i licznych obowiązkach przyrządzanie niektórych potraw w standardowych garnkach nie byłoby możliwe. Mając w swojej kuchni jeden z szybkowarów producenta WMF, zyskujemy szansę na włączenie do codziennego menu ulubionych dań. W większości przypadków oszczędność czasu wynosi nawet 50-70%! Szybkowar WMF to bez wątpienia jedno z tych naczyń, które przyda się w każdym domu. W wielu sytuacjach jesteśmy zmuszeni do przygotowania czegoś „na szybko" – dla siebie i bliskich.
Szybkowar WMF to niezastąpiony ratunek w nagłych sytuacjach. Oszczędzamy czas, bez niepożądanej utraty walorów smakowych, czy właściwości odżywczych składników. Ciśnieniowe WMF garnki okażą się również niezastąpione w trakcie wszystkich świąt, urodzin lub spotkań w większym gronie. Możemy przygotować w nich dania mięsne (np. gulasz, pieczeń) na bazie kapusty (np. gołąbki, bigos), rybne, warzywne, zupy oraz wiele innych.
Szybkowary na pierwszy rzut oka przypominają zwykłe, klasyczne garnki WMF. Swoje odmienne właściwości zawdzięczają jednak specjalnym, w 100% szczelnym i idealnie przylegającym do krawędzi pokrywom. Dzięki nim dochodzi do szybkiego wzrostu ciśnienia i temperatury we wnętrzu naczynia, co w rezultacie skraca czas potrzebny do przygotowania dań.
Temperatura w szybkowarze WMF może być wyższa niż w standardowych garnkach nawet o ok. 20 stopni Celsjusza. Przekłada się to nie tylko na szybsze gotowanie potraw, ale i mniejsze rachunki za prąd lub gaz.
Ze względu na wysokie ciśnienie, jakie wypełnia tego rodzaju garnki, każdy szybkowar WMF ma także specjalny system odprowadzania pary, będący elementem zabezpieczającym. Szczelnie dopasowane pokrywki sprawiają ponadto, że zapachy nie wydostają się na zewnątrz i nie unoszą się w kuchni lub innych częściach domu. Warto również zaznaczyć, że gotowane w garnkach ciśnieniowych WMF potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i smakowe. Krążąca we wnętrzu para przenika do składników, nie narażając ich na utratę witamin i minerałów.
Naczynia z oferty niemieckiego producenta WMF w sklepie zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej Cromargan, bezpiecznej w kontakcie z żywnością. Materiał ten odznacza się wyjątkową trwałością, odpornością na zarysowania, uszkodzenia i przesiąkanie zapachów. Nie wchodzi także w reakcje z kwasami spożywczymi.
WMF garnki posiadają wysokie ścianki, które pozwalają na wygodne gotowanie większych porcji jedzenia, dań wieloskładnikowych i z dodatkiem sosów. Dzięki grubemu dnu TransTherm szybko absorbują ciepło i równomiernie rozprowadzają je po całej powierzchni. Mogą być również używane na różnych rodzajach płyt grzewczych.
Przy wyborze szybkowaru, podobnie jak przy wyborze innych garnków lub patelni WMF musimy zwrócić uwagę na podobne kwestie. Jest to przede wszystkim:
Pojemność szybkowaru WMF powinna uwzględniać liczbę wszystkich domowników lub to, jak często gotujemy i na ile dni. Singlom lub parom proponujemy garnek mniejszy, o pojemności max. 4 litry. Będzie on także idealny do gotowania niewielkich porcji jedzenia. Jeśli jednak mamy wieloosobową rodzinę lub też z reguły przyrządzamy dania na kilka dni, naszą uwagę powinny przykuć WMF garnki ciśnieniowe o większej pojemności. Średnie, standardowe szybkowary mają po ok. 5-7 litrów. Te wyjątkowo duże, na święta, czy rodzinne spotkania mogą osiągać nawet 10 l. Jeśli natomiast potrzebujemy naczyń o różnych wielkościach, warto rozważyć zakup kompletów składających się z odmiennych modeli. Dzięki temu będziemy mogli jednocześnie przyrządzać kilka dań. Oczywiście jeszcze szybciej i oszczędniej!
Każde naczynie musi pasować także do posiadanej już płyty grzewczej. W tym miejscu w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego średnicę oraz średnicę naszych palników. Będzie mieć to znaczenie przede wszystkim przy wyborze największych modeli szybkowarów WMF na płytę indukcyjną. Jeśli pominiemy tę czynność, może okazać się, że wybrany garnek jest zbyt duży, co w takim przypadku nie pozwoli na osiągnięcie pożądanej temperatury i ciśnienia.
WMF garnki pasują na wszystkie rodzaje kuchenek, dlatego nie musimy obawiać się nietrafnej inwestycji. Posiadają grube, ferromagnetyczne dno TransTherm. Wykorzystamy je zarówno na indukcji, jak i płycie gazowej, elektrycznej oraz ceramicznej. Wybierając szybkowary innych producentów, zwracajmy jednak uwagę na tę właściwość. Podobnie powinniśmy zachować się przy zakupie garnków, patelni, a także klasycznych czajników WMF.
W zależności od wielkości i ciężkości szybkowaru, może on posiadać jeden dłuższy uchwyt lub dwa. Ich ilość, materiał wykorzystany do produkcji oraz kształt decydują o komforcie i bezpieczeństwie przenoszenia gorącego jeszcze szybkowaru WMF. Najlepiej, aby uchwyty były wykonane z materiałów odpornych na nadmierne nagrzewanie się i ślizganie się w dłoniach.
Wiele naczyń tego typu może posiadać również dodatkowe funkcjonalności, które zwiększą komfort ich codziennego użytkowania. W przypadku WMF garnków ciśnieniowych są to m.in.: