Szybkowar na indukcję to idealne rozwiązanie do nowoczesnej kuchni. Garnki dostępne są w różnych wielkościach oraz pojemnościach. Z jedną rączką, dwoma uchwytami, szerokie i wąskie do gotowania różnych potraw. Sprawdzą się do codziennego użytku, pozwolą na szybkie i zdrowe gotowanie. Praktyczne szybkowary na indukcje skrócą czas gotowania i duszenia potraw nawet o połowę. Przyrządzimy w nich wszystkie ulubione dania. Szybkowary na płytę indukcyjną są bardzo łatwe w użytkowaniu oraz bez problemu można utrzymać je w czystości. Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej są bardzo trwałe i niezawodne. Szybkowar indukcyjny umożliwi ugotowanie najróżniejszych zup: kalafiorowej, pomidorowej, warzywnej, ogórkowej. Będzie można przyrządzić w nim pyszne sosy do makaronów, ryżu lub kaszy. Szybko ugotować ziemniaki oraz ulubione warzywa. Sprawne gotowanie sprawi radość, a jednocześnie pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Naczynia te to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych, pracujących pań i panów domu, którzy cierpią na ciągły brak czasu. Szybkowar do indukcji pięknie prezentował się będzie w modnej kuchni. Wypolerowany na wysoki połysk lub matowy pasował będzie do wystroju wnętrza oraz innych garnków. Możemy mieć pewność, że raz użyty będzie już w użyciu każdego dnia.
Wielofunkcyjne naczynia pozwalają oszczędzać miejsce w kuchni, a szybkowary na płyty indukcyjne dają wiele kulinarnych opcji. Ugotujesz w nich tradycyjnie, ale też przyspieszysz przyrządzanie posiłków dwukrotnie po szczelnym zamknięciu pokrywą. Wykonane z wysokiej jakości materiałów garnki ciśnieniowe posłużą przez lata, a w dodatku są energooszczędne.
Poznaj działanie i funkcje szybkowarów indukcyjnych wielu producentów – ich poszczególne tryby, a także udogodnienia czy systemy bezpieczeństwa. Dowiedz się, co sprawia, że tak wiele szybkowarów jest odpowiednich na każdy rodzaj kuchenki, nie tylko indukcyjne. Garnki ciśnieniowe możesz kupić też w zestawach, a my opowiemy o ich zawartości. To eleganckie i praktyczne naczynia, więc poznaj je bliżej oraz ich wysoką jakość.
Pewnie zastanawiasz się, co zyskasz, jeśli w Twojej kuchni zagoszczą szybkowary na płyty indukcyjne. Szczelnie zamknięty pokrywką garnek pod wpływem ciepła w środku wytwarza ciśnienie. Obrabiane jedzenie w ten sposób zyskuje nie tylko na walorach smakowych, ale także:
To naczynia, które pozwalają oszczędzać czas i energię, a przy tym przyrządzać pełnowartościowe dania.
Kompatybilność z każdym rodzajem kuchenki czyni te naczynie bardzo uniwersalnymi. Szybkowar na indukcję wielu firm, np. Tescoma, Zwieger, WMF czy Fissler, pasuje też na pozostałe płyty grzewcze. Wszystko dzięki wysokiej jakości materiałów wykonania, a także nowoczesnym technologiom. Korpus ze stali nierdzewnej dobrze rozprowadza ciepło. To jednak wielowarstwowe dno akutermiczne odpowiednio je przewodzi i dystrybuuje na całe naczynie. Ma to również wpływ na energooszczędność, jaką oferuje na przykład szybkowar Ambition czy Zwilling.
Szybka obróbka cieplna żywności to główne zadanie, jakie ma szybkowar. Garnek ciśnieniowy możesz jednak wykorzystać jeszcze w inny sposób. Przede wszystkim pamiętaj, że odpowiedni będzie też do gotowania tradycyjnego. Jeśli na przykład potrzebujesz przygotować jakieś danie, z którego należy odparować płyny jak wino. Wiele szybkowarów wyposażonych jest we wkład do gotowania na parze. To również zdrowa forma pozwalająca zachować witaminy w warzywach, rybach czy mięsie.
Każdy producent korzysta z autorskich rozwiązań, cały czas udoskonalając swoje produkty. Szybkowar ciśnieniowy indukcyjny będzie miał więc różne tryby pracy w zależności od marki i modelu. Na przykład w Tefal znajdziesz wygodne programy podzielone ze względu na rodzaj przetwarzanej żywności jak mięso czy warzywa. W przypadku szybkowarów Fissler są dostępne 4 stopnie gotowania:
Z łatwością dobierzesz odpowiedni, biorąc pod uwagę czas, jakim dysponujesz.
Wspominaliśmy już, że szybkowary na indukcję produkowane są ze stali nierdzewnej. Każdy z producentów korzysta z własnych stopów bądź dość popularnego 18/10. Przede wszystkim przystosowany jest do kontaktu z żywnością, ale także bezpieczny dla alergików. Garnki ciśnieniowe mają wysoką odporność na:
W dodatku wiele modeli możesz umyć w zmywarce, a często wewnętrzna powłoka jest nieprzywierająca. Możesz je stosować także jako zwykłe garnki na indukcję, bo dobrze przewodzą ciepło. Przydaje się to np. kiedy potrzebujesz obgotować mięso na rosół, ale nie tylko.
Szybkowary ciśnieniowe indukcyjne są bardzo proste w obsłudze. Duże ułatwienie stanowią wygodne i sprytne patenty jak miarka litrażowa w środku czy odpinane rączki. To zalety ze strony technicznej. Oprócz nich znajdziesz też wiele innych jak na przykład automatyczną blokadę otwierania pokrywki lub timer. Pomocna będzie również sygnalizacja świetlna i dźwiękowa informująca o nagrzaniu się garnka ciśnieniowego czy skończonej pracy. Znajdziesz też naczynia z różnymi systemami otwierania, na przykład jedną ręką.
Wielowarstwowe czy akutermiczne dno będące stopem stali i aluminium wpływa na dobrą dystrybucję ciepła. W szybkowarach na kuchenkę indukcyjną dzieje się to szybko, równomiernie, a przy tym jedzenie chronione jest przed przypalaniem. Wysoka temperatura oraz brak dostępu do tlenu tworzy wysokie ciśnienie. Wszystko gotujesz zatem szybciej przy tym samym poborze energii z kuchenki co wcześniej. W zależności od modelu skrócisz czas przygotowywania posiłków dwukrotnie lub nawet o 70%.
Pewnie zastanawiasz się, co można przygotować w szybkowarze ciśnieniowym i czy jest to naczynie dla Ciebie. Wykorzystując taki garnek, przyrządzisz wszystko, co dotychczas robiłeś tradycyjnie. Różnica jednak będzie znacząca, ponieważ wykonasz to dużo szybciej. Poczujesz ją, choćby gotując ziemniaki do obiadu lub makaron. Szybkowar sprawdza się też do przygotowywania aromatycznych dań jednogarnkowych jak leczo, bigos, a nawet zup.
Żeby przygotowywanie potraw w garnku pracującym pod ciśnieniem było bezpieczne, są wyposażone w odpowiednie systemy. Szybkowary indukcyjne w pokrywkach mają otwory umożliwiające ujście pary po przekroczeniu pewnej granicy. Dodatkowe pokrętła to zawory, dzięki którym możesz kontrolować ciśnienie robocze. Pamiętaj, że jeśli naczynie ma automatyczną blokadę, to należy odczekać, aż temperatura w środku się wyrówna. Gdy postanowisz dorzucić przyprawę lub jakiś składnik w trakcie, skorzystaj z pokrętła.
Jeśli stoisz przed zakupem szybkowaru na kuchenkę indukcyjną, na pewno zastanawiasz się jaki rozmiar wybrać. Bez problemu znajdziesz pojemności idealne dla wieloosobowych rodzin, choćby 8 litrów. Weź pod uwagę również zestawy, w których znajdziesz garnki ciśnieniowe o różnych wymiarach. Mając je pod ręką w domu, dobierzesz z łatwością naczynie do ilości dania. Dodatkową opcję stanowią komplety z akcesoriami jak na przykład woreczki próżniowe z pompką czy siekacz do ziół i warzyw, które znajdziemy m.in. w ofercie Zwilling. Inne szybkowary mają też wkład do gotowania na parze, np. te marki Fissler.
Design szybkowarów na indukcję jest elegancki, a przy tym wygląda profesjonalnie. Oprócz wersji na płyty grzewcze są też nowoczesne, ciśnieniowe garnki elektryczne. Do ich działania wystarczy jedynie prąd, często mają wyświetlacz oraz wiele programów gotowania.
Jak widzisz, to bardzo przydatne naczynia będące też doskonałym pomysłem na prezent. Ze względu na wspaniałą jakość i odporność na wiele czynników posłużą przez wiele lat. Szybkowary na indukcję pozwolą Ci na nowo odkryć gotowanie, więc zacznij z nich korzystać już dzisiaj!