Brytfanna do piekarnika to solidne i pojemne naczynie, które przyda się w każdym kuchennym wyposażeniu do przyrządzania przeróżnych potraw. Znane już w kuchniach naszych mam i babć jako gęsiarka garnek wykonana z żeliwa, dzisiaj przybiera różne formy. Dzięki bardzo szerokiej ofercie brytfann możesz wybierać w produktach większych i mniejszych, głębokich i płytkich, wykonanych z różnego rodzaju materiałów, w różnych kolorach oraz kształtach. Praktyczne brytfanny umożliwiają pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie oraz gotowanie. Brytfanna z pokrywą lub bez przeznaczona jest nie tylko do piekarnika, ale i na różne rodzaje kuchenek. Co można przygotować w brytfannie, dlaczego warto ją mieć i w ogóle, jaki produkt wybrać? Przeczytaj nasz mały poradnik, by poznać odpowiedzi na wszystkie pytania.
Niewątpliwą zaletą brytfanny jest fakt, że w znakomitej większości (choć nie zawsze) jest to produkt przeznaczony do użytkowania zarówno w piekarniku, jak i na kuchence. Obecnie bez problemu znajdziesz nawet brytfanny na indukcję. Takie właściwości dają nieograniczone możliwości przyrządzania smakowitych potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych.
Wykorzystana jako garnek brytfanna posłuży do ugotowania codziennych potraw, a przede wszystkim wieloskładnikowych dań jednogarnkowych. Brytfanna z pokrywą przyda się do duszenia mięs i warzyw w celu przygotowania smakowitych gulaszy, potrawek i dań w sosie. Warto zwrócić uwagę także na produkty wyposażone w pokrywkę z aromatyzatorem, czyli specjalnym otworem, przez który możesz podlewać potrawę wodą, bulionem lub sosem, bez konieczności unoszenia pokrywy. Z kolei brytfanna z powłoką nieprzywierającą sprawdzi się do smażenia składników na niewielkiej ilości tłuszczu.
Każda gęsiarka będzie odpowiednia do pieczenia potraw w piekarniku, zarówno ich duszenia pod pokrywą, jak i zapiekania bez pokrywy. A jeśli marzy Ci się złocisty kurczak z chrupiącą skórką, to zwróć uwagę na brytfanny z rusztem, idealne do pieczenia drobiu, ale i innych rodzajów mięs. Takie produkty sprawdzą się również jako alternatywy dla tradycyjnego grilla.
Brytfanna gęsiarka to naczynie, które pozwala na:
gotowanie - gęsiarki przeznaczone na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną, a także brytfanny na indukcję
smażenie - szczególnie gęsiarki z powłoką nieprzywierającą
duszenie - brytfanny z pokrywą wykonaną z tego samego materiału lub ze szkła żaroodpornego
pieczenie - brytfanny do piekarnika
grillowanie - brytfanny do grillowania z żeberkową powierzchnią lub rusztem
Brytfanna gęsiarka dostępna jest w różnych odsłonach. Znajdziesz produkty wykonane z różnych materiałów i pokryte różnymi powłokami, małe i duże, dostosowane do danego typu kuchenki i do piekarnika, przystosowane do mycia w zmywarce, wyposażone w dodatkowe elementy i dedykowane różnym potrawom. Jak wśród tylu artykułów wybrać idealny produkt dla siebie?
Popularne brytfanny gęsiarki zostały wykonane z różnych materiałów. Dostępne są tradycyjne gęsiarki żeliwne i emaliowane, ale znajdziesz również nowoczesne modele - lekkie brytfanny aluminiowe, pokryte dodatkowo powłoką nieprzywierającą, brytfanny gastronomiczne ze stali nierdzewnej, a nawet produkty ceramiczne.
Brytfanny żeliwne – tradycyjne gęsiarki, zazwyczaj o dużej pojemności, wykonane z długowiecznego żeliwa, materiału niezwykle odpornego na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia i wysokie temperatury. Tego typu naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło i choć długo się nagrzewają, to również długo to skumulowane ciepło utrzymują. Żeliwo wytrzyma i takie warunki. Zazwyczaj są owalne lub okrągłe, przypominające garnki, rzadziej prostokątne. Bardzo często wyposażone w pokrywkę, co pozwala na duszenie mięs i innych potraw. Brytfanna do pieczenia mięsa może być wykonana z surowego żeliwa lub pokryta powłoką emaliowaną. W tym drugim przypadku brytfanny gęsiarki dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych, które bez wątpienia staną się praktyczną ozdobą każdej kuchni. Taka gęsiarka do pieczenia dostępna jest w ofercie m.in. Chasseur, Skeppshult, Konighoffer czy Browin.
Brytfanny ceramiczne, w tym porcelanowe – ceramika to naturalny materiał, który nie wydziela żadnych szkodliwych substancji podczas podgrzewania. Jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i środowiska. Brytfanny gęsiarki ceramiczne i porcelanowe to zatem doskonały wybór dla osób uczulonych na pierwiastki metaliczne. Dość szybko się nagrzewają i dość długo utrzymują temperaturę. Szkliwione brytfanny nie pochłaniają zapachów i nie odbarwiają się. Jedna brytfanna gęsiarka może być zatem wykorzystywana do różnych potraw. Należy jednak zachować większą ostrożność podczas użytkowania takiej gęsiarki, ponieważ istnieje ryzyko jej wyszczerbienia czy stłuczenia. W większości nie zadziałają na kuchence, ale świetnie sprawdzą się w piekarniku. Porcelanowa brytfanna do pieczenia mięsa na kuchenkę dostępna jest w ofercie marki Revol.
Brytfanny aluminiowe z powłoką – gęsiarki do pieczenia wykonane z odlewu aluminiowego to jedne z najpopularniejszych modeli. Są z pewnością lżejsze niż te żeliwne i szybciej się nagrzewają. W całości pokryte są powłoką nieprzywierającą, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Może być to powłoka teflonowa, tytanowa, ceramiczna lub kamienna. Powłoki różnią się odpornością na uszkodzenia i stopniem nieprzywieralności. Możesz w nich nawet podsmażać składniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Brytfanny non-stick oferuje Zwieger, Ambition, Konighoffer czy SSW.
Brytfanny ze stali nierdzewnej – to doskonała brytfanna do pieczenia mięsa. Tego typu naczynia nazywane są również gastronomicznymi, ponieważ bardzo często można spotkać je w profesjonalnych kuchniach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je także w domowych warunkach. Brytfanna do mięsa wykonana ze stali nierdzewnej jest odporna na uszkodzenia, zarysowania, odkształcenia, rdzewienie i działanie wysokiej temperatury. Zazwyczaj takie gęsiarki do pieczenia dostosowane są do użytkowania na wszystkich typach kuchenek oraz w piekarniku. Mogą być wyposażone w pokrywkę (do gotowania i duszenia) lub przybierać formę otwartą (do zapiekania w piekarniku). Ciekawym rozwiązaniem są brytfanny z rusztem, na którym upieczesz złocistego kurczaka czy inne potrawy. Wytapiający się tłuszcz zamiast wsiąkać w danie, będzie ociekał na dno naczynia. To brytfanny gęsiarki Fissler, Kinghoff, Judge, SSW oraz WMF.
Brytfanny emaliowane – to brytfanna do mięsa, ryb i warzyw, której korpus został wykonany z żeliwa lub z blachy stalowej. Żeliwne brytfanny emaliowane zostały już wspomniane wcześniej, z kolei te blaszane są dla nich lżejszą alternatywą. Emalia pokrywająca brytfannę jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie reaguje z żywnością. Nieuszkodzona jest wprost idealna do przygotowywania posiłków dla dzieci, osób starszych i alergików. Szukaj wśród produktów Silesia Rybnik i Elo-Pol.
Brytfanny silarganowe - brytfanny do pieczenia pokryte Silarganem® to nowoczesne rozwiązania do kuchni. Stop jonów metali szlachetnych z trwałą ceramiką zaowocował materiałem wolnym od wszelkich zanieczyszczeń oraz niklu, o podwyższonej odporności na uszkodzenia. Przyrządzanie potraw w takim naczyniu jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Silarganowa brytfanna do piekarnika polecana jest w szczególności dla osób uczulonych na nikiel. Tego typu brytfanna do pieczenia mięsa dostępna jest jedynie w ofercie marki Silit.
Brytfanny do piekarnika i na kuchenkę dostępne są w różnych pojemnościach. Brytfanna mała jest idealna na mniejsze porcje zapiekanek, a brytfanna duża pomieści nawet całą gęś! Wybierać możesz spośród naczyń o pojemności 0,5 l do nawet kilkunastu litrów. Dzięki tak bogatej gamie artykułów, brytfanna gęsiarka znajdzie zastosowanie w kuchniach osób, które mieszkają w pojedynkę, w parze lub z całą rodziną. Możesz również wybierać w różnych długościach naczyń, w zależności od możliwości posiadanej kuchenki i piekarnika. Długie od 20 cm do 50 cm produkty sprawdzą się przy pieczeniu dużych kawałków mięsa, zapiekanek mięsno-warzywnych czy innych smacznych potraw.
Gęsiarka do pieczenia to naczynie o różnych możliwościach. Dostępne są produkty wyposażone w dopasowane pokrywki wykonane z żeliwa, stali, ceramiki lub żaroodpornego szkła. Pokrywka dobrze przylega do brzegów brytfanny, dzięki czemu nie zsuwa się oraz nie wypuszcza zbyt wiele pary powstającej w trakcie gotowania i duszenia. Brytfanna do pieczenia mięsa z pokrywką pozwala przygotować soczyste, miękkie i pełne aromatu potrawy.
Oferujemy także brytfanny gęsiarki do pieczenia bez pokrywek, w których możesz zapiekać smakowite dania makaronowe, włoskie oraz innych kuchni świata. Świetnym rozwiązaniem są również brytfanny z rusztem, które pozwolą na zdrowe przyrządzanie pieczonych dań. Zebrany pod rusztem tłuszcz, który wytopi się w trakcie pieczenia lub duszenia potraw mięsnych, będzie można wylać lub wykorzystać do przyrządzenia sosu.
Piękna gęsiarka garnek w różnych kształtach
Wielbiciele różnych form, kwadratowych, okrągłych, owalnych lub prostokątnych, z pewnością znajdą brytfannę, która przypadnie im do gustu. Garnek brytfanna okrągła lub owalna to naczynie w tradycyjnym stylu, które doskonale sprawdzi się w klasycznych kuchniach. Znajdziesz także brytfanny gęsiarki prostokątne oraz kwadratowe, doskonale komponujące się z nowoczesnymi aranżacjami. Jednak bez względu na kształt, brytfanna do piekarnika występuje w różnych pojemnościach i w różnych stylach. Może być to brytfanna duża, ale i brytfanna mała.