Patelnie stalowe w różnych odsłonach – jakie wybrać?
Patelnia stalowa to produkt, który ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Pozwala na przygotowanie smażonych oraz duszonych potraw. Patelnia ze stali charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. To trwałe naczynie z pewnością posłuży w naszej kuchni na długo. Dość szybko się nagrzewa, dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje wysoką temperaturę, dzięki czemu jest energooszczędna. Przygotowane na niej potrawy są smaczne, aromatyczne oraz kruche. Wykorzystana w procesie produkcji stal nierdzewna lub stal węglowa jest bezpieczna dla zdrowia oraz higieniczna. Patelnie stalowe dostępne są w różnych odsłonach. Modele różnią się materiałem wykonania, powłoką, średnicą, wysokością ścianek, a nawet powierzchnią smażenia. Możemy zdecydować się na patelnie ze stali nierdzewnej lub patelnie ze stali węglowej. Znajdziemy produkty bez powłoki, a także artykuły pokryte powłoką ceramiczną lub nieprzywierającą. Z pewnością jest w czym wybierać! Tylko na co się zdecydować? Pomagamy w podjęciu decyzji!
Takie patelnie stalowe to bardzo popularne, chętnie wybierane artykuły. To patelnie ze stali nierdzewnej 18/10, w której skład wchodzi 18% chromu i 10% niklu. Są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne, a te niepokryte żadną powłoką, są wytrzymałe także na zarysowania. Stal nierdzewna to inaczej stal kwasoodporna (inox), czyli nie ulegająca korozji pod wpływem różnych czynników, a w tym kwasów zawartych w żywności. Na takiej patelni śmiało możemy smażyć nawet kwaśne składniki! Patelnia stal nierdzewna będzie bezpieczna w kontakcie z jedzeniem. Stal z zwartością niklu jest bardziej odporna na korozję niż stal jej pozbawiona (18/0). Nikiel sprawia, że patelnia stalowa jest trwalsza, a do tego wyróżnia się jaśniejszą barwą i większym połyskiem. Z pewnością prezentuje się atrakcyjnie. Stal nierdzewna 18/10 jest jednak materiałem niemagnetycznym, co oznacza, że nie będzie współpracował z kuchenką indukcyjną. Z tego też względu niektóre patelnie ze stali nierdzewnej posiadają w swoim dnie wbudowany dysk aluminiowy, pozwalający na ich użytkowanie na indukcji. W taj szerokiej ofercie bez problemu znajdziemy patelnie stalowe na indukcję, które zadziałają również na gazie, kuchence elektrycznej oraz płycie ceramicznej.
Wysokiej jakości patelnie ze stali nierdzewnej to patelnie marki Zwilling oraz Fissler. Takie patelnie stalowe to produkty wykonane z wysokiej jakości stali, niezwykle odporne na czynniki mechaniczne i chemiczne. Są nie tylko solidne, ale i stylowo się prezentują. Jasna, błyszcząca stal doda każdej kuchni sporo elegancji! Tego typu stalowa patelnia to produkt bardzo często wykorzystywany w gastronomii, ze względu na to, że wytrzyma naprawdę wiele i to na długo.
Stalowa patelnia to nie tylko taka wykonana ze stali nierdzewnej, ale również taka wykonana ze stali węglowej. Znana jako patelnia stalowa cygańska. Choć stal węglowa kojarzy się głównie z kutymi, głębokimi wokami przeznaczonymi do dań azjatyckich, to obecnie możemy znaleźć przeróżne patelnie ze stali węglowej, zarówno uniwersalne, jak i takie przeznaczone do smażenia placuszków lub grillowania. Patelnia ze stali węglowej może być wyposażona w jeden długi uchwyt lub dwa krótsze. Za co warto ją docenić? Za niesamowite właściwości termiczne. Taka patelnia stalowa dość szybko się nagrzewa i długo to ciepło utrzymuje. Jest przy tym znacznie lżejsza i poręczniejsza niż znane z dobrych właściwości termicznych patelnie żeliwne. Choć z początku wymaga używania większych ilości tłuszczu, to z każdym kolejnym smażeniem poprawia swoje właściwości non-stick, dzięki czemu będziemy wlewać mniej oleju. Gdzie znajdziemy produkt taki jak patelnia stal węglowa? To przede wszystkim patelnie stalowe de Buyer, dostępne naprawdę w przeróżnych wersjach.
Pamiętajmy, że patelnia ze stali węglowej wymaga zahartowania przed pierwszym użyciem. Najpierw zalewamy naczynie gorącą wodą, by pozbyć się fabrycznego oleju, zostawiamy na pół godziny, powtarzamy czynność i płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Patelnię rozgrzewamy na kuchence, wlewamy olej jadalny, podgrzewamy i doprowadzamy do jego przepalenia. Następnie zlewamy olej do suchego naczynia. Dzięki temu stalowa patelnia pokryje się warstwą patyny, która zapobiegnie przywieraniu potraw. Z każdym kolejnym użyciem patelnia stal węglowa będzie zwiększać swoje właściwości non-stick.
Czy patelnia stalowa cygańska jest bezpieczna dla zdrowia?
Oczywiście! Sama stal węglowa nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, jeśli nie mamy uczulenia na pierwiastki metaliczne. Patelnia ze stali węglowej nie jest pokryta żadną powłoką, która z czasem mogłaby się zarysować i zacząć ścierać, a tym samym trafić do naszego organizmu wraz z pożywieniem.
Patelnia stalowa z powłoką ceramiczną to doskonała alternatywa dla typowej powłoki nieprzywierającej. Choć powłoka ceramiczna nie wykazuje tak dobrych właściwości non-stick jak powłoka teflonowa, to jest za to o wiele odporniejsza na zarysowania oraz działanie wysokiej temperatury. Nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, dlatego jest też bezpieczniejsza dla naszego zdrowia oraz dla środowiska. Patelnie stalowe z powłoką ceramiczną w kolorze bieli prezentują się bardzo elegancko, tak jak model Starke Massa.
Warto mieć na uwadze także stalowe patelnie z powłoką mineralną Fusiontec. Znajdziemy je w ofercie marki WMF. Każda taka stalowa patelnia pokryta jest dwuwarstwową powłoką wykonaną z różnych naturalnych składników, takich jak kalcyt, kwarc czy skaleń. Powłoka jest gładka, higieniczna, a także bezpieczna dla alergików. Takie patelnie stalowe WMF wykazuje zwiększoną odporność na odpryski i zarysowania. Jest odporna na rdzewienie, a także kwasy zawarte w żywności.
Dostępne są również patelnie stalowe pokryte różnymi powłokami nieprzywierającymi. Są znacznie wytrzymalsze niż patelnie z aluminiowym korpusem, ale nieco dłużej się od nich nagrzewają. Na samą powłokę należy uważać tak samo. Do smażenia używamy wyłącznie delikatnych przyborów kuchennych, by chronić powłokę przed zarysowaniem i ścieraniem. Niewątpliwą zaletą takich produktów jest fakt, że patelnie ze stali szlachetnej z powłoką non-stick chronią żywność przed przywieraniem i przypalaniem. Smażenie jest wyjątkowo łatwe i przyjemne. Nie ma również problemów z umyciem takiej patelni, ponieważ nawet podczas mycia ręcznego zabrudzenia z łatwością odchodzą od gładkiej powierzchni. Tego typu patelnia stalowa znajduje się w ofercie marek Tescoma, Kela, Ambition, Fissler oraz WMF.
Patelnie ze stali nierdzewnej lub ze stali węglowej są chętnie wykorzystywane do smażenia mięs, z kolei te pokryte powłokami sprawdzą się do przyrządzania różnorodnych potraw. Ale oprócz artykułów o uniwersalnym zastosowaniu, znajdziemy również patelnie stalowe przeznaczone do konkretnych zadań! Na jakie warto zwrócić uwagę?
Patelnia ze stali węglowej do jajek i placuszków – to patelnia stalowa ze specjalnymi wgłębieniami na powierzchni, dzięki którym wysmażymy idealnie okrągłe placuszki, pankejki i jajka sadzone. Sprawdzi się podczas codziennych śniadań!
Patelnia stalowa do grillowania – stalowa patelnia o żeberkowej powierzchni, która pozwala na grillowania mięs, ryb i warzyw. Tłuszcz nie wchłania się w smażoną potrawę, ale pozostaje w rowkach patelni. Patelnia do grillowania to fit rozwiązanie dla miłośników grillowanych dań.
Patelnia ze stali nierdzewnej z pokrywką – wyposażona w szklaną, żaroodporną pokrywkę, posiadająca wysokie ścianki i dwa uchwyty. Przypomina niski garnek i pozwala na duszenie wieloskładnikowych potraw, takich jak gulasze i potrawki.
Stalowa patelnia do paelli – okrągła patelnia z wysokimi ściankami i dwoma uchwytami, wyróżnia się dużym, płaskim dnem. Przeznaczona do przyrządzania i serwowania hiszpańskiej paelli, której podstawę stanowi ryż z dodatkiem szafranu i innych składników.
Patelnia ze stali z odpinaną rączką – tego typu patelnie stalowe pokryte są zazwyczaj powłoką nieprzywierającą. Posiadają odpinany uchwyt, który pozwala użytkować naczynie na kuchence, ale po odpięciu rączki, również w piekarniku!
Patelnia stal węglowa wok – stalowe woki na pewno przydadzą się w domu wielbicieli azjatyckiej kuchni. Świetnie sprawdzą się także przy smażeniu tradycyjnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki specjalnemu wyprofilowaniu potrawa w woku będzie zarówno smażona, jak i duszona, co znakomicie wpłynie na jej walory smakowe.
Naczynia wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej lub węglowej są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zadrapania, wysokie temperatury oraz działanie kwasów z warzyw i owoców. Dzięki wygodnym uchwytom są komfortowe do przenoszenia, ale również do przechowywania. Patelnia stalowa z grubym dnem w znakomitej większości nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek, także indukcyjnych. Niektóre patelnie stalowe można używać również w piekarniku oraz myć w zmywarce. Za każdym razem należy jednak zapoznać się z zaleceniami producenta. Stalowe patelnie, dostępne w szerokiej ofercie produktowej, będzie można skompletować z garnkami, rondlami czy innymi patelniami z tej samej serii. Stalowa patelnia to solidne, funkcjonalne naczynie, które sprawdzi się codziennie w każdej kuchni.