Tarta to uniwersalny typ wypieku, zwykle przygotowywany na bazie ciasta kruchego lub francuskiego, ale czasem także półkruchego oraz drożdżowego, który należy do znaków rozpoznawczych kulinarnej Francji. Uniwersalność tarty polega na całkowitej dowolności komponowania składników. Niezwykłą popularnością cieszą się zarówno tarty słodkie, jak i wytrawne. Tradycyjnie formy do tarty mają okrągły kształt, są niskie i posiadają charakterystyczne karbowane brzegi. Formy wykonywane z przeróżnych materiałów , takich jak np. blacha ocynowana, stal węglowa, szkło żaroodporne, ceramika czy kuchenny silikon platynowy doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Podstawowy przepis na ciasto do tarty zestawić można z niemal każdym rodzajem nadzienia. Do sztandarowych rodzajów francuskiej tarty należy z pewnością tarta Tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami, którą podaje się najczęściej na gorąco. Wśród słodkich tart królują także tarty czekoladowe, bezowe, truskawkowe, śliwkowe, malinowe, cytrynowe, karmelowe i wiele innych. Na słono z kolei często pieczone są np. tarty szpinakowe, wielowarzywne, z kurczakiem, łososiem lub tuńczykiem.
Dobra forma na tartę sprawi, że spód naszego ciasta będzie równomiernie zapieczony, idealnie kruchy i przyrumieniony. Tarta z karbowanymi brzegami to łatwe do wykonania i efektowne ciasto, które zależnie od wybranego wariantu, podać można na obiad, kolację lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Kawałek tarty sprawdzi się także jako słodkie śniadanie na dobry początek dnia. Podane na pięknych deserowych talerzykach przekąski cieszyć będą wszystkich domowników. Foremki do tarty z naszej oferty pozwolą na wyczarowanie szerokiej gamy domowych wypieków z ulubionymi składnikami. Dzięki wyjątkowym kształtom formy do pieczenia tarty są bardzo praktyczne i funkcjonalne. Można upiec w nich zarówno tarty, jak i babki czy inne ciasta, które po wyjęciu z pieca udekorujemy owocami. Odporne na bardzo wysokie temperatury naczynia są bardzo eleganckie i estetycznie, przez co po wyjęciu z pieca można z powodzeniem położyć je na stole, przy którym gościmy przyjaciół czy rodzinę. Należy jednak pamiętać o podstawkach pod garnki, dzięki którym ochronimy blat stołu przed zniszczeniem przez bardzo gorące naczynie. Formę wraz z upieczonym ciastem bez problemu przeniesiemy na podstawkę chwytając ją pewnie przez rękawice kuchenne.
Foremka na tartę to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno wypieki słodkie z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Naczynia do zapiekania umożliwiają równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiadać będzie charakterystyczne karbowane brzegi, co nada mu niecodziennego wyglądu. Pyszne wypieki będzie można podać o każdej porze dnia i cieszyć się smakiem tarty podczas śniadania, obiadu czy kolacji. Wykonane z wysokiej jakości materiałów zapewniają komfort użytkowania i pieczenia. Dostępne w naszej ofercie formy posiadają wyjmowane dna, dzięki czemu wyjęcie gotowej tarty z naczynia nie będzie stanowiło żadnego problemu.