Mazurek, to charakterystyczny, tradycyjny, słodki wypiek, który kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Obowiązkowo znaleźć się musi w święconce oraz jako dodatek do kawy na świątecznym stole. Do jego wypieku niezbędna będzie blacha do mazurka. Istnieje wiele przepisów na apetyczne mazurki, a wśród rozmaitych receptur zauważyć można bardzo dużą dowolność. Podstawą wypieku najczęściej bywa ciasto kruche albo makaronikowe, ale nie musi być to regułą. Najchętniej wybierane masy do mazurków to z kolei: masa kajmakowa, marcepanowa, dżem, czy marmolada. Specjalne formy do mazurków występują w różnych kształtach i wielkościach, zwykle łączy je jednak to, że mają niskie brzegi. Przyrządzanie świątecznych ciast nie byłoby możliwe bez odpowiednich przyborów do pieczenia. Przygotowywanie domowych wypieków na święta wielkanocne, to duże pole dla wyobraźni kulinarnej – znakiem rozpoznawczym mazurków jest bowiem efektowna dekoracja. Do zdobień najczęściej wykorzystywane są rozmaite lukry i masy cukrowe. Dodatek wielokolorowych barwników spożywczych sprawi, że nasze wypieki staną się pokazową ozdobą każdego półmiska, czy patery. Dla jeszcze lepszego efektu możemy dodać także rozmaite bakalie, czekoladę i kandyzowane lub świeże owoce. Niezwykle popularne jest tworzenie na ciastkach słodkich napisów (np. życzeń świątecznych) oraz okolicznościowych motywów, takich jak kurczaczki, zajączki, baranki i inne.