Forma do pasztetu to podstawowy element wyposażenia każdej tradycyjnej kuchni. Pasztety to specjały podawane przez nasze babcie i mamy szczególnie podczas Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Formy do pasztetów są wielofunkcyjne, można w nich przygotować wiele innych potraw, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Domowej roboty pasztet smakuje wyśmienicie i jest znacznie zdrowszy niż kupny. Aby go upiec należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynie. W naszej ofercie dostępne są zarówno formy do pieczenia pasztetu gliniane, ceramiczne, jak i odporne na wysoką temperaturę szklane foremki do pasztetu. Godna polecenia jest też tradycyjna, metalowa foremka do pasztetu, dostępna w wielu rozmiarach. Świetnie sprawdzi się do przygotowania babki lub upieczenia domowego chleba. Wygodna w użyciu jest silikonowa forma do pieczenia pasztetu, do której potrawa nie przywiera i równomiernie się wypieka. Foremki posiadają różne kształty, najbardziej tradycyjne i uniwersalne są jednak prostokątne, używane od pokoleń.
Naczynia do wypieku pasztetów, ale także chleba czy słodkich keksów są w ogromnej większości wąskie, prostokątne. Taki kształt zapewnia idealne wypieczenie mięsa, czy ciasta. Po wyjęciu go z formy pięknie będzie prezentować się na eleganckiej paterze, czy półmisku. Dostępne w różnych wielkościach, szerokościach i głębokościach naczynia sprawdzą się w różnych czynnościach kuchennych. Jeśli zaprosimy wielu gości na kolację z dobrym, domowym chlebem, musimy użyć dużego naczynia, aby wystarczyło zdrowego pieczywa dla wszystkich. Piekąc keks na popołudniowe spotkanie z przyjaciółką, wystarczy mała, zgrabna blaszka, która pozwoli na równomierne wypieczenie ulubionego ciasta z bakaliami. Naczynia posiadające fakturowane dna oraz boki nadadzą wypieczonemu ciastu świetnego wyglądu. Wykonane z najwyższej jakości materiałów, takich jak ocynkowana blacha, stal nierdzewna, czy silikon sprawdzą się podczas każdego wypieku. Pochodzące od producentów polskich oraz zagranicznych produkty charakteryzują się najwyższą jakością wykonania oraz starannością wykończenia. Przydadzą się do przyrządzenia zarówno smacznych keksów bakaliowych oraz wielu innych słodkich domowych wypieków.
Używając form ocynkowanych należy pamiętać, że wymagają one ochrony przed kontaktem z kwaśnymi substancjami, np. owocami, czy kwasem chlebowym. Jeśli używać będziemy składników z kwaśnym odczynem producenci zalecają wyłożenie foremek folią lub papierem. Dzięki temu ochronimy powierzchnię blaszki przed zniszczeniem. Należy również zwrócić uwagę na przybory kuchenne, którymi będziemy wyjmować upieczone ciasto, lub pasztet - powinny być delikatne i nieostre, aby nie porysować ścianek i dna blachy. Dostępne w klasycznym, uniwersalnym designie naczynia sprawdzą się w stylowych, tradycyjnych kuchniach. Wielbiciele nowoczesnych rozwiązań znajdą dla siebie formy silikonowe, oraz pokryte powłokami nieprzywierającymi. Bez problemu będzie można dopasować naczynia do posiadanych już blach do pieczenia, czy innych elementów wyposażenia kuchni.