Stalowy lub emaliowany tygielek, czyli dżezwa, to naczynie idealne do zaparzenia prawdziwej kawy po turecku. Mocna, gęsta, głęboko czarna kawa przygotowana w ten sposób obudzi każdego. Dodatek korzennych przypraw sprawi, że napar nabierze wyjątkowego charakteru. Tygielki do kawy to nieodzowny element wyposażenia kuchni każdego konesera kawy, a także miłośnika smaków z różnych stron świata. Orientalny sposób zaparzania kawy jest przyjemną formą podróży, która może być dostępna w każdej chwili i dla wszystkich. Podanie kawy zaparzonej w tej tradycyjnej dla rejonu Bliskiego Wschodu formie bez wątpienia oczaruje zaproszonych gości. Tygielki do parzenia kawy wykonane ze stali nierdzewnej stanowią znakomitą inwestycję w przybory do kawy, której niecodziennym smakiem będzie można cieszyć się przez długie lata. Tradycyjny proces parzenia jej po turecku przybiera rangę rytuału. W domowych warunkach podstawą przygotowania takiej kawy jest odpowiednie wyważenie proporcji dobrej gatunkowo kawy, wody oraz jeśli lubimy, cukru.
Kluczowe w procesie zaparzania kawy po turecku jest kilkakrotne gotowanie na gazie do momentu, w którym powstający napar zacznie się pienić. Tygielek do kawy zestawiamy wtedy z kuchenki, nie pozwalając na to, aby kawa zaczęła wrzeć. Jeżeli przetrzymamy kawę na ogniu za długo, stracimy jej unikatowy, głęboki smak i aromat. Oryginalna kawa po turecku smakuje najlepiej w małych porcelanowych filiżankach do espresso lub czarkach. Tradycyjnie nie dodaje się do niej nigdy mleka ani nie rozcieńcza się jej w żaden inny sposób. Kawa o intensywnej mocy dobrze smakuje przełamana nutą imbiru, cynamonu lub kardamonu, stanowiącego kluczową przyprawę dla wielu orientalnych kuchni. Zwyczajowo podawana jest w towarzystwie słodyczy przygotowanych z dodatkiem miodu oraz bogatych w rozmaite bakalie. Tygielek do parzenia kawy będzie niezastąpionym naczyniem w domu każdego miłośnika kaw. Dzięki niemu będziemy mogli również poczęstować rodzinę czy przyjaciół wyśmienitym naparem, który zachwyci wszystkich naszych gości. Dostępne w ofercie naszego sklepu proste naczynia wykonane ze stali nierdzewnej najwyższej jakości z rączkami bakelitowymi, odpowiednio wyprofilowanymi są proste w użyciu oraz obsłudze.
Naczynia dla wszystkich miłośników mocnej, aromatycznej kawy dostępne w ofercie naszego sklepu charakteryzują się najwyższą jakością oraz starannością wykonania. Praktyczne, precyzyjnie wykonane tygielki do kawy po turecku służyć będą każdego dnia wielbicielom tego aromatycznego trunku. Posiadając wygodne akcesoria do parzenia kawy możemy bez problemu, codziennie cieszyć się jej smakiem i aromatem. Zaserwowana w pięknym serwisie do kawy, postawionym na stole jadalnym, na eleganckim obrusie zachwyci każdego zaproszonego gościa. Każdy rondelek do kawy po turecku wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, jest bardzo wytrzymały na wysokie temperatury, odporny na odkształcenia i pochłanianie zapachów. Zaparzacze do kawy po turecku są higieniczne oraz bezpieczne dla zdrowia. Dzięki wygodnym uchwytom wykonanym z tworzywa bakelitowego wygodnie będzie można z nich nalewać gotowego trunku do filiżanek. Dżezwa do kawy jest też wygodna w przenoszeniu - bez problemu przeniesiemy naczynie z maszynki na stół czy blat kuchenny.