Pomidor to warzywo, które choć przywędrowało do Polski aż z Ameryki Południowej, na stałe się u nas zadomowiło. Nie ma w tym nic złego, zawarte w pomidorach składniki mineralne i witaminy pomagają utrzymać dobrą formę i zdrowie. Sezon na te cenne warzywa trwa prawie cały rok, jednak najsmaczniejsze są w lipcu i sierpniu. Wtedy to właśnie powstają domowe przeciery, soki pomidorowe i sosy. Do produkcji tych smakołyków niezbędna jest maszynka do pomidorów, która w szybkim tempie pozwoli uzyskać zadowalającą konsystencję. W bogatej ofercie można znaleźć kilka rodzajów maszynek. Ręczna maszynka do pomidorów wyposażona w trzymaki umożliwi przecieranie pomidorów bezpośrednio nad garnkiem lub innym naczyniem. Wykonana z różnych tworzyw pozwoli na sprawne przygotowanie zupy pomidorowej. Innym rodzajem jest maszynka do przecierania pomidorów z gumową przysadką. Jej stabilność skróci czas przygotowywania przecierów. Po pomidorowym sezonie maszynka do wyciskania pomidorów może służyć również do innych warzyw i owoców.