Dzięki starannie wyselekcjonowanym ziarnom kawy Arabica i Robusta można poczuć włoski klimat. A kawa Bialetti to kwintesencja włoskiej kawy. Czarna, esencjonalna, z najwyższej jakości ziaren sprawia, że każdy dzień zaczyna się idealnie. W sprzedaży dostępne są kawy mielone i ziarniste. Ponadto swoją kawę Bialetti oferuje w wersjach aromatycznych mieszanek z dodatkiem nuty wanilii, orzechów czy owoców. Każda kawa Bialetti jest pakowana w szczelne pojemniki, podzielone na mniejsze i większe opakowania, do nawet 500 g. Jeśli włoską kawę zaparzysz w kawiarce, w pełni poczujesz smak i aromat napoju. Wysoka jakość i szeroka dostępność nut smakowych sprawia, że każdy znajdzie idealną kawę Bialetti dla siebie!
Włosi znani są ze swojej miłości do smacznego jedzenia i kawy. Dlatego nikogo nie dziwi fakt, że kawa Bialetti jest znana i ceniona na całym świecie. Czarna, esencjonalna, z najwyższej jakości ziaren, pobudza i dodaje energii. Włoska miłość do kawy zaowocowała stworzeniem wielu mieszanek, nie tylko Robusty i Arabiki w zmiennych proporcjach, ale także mieszanki z nutami owoców, bakalii, kakao czy kwiatów. Sprawdź, która kawa Bialetii skradnie Twoje serce i zawładnie kubkami smakowymi!
Marka Bialetti jest znanym włoskim producentem wysokiej jakości akcesoriów do kawy. Jednak w jej ofercie znajdziemy też starannie wyselekcjonowane z najlepszych plantacji na świecie ziarna kawy. Kawa Bialetti wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem świeżo palonych ziaren, którego stopień także możemy dobrać do naszych upodobań.
Jeśli lubisz orzeźwiające espresso, to najlepsza dla Ciebie będzie 100% Arabica. Jeśli wolisz delikatniejszy smak kawy, to wybierz Robustę lub blendy, czyli mieszankę obu rodzajów ziaren w różnych proporcjach. Taki rodzaj kawy jest polecany zwłaszcza do kaw z mlekiem. Jeśli nie jesteś pewien, jaką kawę Bialetti wybrać, to powinieneś zapoznać się z kilkoma odmianami – do parzenia w kawiarce Bialetti, ekspresie czy w inny, ulubiony sposób.
Ten rodzaj ziaren idealnie nadaje się do przygotowania espresso. Choć ma łagodny smak, to jest mocną kawą, która pobudza cały organizm.
Kawa o intensywnym smaku z wyczuwalnymi nutami orzechów i suszonych owoców. Ma dużą zawartość kofeiny, dlatego jest idealna jako poranna kawa. Ma mocny intensywny smak.
Kawa Bialetti o intensywnym smaku z wyczuwalnymi nutami kakao i pieczonego chleba. Ma intensywny smak i dużą zawartość kofeiny. Świetnie sprawdzi się do parzenia w kawiarce.
W asortymencie Bialetti znajdziemy jednak także kawy z dodatkowymi nutami smakowymi i zapachowymi. Spośród nich wyróżnić możemy kawę Bialetti o aromacie:
Każdą z powyższych rodzajów kaw Bialetti zakupisz w wersji mielonej. Jest to doskonała opcja, jeśli nie masz czasu na poranne mielenie kawy lub nie posiadasz młynka.
Wymienione nuty smakowe kawy Bialetti to nie wynik dodatkowych olejków czy przypraw. Odpowiedzialny za ich uzyskanie jest sposób wypalania ziaren. Dzielimy go na cztery stopnie palenia: jasne, średnie, średnio ciemne, ciemne.
Kawosze wyczuwają w niej nuty cytrusowe. Kawa Bialetti o jasnym paleniu charakteryzuje się łagodnym smakiem, który szybko znika z podniebienia. Ziarna po takiej obróbce są jasne i mają dużą zawartość kofeiny.
Jest najczęściej wybieraną metodą obróbki ziaren kawy – także Bialetti. Ziarna są tonację ciemniejsze, a kwaskowy posmak jest mniej wyczuwalny. Analogicznie – mają nieco mniej kofeiny. Kawa przyrządzona z takich ziaren jest uznawana za najbardziej zrównoważoną w smaku.
Tak obrobione ziarna kawy Bialetti poznamy po ich nieco połyskliwej powierzchni. Mają jeszcze ciemniejszy kolor i jeszcze mniej kofeiny. Napój przyrządzony z ziaren palonych tę metodą jest ceniony za wyraźny, mocny smak i gęsta tekstura. Wyczuwalny jest w nich profil czekoladowy i kakao.
Ziarna obrobione w ten sposób są niezwykle charakterystyczne – są niezwykle ciemne i błyszczące. Napój z nich przyrządzony ma najmniejszą zawartość kofeiny, ale za to bardzo wyrazisty, goryczkowy, mocny smak, który przypomina gorzką czekoladę. Naturalna kwaskowość kawy jest ledwo, albo wręcz w ogólnie niewyczuwalna.
Wszystko zależy od rodzaju kawy. Prawdziwe włoskie espresso podawane jest w filiżance o pojemności do 100 ml. Filiżanki Bialetti idealnie się do tego nadają, a do wyboru mamy filiżanki białe, kolorowe i z przezroczystego szkła.
Biała kawa lub włoskie cappuccino mają delikatną piankę ze spienionego mleka. Ten rodzaj kawy podajemy w większych filiżankach, o pojemności od 150 do 180 ml. Mleczna pianka w cappuccino powinna mieć wysokość około 2 cm. Przyrządzimy ją z łatwością dzięki spieniaczom do mleka Bialetti. Do kawy Bialetti możesz wlać zwykłe mleko, lecz wtedy nie będzie miała tej smacznej i aromatycznej pianki.
Inną znaną włoską kawą jest Latte, czyli mleczna kawa przygotowana na bazie espresso. Podawana jest najczęściej w wysokich szklankach. Kawa Latte jest bardzo efektowna ze względu na swoją trójwarstwowość.
Kawa Bialetti jest pakowana w eleganckie opakowania, na którym przejrzyście zaznaczono, z jakim rodzajem ziaren mamy do czynienia. Dzięki temu z łatwością wybierzesz delikatną w smaku, kwaskową, ale pobudzającą kawę lub mocniejszą, czekoladową, ale już bardziej kojącą na popołudniowy relaks. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z kofeiny, pośród asortymentu Bialetti znajdziesz też kawy bezkofeinowe!
Ziarna możesz wybrać już zmielone lub sprzedawane w całości, do wyboru w opakowaniu o pojemności 250 g lub 500 g. Zachęcamy także do wybrania kawy Bialetti w kompletach – dzięki temu będziesz mógł parzyć inny rodzaj kawy kiedy tylko zechcesz!