Sushi zdobywa coraz większe grono zwolenników na całym świecie. Specjalne akcesoria do sushi pomogą przygotować tradycyjną potrawę japońską nawet we własnym domu! Te małe przekąski zrobimy z gotowanego ryżu oraz innych składników: wodorostów nori, warzyw, owoców morza i kawałków ryb. Odpowiednie akcesoria pozwolą zaserwować sushi w iście efektowny sposób podczas domówek, spotkań ze znajomymi i innych okazji.
Nigiri-zushi, maki-zushi czy oshi-zushi to różne rodzaje tradycyjnego japońskiego dania – sushi. Nie trzeba jednak lecieć do Japonii, by posmakować kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni. Wystarczą nam odpowiednie akcesoria do robienia sushi, takie jak bambusowa mata, drewniane pałeczki, specjalna forma, taca lub deska do ich podawania, a także małe miseczki na sos sojowy. Dzięki takim produktom przygotujemy również temaki-zushi, czyli rodzaj sushi tworzonego przez samych spożywających! Na stół serwuje się tacę z potrzebnymi dodatkami, ryżem i wodorostami nori. Każdy z uczestników takiej uczty własnoręcznie komponuje własne sushi. Jak zrobić takie danie we własnym domu? Specjalne akcesoria do sushi ułatwią nam to zadanie. Płuczemy i gotujemy ryż, przygotowujemy do niego zaprawę oraz kroimy dodatki na odpowiednie porcje. Rozkładamy arkusz nori na bambusowej macie i układamy na nim wszystkie składniki. Ciasno zawijamy matę do środka i tak powstałą rolkę kroimy na małe kawałki, idealne na jednego kęsa. Do sięgania po smakowite kawałki sushi przydadzą się pałeczki.