De Buyer Mineral B to jedna z najsłynniejszych serii francuskiego producenta. Znajdziemy w niej szeroki przekrój patelni de Buyer wykonanych ze stali węglowej. Materiału o zwiększonej trwałości i wytrzymałości, a także zdolności do szybkiego nagrzewania się. Każda patelnia stalowa de Buyer została pokryta naturalną powłoką z wosku pszczelego. Ułatwia ona sezonowanie oraz zapobiega utlenianiu. W ofercie naszego sklepu nie zabrakło klasycznych, uniwersalnych patelni do smażenia mięs, ryb i warzyw, a także modeli profesjonalnych, dedykowanych określonej grupie potraw. To m.in. de Buyer wok, de Buyer patelnia do naleśników, steków, czy jajek sadzonych. Przyrządzanie potraw w naczyniach pochodzących z serii Mineral B gwarantuje użytkownikom wyjątkowe doznania. Patelnie de Buyer ze stali węglowej są w stanie spełnić oczekiwania Klientów już zaawansowanych w sztuce kulinarnej, jak i ułatwić pracę tym, którzy dopiero zaczynają.
De Buyer Mineral B – patelnie ze stali węglowej pokryte woskiem pszczelim
Poza powszechnie wykorzystywaną w kuchni stalą nierdzewną, możemy zdecydować się także na naczynia wykonane ze stali węglowej. Dokładnie takie produkty znajdziemy w serii Mineral B francuskiego producenta de Buyer. Stal węglowa należy do materiałów trwałych, odpornych na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Patelnie de Buyer dzięki grubemu, nieodkształcalnemu dnu szybko się nagrzewają, dlatego większość dań przygotujemy w krótszym czasie i przy mniejszym zużyciu energii. Stal węglowa jest także bezpieczna w kontakcie z żywnością, co dodatkowo podnosi komfort jej użytkowania. Podobnie jak stal nierdzewna, materiał ten zachwyci wszystkich miłośników naczyń o bardzo klasycznym, eleganckim i ponadczasowym wyglądzie. Marka de Buyer zabezpieczyła ponadto swoje produkty z serii Mineral B naturalną powłoką z wosku pszczelego. Jest to warstwa ochronna przed utlenianiem i ułatwiająca sezonowanie.
Na czym polega sezonowanie patelni de Buyer Mineral B?
Każda patelnia stalowa de Buyer z serii Mineral B wymaga sezonowania. Jest to właściwość charakterystyczna dla produktów ze stali węglowej, a samo sezonowanie ma prowadzić do uzyskania jeszcze lepszych efektów nieprzywierających. W patelniach de Buyer Mineral B pomaga w tym właśnie dodatkowa warstwa wosku pszczelego. Ułatwia ona osiągnięcie w pełni zadowalających rezultatów.
Jak wykonać sezonowanie patelni węglowych de Buyer Mineral B? Przed pierwszym użyciem na powierzchni naczynia należy umieścić cienką warstwę oleju, a następnie podgrzać na kuchence do pojawienia się dymu. Patelnie de Buyer Mineral B mogą być użytkowane na każdym rodzaju płyty grzewczej, również na płycie indukcyjnej. Sprawdzą się więc w każdej kuchni! Gdy pojawi się dym, ściągamy naczynie ze źródła ognia i przecieramy papierowym ręcznikiem do sucha. Patelnie de Buyer Mineral B zyskują coraz to lepsze właściwości non stick z każdym kolejnym użyciem i sezonowaniem.
Dzięki właściwościom nieprzywierającym dania smażą się płynnie i równomiernie. Nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni. Powierzchnie non stick pozwalają także na smażenie z mniejszą ilością oleju. Wszystko to przekłada się również na łatwiejsze czyszczenie patelni de Buyer.
Patelnie de Buyer Mineral B do wielu zadań
Patelnie de Buyer, podobnie jak garnki de Buyer występują w wielu przeróżnych wariantach. Dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować niektóre dania nie tylko szybciej, ale i wygodniej. Naczynia przeznaczone do określonych grup potraw zagwarantują nam doskonałe rezultaty za każdym razem, gdy tylko zechcemy zaskoczyć naszych bliskich lub sprawić im przyjemność!
W serii de Buyer Mineral B znajdziemy patelnie takie jak: