Zarówno kiszona kapusta, jak i ogórki kiszone to składniki niezwykle popularne w polskiej kuchni, będące wręcz jednymi z jej bardziej rozpoznawalnych i cenionych elementów poza granicami kraju. Bez kapusty kiszonej nie można przecież przyrządzić naszego tradycyjnego bigosu oraz wielu innych dań! Jest ona również niezastąpionym składnikiem surówek oraz dodatkiem obiadowym. Z kolei kiszone ogórki chętnie wybieramy do kanapek oraz warzywnych sałatek. Oczywiście najzdrowsze jest domowe kiszenie produktów. Umożliwią je beczki do kiszenia kapusty i ogórków, dzięki którym przygotujemy najsmaczniejsze, całkowicie naturalne kiszonki, wolne od sztucznych środków konserwujących. Najczęściej wybierane naczynie do kiszenia to te wykonane z kamionki. Naturalne glinki kamionkowe nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością, nie bez powodu stanowią więc najzdrowszy wybór do kiszenia.
Garnek gliniany do kiszenia, pięknie glazurowany, dostępny jest w rozmaitych pojemnościach, dzięki czemu będzie odpowiedni do różnych porcji ogórków, kapusty czy też do zakwasu na żur. Ogórki zakiszone w zalewie z osolonej wody z dodatkiem czosnku, liści kopru włoskiego oraz korzeni chrzanu zachwycą prawdziwym, głębokim smakiem, z którym nie mogą równać się ogórki kupowane na rynku czy w supermarkecie.
Naczynie do kiszenia kapusty i ogórków przyjmuje najczęściej formę beczki wykonanej z materiałów ceramicznych. Taka beczka na kapustę wytwarzana jest z odpowiednio uformowanej i wypalanej gliny, z dodatkiem innych minerałów. Pojemnik jest także glazurowany, by nie chłonął wilgoci, był odporniejszy i ładniej się prezentował. Naturalne materiały wykonania sprawiają, że kamionka do kiszenia jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, nie reaguje z zawartymi w żywności kwasami, a poza tym ładnie się prezentuje. Tradycyjny wygląd kamionki doskonale podkreśla smaki polskich, zdrowych kiszonek.
Taka ceramiczna beczka na kapustę i ogórki dostępna jest w przeróżnych pojemnościach. Znajdziemy mniejsze beczułki o pojemności od 0,5 l do 2 l, te średnie 5-litrowe, ale również większe beczki kamionkowe, mieszczące od 10 do 25 litrów. Bardzo częstym wyborem jest kamionka do kiszenia 0,5l, ale bez problemu dopasujemy wielkość naczynia do swoich potrzeb i apetytu domowników.
Beczki kamionkowe przyjmują także różne kolory i kształty. Tradycyjna kamionka do kiszenia utrzymana jest w ciemniejszym lub jaśniejszym brązowym kolorze. Dostępne są także inne ceramiczne beczki do kiszenia kapusty, malowane na biało i zdobione klasycznymi wzorami – zielonymi ogórkami, napisem „smacznego" czy motywem kwiatowym. Różnorodne są także ich kształty, stąd tak wiele określeń dla jednego naczynia.
Beczka na ogórki czy kapustę ma nie tylko pękaty, beczułkowaty kształt! Może wyglądać także jak garnek do kiszenia, wyposażony w dwa uchwyty i pokrywkę. Przeznaczony jest jednak do kiszenia, a nie do gotowania. Niekiedy naczynie do kiszenia kapusty i ogórków prezentuje się jak duży dzban na wodę. A w czym najlepiej kisić? Kształt nie ma tu znaczenia, ale materiał już tak! Każdy gliniany garnek do kiszenia, czy to ceramiczny czy kamionkowy, będzie jak znalazł.
Beczka do kiszenia kapusty przyda się również do przygotowywania innych kiszonek. Co można w niej przygotować? Kamionka do kiszenia z pewnością przyda się miłośnikom ogórków kiszonych, ale i ogórków małosolnych. Mniejsze naczynie do kiszenia sprawdzi się także do przyrządzania zakwasu na żur oraz zakwasu na chleb. W takiej kamionce kisić możemy również buraki, by przygotować zdrowy zakwas buraczany na tradycyjny barszcz.
Niekiedy beczka do kapusty wyposażona jest w drewniane szczypce kuchenne, które ułatwiają wyjmowanie i serwowanie gotowych kiszonek. Jeśli takie akcesorium nie znajduje się w komplecie, bez problemu możemy zakupić je osobno. Drewniane szczypce to tanie, ale niezwykle przydatne przybory do kuchni!
Tradycyjna beczka do kiszenia ogórków i kapusty to prosty sposób na zdrowe, domowe kiszonki. Jak je przygotować? Wystarczy tylko kilka kroków, by przygotować składniki do kiszenia. Przygotuj wybrane naczynie do kiszenia i przystąp do działania!
1. Oczyść kapustę z nadpsutych liści i drobno poszatkuj na szatkownicy.
2. Poszatkowaną kapustę wymieszaj z kminkiem i innymi przyprawami.
3. Umieszczaj surówkę w kamionkowej beczce warstwowo, przekładając każdą warstwę odpowiednia ilością soli. Przyjmuje się 1 łyżkę soli na 1 kg kapusty. Każdą warstwę ubijaj, by kapusta puściła jak najwięcej soku.
4. Pozostaw ok. 5 cm wolnego miejsca od czubka beczki, ponieważ kapusta podczas fermentacji i tak się podniesie, co mogłoby spowodować wyciekanie soku. Górna warstwa kapusty powinna być w całości przykryta sokiem.
5. Dociśnij kapustę specjalnym kamieniem do kiszenia. Nakryj garnek pokrywką.
6. Garnek gliniany do kiszenia przechowuj przez ok. 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie otwórz beczkę i przy pomocy kija (np. trzonka kuli do ucierania ciasta) przebij warstwy kapusty, by w ten sposób odprowadzić nadmiar gazów. Ponownie zamknij naczynie do kiszenia.
7. Przenieś garnek do kiszenia kapusty w chłodniejsze miejsce (10-12°C). Jak długo kisi się kapusta? Już po 10 dniach będzie gotowa do spożycia, jeśli jednak stwierdzisz, że wolisz kwaśniejszą wersję, możesz zostawić ją do dalszego kiszenia na jeszcze parę dni.
8. Możesz wykorzystać słoiki i przełożyć do nich gotową kapustę.
Co można dodać do kapusty? Przygotuj swoją ulubioną wersję kiszonki. Oprócz obowiązkowej soli, do poszatkowanej kapusty możesz dodać także inne składniki. Niektórzy podczas kiszenia ogórków dodają również liście wiśni, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę czy estragon. Nieco mniej popularne jest wykorzystanie zalewy z musztardy, octu, soli i cukru. Do kiszenia kapusty chętnie dodajemy również takie składniki, jak marchew, jabłka, wytrawne wino czy suszone śliwki. Podstawową przyprawą do kapusty kiszonej jest jednak kminek, który dodatkowo charakteryzuje się właściwościami wspomagającymi trawienie, a także imbir.
Przydatna beczka kamionkowa, przeznaczona do kiszenia kapusty, ogórków, a nawet buraków, dostępna jest w ofercie sprawdzonych, rodzimych marek. Polskie marki jak żadne inne znają i doceniają tradycyjną kuchnię polską! Z tego też względu każda oferowana przez markę beczka do kiszenia ogórków wykonana jest z wysokiej jakości materiałów, starannie wykończona i bezpieczna w kontakcie z żywnością. Garnek gliniany do kiszenia, oprócz swojego niewątpliwego wymiaru praktycznego, ma także piękny, klasyczny wygląd. Ustawiony na kuchennym blacie bez wątpienia będzie zachęcał do produkcji i zajadania zdrowych, domowych kiszonek.
Kamionka do kiszenia Krystynka – to beczka na kapustę i ogórki od rodzinnej firmy, istniejącej już od 1992 roku i specjalizującej się w produkcji kamionkowych naczyń użytkowanych. Każdy garnek do kiszenia ogórków od tejże marki kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i pyszną babciną kuchnią. Dostępne są produktów w głębokim brązowym kolorze, a także białe beczki kamionkowe zdobione wzorami.
Chomik i garnek do kiszenia kapusty z płaszczem wodnym – Chomik to kolejna rodzinna firma, która już od ponad 25 lat oferuje przeróżne produkty do domowego przetwórstwa, a w tym, praktyczne i piękne beczki do kiszenia kapusty. Są to ceramiczne naczynia do kiszenia wyposażone w pokrywki, ale też i specjalne garnki do kiszenia z płaszczem wodnym.
Klasyczna beczka do kiszenia kapusty to również propozycja od Zakładu Ceramiki Szlachetnej Kwiatek, oferującego rożną kamionkę kuchenną. Beczka do kapusty od tej marki to głównie ciemnobrązowe naczynia z dwoma uchwytami, ale pozbawione pokrywek.
Kapusta oraz ogórki zakiszone w domu pozwolą całej rodzinie cieszyć się naturalnymi właściwościami warzyw przez cały rok. Beczka do kiszenia kapusty będzie idealnym naczyniem do przygotowania pysznej i zdrowej domowej kiszonki. Oferowane przez nasz sklep beczki do kiszenia kapusty wykonane z różnego rodzaju materiałów, takich jak solidne kamionki czy higieniczna ceramika, to naczynia na wiele lat, które sprawdzą się w sezonie oraz poza nim. Beczka do kiszenia ogórków to naczynie znane i bardzo lubiane w polskiej kuchni. Umożliwi przygotowanie najbardziej popularnych kiszonek, czyli ogórków i kapusty. Przeznaczona do długotrwałego przechowywania żywności, bez użycia niepotrzebnych dla naszego organizmu substancji konserwujących, będzie idealna do ukiszenia domowej kapusty na zimę.