Dobra zupa serowa podana z grzankami to mój sposób na rozgrzewający posiłek w jesienno-zimowym okresie. Kremowa konsystencja i smak pełen aromatu sprawiają, że zupa z serkiem topionym jest świetnym pomysłem na codzienny, ale i wykwintny obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcam wszystkim do wypróbowania przepisu. Pokażę Ci, jak zrobić zupę serową, która zachwyci gości i domowników.
Ser to taki składnik, którego dodatek sprawia, że danie od razu spakuje lepiej! Pizza, burgery, zapiekanki makaronowe, przekąski z ciasta francuskiego – to tylko niektóre potrawy, do których z lubością dodaję ser. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Kwintesencją serowych przysmaków jest z pewnością zupa krem serowa, przygotowana z serka topionego i gotowana na rosole. Jej kremowa konsystencja doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami czy diablotkami z ciasta francuskiego. Zapraszam Cię na przepis na dobrą i łatwą zupę serową, a dokładniej na serowo-cebulową.
Co będzie Ci potrzebne?
Zupa serkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale dobrze jest zaopatrzyć się w potrzebne do jej przygotowania akcesoria:
- blender kuchenny – najlepiej ręczny, którym od razu zmiksujesz składniki w garnku.
- siekacz do cebuli – zamiast zwykłego noża, szybko posieka cebulę.
- bulionówka lub duża filiżanka – do serwowania zupy serkowej.
Zupa serowa krem z serków topionych – przepis
Notatki
Zupa krem serowa najlepiej smakuje podana z małymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub diablotkami z ciasta francuskiego.
Składniki
- 1,5 l bulionu
- 4 serki topione po 100 g
- 100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka słodka w proszku
Dodatkowo:
- grzanki, diablotki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania
- Szynkę lub boczek pokrój na drobne paseczki. Cebulę i czosnek obierz, a później posiekaj.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż na maśle wędlinę – odłóż na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek.
- Bulion zagotuj, dorzuć podsmażoną cebulę i czosnek, odwinięte z opakowań serki topione. Mieszaj, aż serki zaczną się rozpuszczać.
- Blenderem ręcznym zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i odrobinką słodkiej papryki. Dodaj podsmażoną szynkę i wymieszaj.