Jak zrobić zupę ogórkową, która będzie smaczna i sycąca? Najlepiej na żeberkach i z ziemniakami! Dla mnie zupa ogórkowa najlepiej smakuje na żeberkach, ale możesz przygotować ją również na mięsie z kurczaka. Ile ludzi, tyle przepisów… Ja dzisiaj serwuję prosty przepis na klasyczną zupę ogórkową, której podstawą jest mięso, włoszczyzna, ziemniaki i oczywiście ogórki kiszone. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy i porcja śmietany.
Domowa zupa ogórkowa przygotowana na żeberkach to danie znane w większości polskich domów. Oczywiście najlepszą ogórkową gotują nasze mamy i babcie, ale warto spróbować własnych sił w kuchni i przygotować tradycyjną zupkę, której bazą są ogórki kiszone i inne warzywa. Ogórkowa zupa, taka ze sporą ilością składników, sprawdzi się jako samodzielnie danie obiadowe, a taka z mniejszą ilością dodatków – będzie dobra na pierwsze danie. Jak ugotować pyszną zupę ogórkową, by była dostatecznie kwaśna i aromatyczna? Zapraszam na przepis.
Reklama
Co będzie Ci potrzebne?
- duży garnek – do gotowania zup dla całej rodziny będzie jak znalazł!
- tarka kuchenna – by zetrzeć na niej ogórki kiszone, ale również marchewkę czy pietruszkę.
- głęboki talerz lub miseczka – do serwowania zupy ogórkowej na codzienny obiad w rodzinnym gronie możesz wykorzystać miseczkę, na przyjęciach najlepiej podać ją na głębokim talerzu.
Domowa zupa ogórkowa z ziemniakami – prosty przepis
Przepis na domową zupę ogórkową na żeberkach - pycha!
Persons
8
Notatki
Zupę ogórkową możesz przygotować również na porcji rosołowej i ćwiartkach kurczaka, ale to właśnie ta gotowana na żeberkach smakuje najlepiej. 🙂
Składniki
- Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera)
- 5 średnich ziemniaki
- 9-10 średnich ogórków kiszonych
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 szklanka wody od ogórków
- pół szklanki śmietanki do zup
- koperek
Sposób przygotowania
- Żeberka opłucz pod zimną wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2,5 l). Zagotuj, dokładnie zbierz szumowiny z powierzchni wywaru, najlepiej za pomocą szumówki.
- Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę soli. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, tak by wywar lekko pyrkotał.
- Po 1 godzinie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj dalej 30 minut.
- Wyjmij mięso i odłóż na bok.
- Włoszczyznę obierz i umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę i pora pokrój w talarki, seler podziel na mniejsze części. Dla lepszego smaku możesz podsmażyć pokrojoną włoszczyznę na łyżce masła. Dorzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 1 – 1,5 h.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Po 1,5 h łącznego gotowania wywaru dodaj ziemniaki, gotuj 10 minut, a następnie dorzuć starte ogórki kiszone.
- Dla smaku możesz dodać szklankę zalewy z ogórków kiszonych – najpierw sprawdź, czy zupa jest już wystarczająco słona i kwaśna. Gotuj do miękkości ogórków.
- Na samym końcu zabiel zupę śmietaną. Możesz dodać także kawałki mięsa obrane z żeberek oraz posiekany koperek. Mmmm, pycha!
Jeśli jesteś amatorem zupy ogórkowej, możesz zawczasu przygotować domowe ogórki kiszone. Kiedy najdzie Cię ochota na domową ogórkową, po prostu sięgniesz po słoik z ogórkami i zaczniesz działać. Przepis na domowe kiszonki tutaj: Jak dobrze zakisić ogórki?