Bardzo prosta i smaczna zupa krem brokułowa – wykonanie przepisu nie zajmuje zbyt wiele czasu i wysiłku. Zupa jest nie tylko pyszna, ale także sycąca. Podana z grzankami będzie doskonałym, rozgrzewającym daniem na chłodniejsze dni. Jak zrobić krem brokułowy, który zachwyca swoim smakiem i aromatem? Zapraszam na sprawdzony przepis!
Zupa brokułowa krem to danie idealne, jeśli masz ochotę na coś sycącego, ale lekkiego jednocześnie. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować wspaniale kremową zupę, którą możesz serwować na obiad, ale i kolację. Najlepiej, jeśli taki krem z brokułów przyrządzamy na domowej roboty bulionie. Zatem jeśli zostało Ci trochę pysznego rosołku z niedzielnego obiadu, już wiesz, co z nim zrobić. 😉
- By wykonać przepis na krem brokułowy najlepiej wykorzystać świeże warzywa, ale w ostateczności możesz sięgnąć i po mrożone brokuły.
- Ja dodaję do kremu jogurt naturalny, który możesz zamienić także na śmietanę 12%.
Gotową zupę krem z brokułów najlepiej serwować w miseczkach, a nawet w pojemnych filiżankach do zupy. Ja do każdej porcji dorzucam na wierzch groszek ptysiowy lub małe, kwadratowe grzanki. Kremową zupę brokułową możesz serwować także w towarzystwie świeżego pieczywa.
Notatki
Podawaj z chrupiącymi grzankami, świeżym pieczywem z masłem lub groszkiem ptysiowym.
Składniki
- 1 litr bulionu własnej roboty
- 1/2 kg brokułów
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Podziel brokuły na różyczki. Gotuj w rosole lub bulionie przez 15 minut. Odstaw do przestudzenia.
- Zmiksuj bulion z brokułami ręcznym blenderem na gładką masę. Dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
Miseczki mogą przyjmować różne kształty – okrągłe, kwadratowe, a nawet trójkątne!