Pytanie jak zrobić pyszne domowe sushi lub jaki ser i jaka ryba do sushi będzie najlepsza zadajemy sobie zawsze, kiedy chcemy zachwycić zaproszonych gości wyjątkowym i nietuzinkowym daniem. Oto kilka moich wniosków, popartych milionem bardziej i mniej udanych prób przygotowania idealnych rolek sushi. Mam nadzieję, że po ich przeczytaniu będzie wiedzieć jak się robi sushi w domu.
Sushi – co to w ogóle jest?
Sushi to japońska potrawa, której bazą jest ryż i surowa ryba, doprawiana octem ryżowym w towarzystwie świeżych warzyw. Charakterystycznymi dodatkami do sushi są wasabi – zielony chrzan oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi kawałkami dla oczyszczenia kubków smakowych. Ceny w restauracjach oferujących ten japoński przysmak są zadziwiająco wysokie dlatego warto poznać sposób na to, jak zrobić sushi w domu.
Z czym można zrobić sushi – jakie składniki?
To z czego składa się przygotowane przez nas sushi, zależy tylko i wyłącznie od nas. Istnieje wiele przepisów np. na sushi z łososiem, krewetkami czy w wersji wegańskiej – z awokado, które pozwolą stworzyć pyszne kompozycje.
Ryż – jak ugotować?
Trudność w przygotowaniu dobrego sushi polega na tym, że nie wiemy jak zrobić ryż – podstawowy składnik. Powinien on być krótko-ziarnisty i klejący. Przed gotowaniem należy go wypłukać na sicie, najlepiej 4-5 razy aż woda stanie się przezroczysta. Po ostatnim pukaniu zalewamy ryż i odstawiamy na 20 minut, aż ziarna staną się mlecznobiałe. Po raz kolejny należy odcedzić ryż i zalać go wodą w takiej ilości jak ryż 1:1. Zagotowujemy wodę, co jakiś czas mieszając ryż. Następnie gotujemy przez 15 minut. Kolejne 15 minut ryż “odpoczywa” poza kuchenką. Po tym czasie będzie miał idealną konsystencję do przygotowania sushi. Dla poprawy jego lepkości trzeba dodać jeszcze tak zwaną “zaprawę”, przygotowaną z octu ryżowego, cukru i soli. Te trzy składniki należy zagotować na małym ogniu i dodać do ryżu. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia, gdyż ciepła masa mogłaby pogorszyć jakość glonów.
Sushi – jakie ryby?
Najważniejsze jest to, aby wybrana przez nas ryba była świeża. W rolkach zawijamy morskie ryby surowe, świetnie nadają się więc do tego tuńczyk, łosoś lub makrela. Ryba powinna mieć delikatny zapach, a jej mięso powinno być sprężyste. Nie wybieramy ryb, których mięso jest blade, matowe i ma nieprzyjemny, intensywny zapach. Nie warto również kupować ryb mrożonych.
Jaki sos do sushi?
Idealnym dodatkiem do sushi jest sos sojowy. To delikatnie słony płyn o brązowej barwie, który produkowany jest na bazie sfermentowanych ziarenek soi lub ryżu, soli oraz wody. Sos sojowy zdecydowanie wzbogaca smak przygotowanego sushi.
Domowe sushi – jak zawijać?
To jak zrobić sushi, jak je zwinąć i zrolować początkowo może przyprawić o zawrót głowy, jednak przy użyciu maty bambusowej te czynności staną się proste. Na macie układamy arkusz nori ( matową stroną do zewnątrz) i cienko rozprowadzamy ryż na 2/3 powierzchni. W połowie ryżu, układamy wybrane przez nas składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi i smarujemy linię wzdłuż krawędzi (po stronie bez ryżu). Następnie przy pomocy maty bambusowej zaczynamy rolowanie “od siebie” w kierunku arkusza bez ryżu.
Czy sushi jest tuczące czy może dietetyczne?
Na pewno wszyscy zwolennicy zdrowego odżywiania zastanawiają się czy sushi jest zdrowe i ile ma kalorii. Już uspokajam! Składniki do sushi są naturalne, stąd pewność, że japońskie danie jest zdrowe. Domowe sushi ma szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż przygotowujemy je własnoręcznie, a produkty możemy kupić na lokalnym bazarku i mamy pewność, że są świeże. Ilość kalorii w daniu zależy od wybranych przez nas dodatków.
100 g sushi z | Ilość kcal |
---|---|
łososiem | 175 |
tuńczykiem | 130 |
ogórkiem | 88 |
krewetką | 113 |
Jak podać sushi w domu – akcesoria do sushi
Wiemy już jak przygotować sushi w domu, a teraz chciałbym skupić się na tym jak serwować gotowe już danie. Na rynku dostępnych jest kilka niezbędnych akcesoriów do sushi, na które warto zwrócić uwagę. Są to między innymi pałeczki do sushi, miseczki czy zestawy naczyń do sushi, a także formy do przygotowania małych rolek. Ważne jest też, aby wybrać odpowiednią deskę do serwowania przysmaku. Odpowiednia oprawa sprawia, że sushi smakuje nam jeszcze bardziej – pamiętajmy, że w dużej mierze “jemy oczami.”