Zrazy nelsońskie to zapiekanka z wołowiny, grzybów i ziemniaków, podana w gęstym sosie śmietanowym. Pyszne, aromatyczne i sycące danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Zrazy po nelsońsku zapieka się z grzybami i innymi składnikami w piekarniku, a podaje w specjalnych naczyniach – nelsonkach. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt wyśmienity.
Zapiekanka po nelsońsku to pyszne danie pachnące grzybami, podane z kremowym, śmietanowym sosem. Zrazy nelsońskie przygotowuję z wołowiny, zatem najlepiej przeznaczyć jedno popołudnie na szaleństwo w kuchni – mięso wołowe potrzebuje dość długiego czasu duszenia, by stało się miękkie i kruche. Zapewniam jednak, że efekt jest tego wart! Przygotowana potrwa jest gotowa do bezpośredniego podania, nawet bez dodatków. Możesz ją jedynie przyozdobić natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.
Zrazy po nelsońsku podsmaż na patelni, a później piecz w naczyniu do zapiekania lub w brytfannie. Jeśli wybierzesz eleganckie naczynie do zapiekania, nie musisz nawet przekładać zapiekanki nelsońskiej na półmisek – po wyjęciu z piekarnika ustaw ją po prostu na stole (na podkładce lub desce).
Zrazy wołowe po nelsońsku z grzybami – przepis
Notatki
Zrazy po nelsońsku możesz zapiekać w naczynia z dwoma uchwytami, które po wyjęciu z piekarnika możesz przełożyć bezpośrednio na stół (ustawione na drewnianej desce). Możesz również zapiekać je w brytfannie i dopiero później przełożyć do innego naczynia.
Składniki
- 700 g polędwicy wołowej
- duża garść suszonych grzybów/pieczarek/kurek
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 5 dużych ziemniaków
- 200 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- suszony majeranek
- olej do smażenia
Dodatkowo
- natka pietruszki do posypania dania
Sposób przygotowania
- Suszone grzyby umyj i mocz w zimnej, przegotowanej wodzie ok. 2 godzin. Po upływie tego czasu, przelej tę samą wodę wraz z grzybami do rondelka i gotuj 30 minut. Odcedź grzyby, przelej zimną wodą i pokrój w paseczki.
- Jeśli w przepisie wykorzystujesz pieczarki lub kurki, umyj je, pieczarki pokrój i podsmaż na patelni na maśle.
- Wołowinę umyj i pokrój na kotleciki. Lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i krótko podsmaż na oleju z obu stron. Zdejmij z patelni.
- Boczek pokrój w kosteczkę, obraną cebulę w plastry. Podsmaż na tej samej patelni, co wołowinę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na dość grube plastry. Wrzuć do osolonej wody i podgotuj ok. 10 minut. Powinny być al dente, nie mogą się rozpadać, dojdą jeszcze w piekarniku.
- Przygotuj naczynie do zapiekania lub brytfannę. Do naczynia przelej tłuszcz z patelni, na której smażyły się składniki. Ułóż warstwami porcję ziemniaków, krążki cebuli z boczkiem, drugą porcję ziemniaków i podsmażone mięso. Każdą warstwę posyp pieprzem, szczyptą słodkiej papryki w proszku i suszonym majerankiem. Rozłóż pokrojone grzyby, zalej wodą, w której się gotowały i śmietanką.
- Piekarnik nagrzej do 190°C. Nakryj naczynie pokrywą, wstaw do piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.
- Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.