Świąteczna herbata o rozgrzewających właściwościach to u mnie obowiązkowy punkt chłodnych wieczorów. Korzenny aromat naparu w połączeniu z cytrusowym smakiem pomarańczy i słodkim sokiem malinowym sprawia, że herbata jest wprost idealna na zimę. Korzenna, zimowa herbata z pachnącą pomarańczą, cynamonem i goździkami… Czego chcieć więcej? Zobacz prosty przepis na świąteczną herbatę zimową!
Świąteczna herbata o korzennym i cytrusowym aromacie to idealny dodatek do lukrowanych pierniczków i kruchych ciasteczek. Za każdym razem jej zapach przywołuje klimat świąt, a odpowiednie składniki sprawiają, że herbata rozgrzewa. Stanowi dopełnienie mojego idealnego, zimowego wieczoru – wskakuję pod gruby koc, chwytam za kubek rozgrzewającej herbaty i za ulubioną książkę. Doskonale! Uwielbiam właśnie takie leniwe wieczory. Herbata zimowa najlepiej smakuje z cytrusami i korzeniami – z pomarańczą, cynamonem, goździkami i anyżem. Dodatkowo z rozgrzewającym imbirem i ze słodkim sokiem z malin. Te dwa ostatnie składniki mają cudowne działanie w walce z przeziębieniem. Dlatego, jeśli czujecie, że coś zaczyna łamać Was w kościach – sięgnijcie od razu po cudownie aromatyczną i rozgrzewającą zimową herbatkę.
W czym parzyć herbatę świąteczną?
Do parzenia świątecznej herbaty najlepiej wykorzystać french press (zaparzacz tłokowy) lub dzbanek z zaparzaczem. Oba naczynia są doskonałe do parzenia większej porcji herbacianego naparu z dodatkami. Jeśli chcesz przygotować tylko jeden kubek świątecznej, korzennej herbaty, wybierz kubek z zaparzaczem lub mały zaparzacz, który umieszcza się w szklance czy w kubku.
Świąteczna herbata z imbirem, pomarańczą i cynamonem - przepis
Notatki
Herbatę świąteczną podawaj w szklankach z grubą ścianką - takich z uchem, na nóżce lub bez. Przezroczysty materiał doskonale wyeksponuje dodatki - laskę cynamonu i plasterek pomarańczy.
Składniki
- czarna herbata
- kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
- pomarańcza
- laska cynamonu
- parę goździków
- parę gwiazdek anyżu
- 2 łyżki soku z malin
- miód
Sposób przygotowania
- Wsyp susz herbaciany do zaparzacza.
- Dorzuć laskę cynamonu, parę goździków i parę gwiazdek anyżu. Zalej gorącą wodą.
- Obierz kawałek korzenia imbiru (2-3cm), pokrój w plasterki i dorzuć do dzbanka.
- Odstaw na 5 minut, dodaj plasterki pomarańczy (pomarańczę przedtem sparz) i sok z malin. Jeśli wolisz jeszcze słodszą wersję, dodaj miód.
- Rozlej herbatę do szklanych kubków. Do każdego kubka możesz przełożyć po plasterku pomarańczy z wbitymi w skórkę goździkami.