Wbrew powszechnej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące i niezdrowe! Przekonaj się, że ziemniaki zawierają witaminy i makroskładniki, które wpływają na ich cenne właściwości zdrowotne. Ziemniaki bez wątpienia są zdrowe, ale warto wiedzieć jak je właściwie przygotować, by były jak najbardziej odżywcze.
Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe! Nie warto ulegać obiegowym opiniom, że są takie tuczące i bezwartościowe. To zdecydowanie nieprawda. Kluczem do zdrowia jest ich właściwe przygotowanie. Ziemniaki gotowane na parze zawierają cenne wartości odżywcze – witaminy i składniki mineralne zawarte w ziemniakach pozytywnie wpływają na nasz organizm. Chronią nasze serce, są polecane cukrzykom i osobom z nadciśnieniem. Ziemniaki to także spora dawka energii, która na długo zaspokoi nasz apetyt.
Ziemniaki i ich składniki odżywcze
Bulwy ziemniaka wcale nie są bezwartościowym i tuczącym pożywieniem. Wręcz przeciwnie! Bogate są w witaminy i składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Odpowiednio przyrządzone, nie stają się też bombą kaloryczną. Wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych sosów i tłuszczu.
Ziemniaki to przede wszystkim cenne źródło skrobi, która rozkłada się w naszym organizmie na glukozę. Ta z kolei jest paliwem, napędzającym komórki ciała do pracy. Dzięki temu mamy energię do działania, ale i czujemy się syci przez długi czas.
Jakie cenne witaminy ma ziemniak?
Oprócz składników mineralnych, w ziemniakach zawarte są również witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, ryboflawina, pirydoksyna). Szczególnie dużo znajdziemy w nich witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu. Co ciekawe, najbogatsze są w nią bulwy zaraz po wykopkach. Czas przechowywania wpływa na stopniową utratę tego cennego składnika.
Ziemniaki i ich kaloryczność
Ziemniaki na diecie wcale nie są zakazane! Wbrew panującej opinii, nie należą do produktów wysokokalorycznych. Ich wartość energetyczna na 100 g gotowanych ziemniaków wynosi 75 kalorii, rozłożonych na:
- Tłuszcze – 0,1 g
- Węglowodany – 18 g
- Białko – 1,8 g
- Błonnik – 1,5 g
- Ziemniaki gotowane indeks glikemiczny (IG) – 70
- Ziemniaki w mundurkach indeks glikemiczny (IG) – 65
Ziemniak i jego właściwości lecznicze na serce
Bogate w potas ziemniaki zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Pod warunkiem, że nie są zbyt mocno solone, pozytywnie wpływają na obniżenie ciśnienia. Pomagają w tym także występujące w warzywach kukoaminy. Gotowane ziemniaki powinny znaleźć się również w diecie cukrzyków. Zawarta w nich skrobia wchłania się stopniowo, dzięki czemu trzustka może ją dobrze wykorzystać.
Ziemniaki w lekkostrawnej diecie
Najzdrowsze ziemniaki to te ugotowane, a nie smażone. W takiej postaci są bardzo lekkostrawne, dlatego bez obaw można włączać je do dziecięcej diety. Będą doskonałe również dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym. Zawarty w nich błonnik sprawia, że stają się pomocne przy problemach z trawieniem, biegunkach i zaparciach. Ugotowane ziemniaki powinny spożywać także osoby zmagające się ze zgagą – łagodzą jej objawy.
Zastosowanie ziemniaka w kosmetyce – surowy ziemniak na opuchnięte oczy
Ziemniaki nie tylko mają lecznicze zastosowanie od wewnątrz, ale działają także stosowane na zewnątrz! Plasterki surowego ziemniaka położone na powieki zmniejszają obrzęk i cienie pod oczami. Po kilkunastu minutach takiego okładu wystarczy jedynie przemyć twarz zimną wodą. Poranna opuchlizna powinna zniknąć, a oczy będą wyglądały na wypoczęte!
Ziemniaki – właściwości upiększające skórę
Kosmetyczne zastosowanie ziemniaka nie ogranicza się jedynie do okładów na oczy. Możesz przygotować także maseczkę na twarz! Jeśli masz cerę suchą, zetrzyj surowe warzywo na stalowej tarce o drobnych oczkach, a jeśli masz cerę tłustą – rozgnieć ugotowanego ziemniaka widelcem i połącz z odrobiną śmietany. Nałóż na twarz i odczekaj około 20 minut, a po tym czasie zmyj ziemniaczaną maseczkę ciepłą wodą. W przypadku cery suchej, ziemniak nawilży skórę, a w przypadku tłustej – odciągnie nadmiar sebum.
Ziemniaki a dieta i odchudzanie
Warzywa te nie są wcale tuczące ani nie są źródłem złych węglowodanów. To obecność niezdrowych dodatków, które często spożywamy wraz z ziemniakami owiała je złą sławą. Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu kotlety i zabielane gęste sosy to główni winowajcy. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, najlepiej w garnku do gotowania na parze. Niewskazane jest smażenie ich pod postacią frytek w głębokim tłuszczu czy ziemniaczanych talarków na patelni. Stają się wtedy ciężkostrawną bombą kaloryczną.
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?
Spożywaj ziemniaki w postaci gotowanej, najlepiej w mundurkach i na parze. Możesz przygotować z nich wiele potraw:
- sałatka z ziemniakami, ogórkiem konserwowym, cebulą, koperkiem i odrobiną domowego majonezu (ziemniaki pokrój na krajalnicy do warzyw i owoców)
- pieczona babka ziemniaczana,
- gnocchi, kopytka, kluski i pyzy
- pasztet z gotowanych ziemniaków,
- faszerowane ziemniaki w mundurkach,
- farsz do pierogów ruskich,
- ziemniaczane kotleciki z otrębami.
Jeśli gotujesz ziemniaki w zwykłym garnku czy rondelku, wykorzystaj pozostałą po nich wodę. To nie żart! Woda po gotowanych ziemniakach zawiera część wartościowych składników, które oddały jej warzywa w czasie gotowania. Można wykorzystać ją do celów leczniczych, ale i kosmetycznych, zobacz, w jaki sposób: Cenna woda z gotowanych ziemniaków – dlaczego nie należy jej wylewać?