Nasze puree doskonale uzupełni smak ryby czy mięsa. Ziemniaki będą naprawdę puszyste, pachnące masłem i aromatem podsmażonej cebulki. Spróbuj koniecznie przepisu na ziemniaczki puree przy najbliższej okazji!
Aby uzyskać idealne puree, radzimy sięgnąć po dobrą obieraczkę do warzyw, a także ugniatacz do ziemniaków. Teraz jesteście już gotowi do działania 🙂
Reklama
Ziemniaki puree – przepis z masłem i cebulką
Składniki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła osełkowego
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, aby szybciej się ugotowały. Gotujemy do miękkości.
- W czasie, kiedy ziemniaki kończą się gotować, na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Smażymy do zeszklenia i odstawiamy z ognia.
- Kiedy ziemniaki ugotują się, odcedzamy je, bierzemy ugniatacz do ziemniaków i porządnie je ugniatamy. W trakcie ugniatania dodajemy zeszkloną cebulkę z masłem oraz dolewamy mleka. Ugniatamy tak długo, aż puree stanie się gładkie i puszyste.