Zapiekanka z dojrzałymi pomidorami, oliwkami, mozzarellą i roztrzepanym jajkiem to doskonały pomysł na lekki i smakowity obiad dla całej rodziny. Przepis na takie zapiekane pomidory z mozzarellą to wyśmienite połączenie smakowe, przywodzące na myśl słoneczną Italię. Najlepiej serwować je w towarzystwie chrupiącej grzanki lub świeżej bagietki z masłem czosnkowym. Pieczone pomidory zwieńczone listkami świeżej bazylii smakują idealnie – zobacz przepis!
Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą, przygotowana w jednej brytfannie, to doskonały pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Ale danie to możesz podzielić także na mniejsze naczynia do zapiekania, ceramiczne kokilki, by przyrządzić małe zapiekanki dla gości i domowników. Takie przekąski śmiało serwuj na różnego rodzaju przyjęciach w gronie znajomych i rodziny. Porcję dania podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym domowej roboty masłem czosnkowym lub ziołowym. Zapiekane pomidory z mozzarellą będą dobrym pomysłem na lekki obiad, pożywną kolację i imprezową przekąskę.
Reklama
Co może Ci się przydać?
- dość płytkie naczynie do zapiekania – gdy przygotowujesz jedną zapiekankę dla większego grona,
- kokilki do zapiekania – gdy chcesz przygotować oddzielne przekąski dla gości,
- krajalnica do pomidorów – szybko pokroi pomidory na równej grubości plastry.
Zapiekanka z pomidorami, mozzarellą i jajkiem – przepis
Kategoria Przepisy kulinarne Przepisy na obiad
Przepis we włoskim stylu na zapiekankę z pomidorami, oliwkami i mozzarellą.
Notatki
Zapiekane pomidory z mozzarellą najlepiej podawaj z chrupiącą grzanką posmarowaną masłem czosnkowo-ziołowym.
Składniki
- 4-6 pomidorów (w zależności od wielkości brytfanny)
- 2 kulki mozzarelli
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 3 jajka
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- kilka łodyżek szczypiorku
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Kule mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój na plastry.
- Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Pokrój za pomocą krajalnicy na plasterki.
- Plastry pomidorów układaj na dnie płaskiego naczynia do zapiekania (brytfannę możesz wcześniej lekko posmarować masłem, jeśli ma tendencję do przypiekania składników).
- Pomidory posyp solą, pieprzem, szczyptą papryki, ziołami prowansalskimi i posiekanym szczypiorkiem.
- Na ułożoną warstwę pomidorów połóż kolejne plastry pomidorów, tym razem przekładane plastrami mozzarelli. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, posyp szczypiorkiem.
- Na wierzchu rozłóż garść zielonych oliwek.
- Jajka roztrzep rózgą kuchenną w misce i wylej na warzywa. Wierzch możesz dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, zapiekaj przez 15-20 minut, aż pomidory staną się miękkie, a masa jajeczna się zetnie.
- Wyjętą z piekarnika zapiekankę z pomidorami udekoruj listkami świeżej bazylii.