Zapiekanki makaronowe idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy musimy nakarmić większą ilość osób. Ich olbrzymią zaletą jest to, że możemy połączyć makaron z dowolnymi składnikami, które akurat mamy w lodówce. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na zapiekankę z cukinią, pieczarkami i makaronem, która podbiła serca moich gości.
Aromatyczna zapiekanka z cukinią jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, a mimo to zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu lub kolacji, ale będzie także świetnym uzupełnieniem imprezowego bufetu. Można ją odgrzewać, dlatego jest dobrą propozycją na lunch do pracy. Z poniższego przepisu dowiedziecie się, jak wykonać zapiekankę makaronową z cukinią, pieczarkami i makaronem, żeby była smaczna i pożywna. Z pewnością przyda Wam się naczynie żaroodporne oraz garnek do makaronu.
Reklama
Zapiekanka z cukinią, pieczarkami i makaronem – przepis
Persons
6
Składniki
- 1 opakowanie makaronu penne
- 150 g szynki
- 100 g pieczarek
- 2 średnie cukinie
- 10 pomidorów koktajlowych
- 150 g parmezanu
- 200 g sera żółtego w kostce
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Łyżka masła
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Papryka słodka
- Natka pietruszki - pęczek
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron posypujemy parmezanem i mieszamy z oliwą z oliwek.
- Myjemy, osuszamy i kroimy pieczarki. Podsmażamy je na maśle.
- Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone pomidory, cukinie (kilka plasterków zostawiamy, aby ułożyć je na wierzchu), szynkę, natkę pietruszki oraz pieczarki mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę.
- Na wierzchu zapiekanki kładziemy pozostałe plastry cukinii oraz posypujemy grubą warstwą żółtego sera. Danie przykrywamy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.