Płatki owsiane od dawna są moim ulubionym słodkim śniadaniem. Jednak jej podstawowa wersja, czyli owsianka gotowana na mleku, dawno mi się już znudziła. Dlatego od czasu do czasu dogadzam sobie czymś jeszcze pyszniejszym… Zobacz przepis na zapiekaną owsiankę z owocami, która jest o niebo bardziej aromatyczna, a wciąż bogata w witaminy.
Miłośnicy wytrawnych śniadań powiedzą pewnie “Eee, owsianka, co to za śniadanie!” – i zaraz potem dodadzą, że płatkami nie można się najeść. Nie doceniają niestety magicznej mocy błonnika, którego płatki mają w sobie mnóstwo. A połączone z jajkiem – jak w moim przepisie poniżej – dają jeszcze więcej energii. Zapomnij o podjadaniu przed obiadem, jutro zjedz moją zapiekaną owsiankę! 😉
Reklama
Zapiekana owsianka z owocami – przepis
Pieczona owsianka z owocami to świetny pomysł na śniadanie, ale i na przekąskę.
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Notatki
Owsiankę można jeść na ciepło, ale równie dobrze sprawdza się na zimno. Świetna alternatywa na szybkie śniadanie lub na przekąskę na piknik z przyjaciółmi - wygląda i smakuje jak ciasto!
Składniki
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia/sody
- sezonowe owoce (u mnie maliny i jeżyny)/dżem/bakalie
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- W tym czasie, przy pomocy blendera, łączymy ze sobą jajko, banana, masło orzechowe, cynamon i proszek do pieczenia.
- Do powstałej masy dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
- Kokilki zwilżamy delikatnie wodą. Na sam dół układamy owoce lub kładziemy łyżkę dżemu, masła orzechowego.
- Masę wylewamy do kokilek, dekorujemy wierzch owocami i zapiekamy przez 20 min. Gotowe!
Do wykonania przepisu wykorzystałam kokilki do zapiekania Kuchenprofi.