Potrawy kuchni śródziemnomorskiej uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie – są niskokaloryczne, lekkie i pełne składników odżywczych. Ich sekret tkwi w odpowiednim połączeniu regionalnych składników – ryb, serów, a przede wszystkim warzyw. Entuzjastów śródziemnomorskich specjałów nie brakuje. Poznaj wszystkie tajniki dań serwowanych w krajach północnoeuropejskich!
Dieta śródziemnomorska obfituje w produkty zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kuchnia ta łączy w sobie mieszankę świeżych owoców morza i warzyw, zdrowych serów i aromatycznych ziół. Wszystkie składniki pozwalają stworzyć przepyszne i lekkie dania, a wiele przepisów ma długoletnią tradycję i ugruntowaną renomę na całym świecie. Jakie są podstawowe założenia kuchni śródziemnomorskiej?
Skąd wywodzi się kuchnia śródziemnomorska?
Specjały kuchni śródziemnomorskiej spotkać można w trzech regionach:
- południowoeuropejskim,
- północnoafrykańskim,
- wschodnio-śródziemnomorskim.
Każde z tych miejsc ma swoje charakterystyczne kulinarne elementy. Zasadniczą różnicą jest dobór przypraw oraz połączenie produktów. Jednak w każdym z tych regionów znaleźć można owoce morza, w tym głównie ryby, świeże warzywa, oliwę z oliwek i sery.
Dania śródziemnomorskie często przyrządzane są w formie jednogarnkowej. Do czego doskonale sprawdzi się garnek Ambition, wykonany z wysokiej jakości stali.
Najważniejsze cechy kuchni śródziemnomorskiej:
Najłatwiej podzielić dania kuchni śródziemnomorskiej wg procentów:
- W diecie śródziemnomorskiej znajdują się w 10% białka. Wśród których dominuje: jagnięcina, cielęcina, drób i wieprzowina. Do tego oczywiście owoce morza, ryby, jaja, ser z mleka owczego i koziego.
- W 30% zawiera zdrowe tłuszcze. Regionalne specjały z tego poziomu piramidy żywieniowej to: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz olej z pestek winogron. Wszystko świeże i tłoczone na miejscu.
- Największą część stanowią węglowodany, bo aż 60%. Charakterystyczne dla przepisów kuchni śródziemnomorskiej są makarony, mąka, owoce i warzywa zawierające antyoksydanty i błonnik, rośliny strączkowe, a także zboża, głównie nieoczyszczone.
Kuchnię śródziemnomorską najczęściej dzieli się ze względu na wspomniane wyżej 3 obszary, ale każdy z nich można jeszcze usystematyzować ze względu na lokalne różnice. Dlatego często słyszymy zamiast o kuchni śródziemnomorskiej o kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej czy francuskiej.
Specjały kuchni włoskiej
Włosi spopularyzowali aromatyczne śródziemnomorskie potrawy. W ich menu znaleźć można makarony, pizze, sałatki oraz owoce morza i mięso. Wszystko przygotowywane jest ręcznie z dbałością o każdy szczegół. Do szatkowania poszczególnych produktów najlepiej sprawdzą się wysokiej jakości noże Zwilling. Odznaczają się one wygodną rączką i wyjątkowym ostrzem.
Potrawy kuchni włoskiej
Włoskie potrawy przyprawiane są aromatycznymi ziołami – bazylią, kolendrą, oregano, rozmarynem, tymiankiem i estrogenem.
Włoskie pasty to mieszanka warzyw i przypraw. Dla uzyskania idealnej konsystencji składniki zarówno do past, jak i sosów na pizze miksowane są na gładką masę. Aby uzyskać taką postać, zastosować można blender Russell Hobbs. Ostrza wykonane z wytrzymałej stali stworzą idealną bazę do sztandarowych włoskich dań.
Mocna Włoska kawa
Włosi słyną z aromatycznej, mocnej kawy typu espresso. Piją ją kilka razy dziennie, wieczorami raczej w wersji cafe latte. Dbają o to, aby proces przygotowywania kawy był odpowiedni. Wybierają najlepsze ziarna, które mielą na miejscu. Następnie całość parzą w kawiarkach. Ceniona Włoska marka – Bialetti, od lat zajmuje się produkcją tego typu sprzętu. Zazwyczaj to właśnie sprzęt z tym logo znaleźć można w każdej kawiarni we Włoszech.
Kuchnia hiszpańska
Do miejsc, w których zjeść można potrawy śródziemnomorskie, z pewnością zaliczają się Hiszpańskiej prowincje – Andaluzja, Walencja, Murcja i Katalonia.
Włoską paellę przyrządza się z warzyw, ryb, owoców morza, mięsa i oczywiście ryżu. Jakie są owoce morza najczęściej wykorzystywane w tej kuchni?
- Krewetki,
- kalmary,
- małże,
- ośmiornica,
- homary,
- langustynki,
- kraby.
Całość smaży się w głębokim naczyniu. Patelnia Ambition ma nieprzywierający spód, a do tego jest na tyle głęboka, że z łatwością pomieści wszystkie składniki tego dania.
Co wyróżnia kuchnię hiszpańską?
Do jednych z najbardziej wyróżniających się dań kuchni hiszpańskiej należy gazpacho. Jest to rodzaj chłodnika, który składa się z pomidorów, cebuli, papryki, świeżych ogórków, oliwy, octu winnego oraz wody. Hiszpanie bardzo cenią sobie czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. Celebrują te chwile i stąd wyjątkowość podania każdej z potraw. Zestaw obiadowy Ambition zawiera wszystkie naczynia, które przydadzą się podczas takiego przyjęcia.
Lekka kuchnia grecka
Kuchnia ta uważana jest za połączenie smaków azjatyckich z europejskimi. Znaleźć w niej można wyśmienite dania z warzywami, serem feta oraz z owocami morza. Kraj ten słynie z oliwek najwyższej jakości i to one są głównym składnikiem wielu dań. Używane są również do ozdoby.
Grecy bardzo często podają dania grillowane. W domowym zaciszu efekt ten uzyskać można, wybierając specjalne patelnie i brytfanki. Marka Tescoma ma w swoim asortymencie brytfankę z rusztem, która doskonale sprawdzi się w tej roli. Wykonana jest ze stali, która zapobiega przywieraniu. Można na niej przyrządzić nie tylko warzywa, ale również popularny w Grecji ser halloumi.
Najbardziej znane dania kuchni greckiej
Do najbardziej popularnych potraw z tego regionu zaliczyć można mussakę. Jest to zapiekanka przyrządzana z ziemniaków, bakłażana i mielonego mięsa z jagnięciny.
Na bardziej wyszukanych przyjęciach podawane są tradycyjne greckie gołąbki, zawijane w liście winorośli. Grecy zwracają uwagę na sposób podania swoich dań, zwłaszcza jeśli przyjmują gości. Polskie talerze Bolesławiec świetnie wpasują się w klimat śródziemnomorski. Mają wyjątkowe wzory, a ich jakość zachwyca użytkowników na całym świecie.
Nie można zapomnieć również o sałatce z serem feta, oliwkami, pomidorem i sałatą. Jest to dodatek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Z kolei jedną z najpopularniejszych słodkości jest baklawa – z ciasta listkowe, tzw. filo, z orzechami i miodem.
Wykwintna kuchnia francuska
Prowansja słynie z jednych z najlepszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Na stołach królują warzywa w różnej postaci oraz ryby. Wszystko oczywiście przyprawione w bardzo intensywny sposób.
Francuzi bardzo cenią smak zup. Ich przysmakiem jest zupa rybna Bouillabaisse. Do jej przygotowania potrzebne będzie duże naczynie. Garnek Tescoma jest wystarczająco głęboki, aby pomieścić wszystkie składniki, łącznie z głowami ryb.
Dania kuchni francuskiej podawane są zazwyczaj w towarzystwie win. Francuzi piją wino do wszystkiego. Dzbanki Bolesławiec posłużyć mogą jako piękne naczynia właśnie do tego trunku.
Wszystkie potrawy kuchni śródziemnomorskiej łączą w sobie najwyżej jakości zdrowe produkty. Dieta ta przystosowana jest do trybu życia tubylców. Ponadto bazuje na produktach dostępnych w danym regionie.