Gofry kojarzą się głównie z wakacjami nad morzem – tłumy turystów przechadzają się po molo, zajadając się nimi z ochotą. Tam popularna jest wersja na słodko, z bitą śmietaną i owocami. Dziś poznaj przepis na gofry wytrawne, lekko słone i ziołowe, z jajkiem sadzonym i guacamole. Gofry na słono z jajkiem to pomysł na fantastycznie, pożywne śniadanie!
Przepis na gofry wytrawne można łączyć z wieloma dodatkami, jak salsa czy wędliny. Według mnie najsmaczniejsze są jednak z jajkami i awokado – chrupiące ciasto doskonale uzupełnia lejące żółtko i orzeźwiający smak owocu. Jajko przygotowałam w fantastycznej formie do jajek sadzonych, ponieważ wygląd posiłków jest dla mnie równie ważny, co ich smak!
Reklama
Wytrawne gofry z jajkiem sadzonym i guacamole – przepis
Przepis na gofry wytrawne z jajkiem i guacamole.
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Składniki
Gofry:
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju w formie płynnej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka
Guacamole:
- 1 duże awokado
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Jajko sadzone:
- jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie gofrów:
- Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.
- Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy, którą wcześniej należy natłuszczyć przy pomocy pędzelka.
- Pieczemy do momentu, aż gofry będą zarumienione i chrupiące.
Przygotowanie guacamole:
- Miąższ z awokado rozdrabniamy widelcem. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Jajko sadzone:
- Na rozgrzaną patelnię kładziemy foremkę w kształcie serca i wbijamy do niej jajko i smażymy 3-4 minuty według uznania.
Do wykonania przepisu wykorzystałam formę do jajek sadzonych Mastrad oraz gofrownicę. Do prezentacji użyłam talerza deserowego Affek Design.