Dzisiaj zabieramy się za kuchnię francuską! Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to klasyczne danie obiadowe, w którym delikatne mięso przyrządzamy z aromatycznymi warzywami. Do tego koniecznie serwujemy wytrawne wino. Poznaj mój przepis na wołowinę po burgundzku.
Wołowina po burgundzku – przepis
Pyszna, pełna smaków wołowina po burgundzku.
Autorką przepisu jest *Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Autorką przepisu jest *Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Persons
4
Notatki
Wołowina po burgundzku smakuje jeszcze lepiej na następny dzień. Jeżeli planujesz uroczystą kolację, warto przygotować te danie dobę wcześniej.
Reklama
Składniki
- 1 kg łopatki wołowej
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 szalotek
- 150 g pieczarek
- 2 łodygi rozmarynu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- 500 ml bulionu wołowego
- 500 ml czerwonego wina
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- chrupiąca bagietka do podania
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w dużą kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Następnie zajmij się mięsem: wołowinę pokrój w większe kawałki, a boczek w drobną kostkę.
- Na zimną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i poczekaj aż wytopi się tłuszcz i boczek się zarumieni. Zdejmij z patelni na talerz.
- Obsmaż wołowinę - mięso wykładaj partiami na patelnię. Podsmażoną wołowinę również przełóż na talerz.
- Do wytopionego tłuszczu dodaj masło oraz wszystkie warzywa (marchew, cebulę, czosnek). Posyp warzywa mąką i obsmaż jeszcze przez chwilkę.
- Przełóż je do żeliwnej brytfanki. Wlej wino, bulion i dodaj koncentrat. Poczekaj aż całość się zagotuje. Następnie dodaj rozmaryn, natkę pietruszki, wołowinę oraz boczek.
- Po ponownym zagotowaniu przykryj naczynie i włóż je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około dwie i pół godziny.
- Po tym czasie na patelni na odrobinie masła usmaż pieczarki wraz z szalotkami i dodaj do gulaszu. Przemieszaj, zdejmij pokrywę i całość piecz jeszcze przez około pół godziny.
- Podawaj z chrupiącą bagietką i lampką czerwonego wina.
W przygotowaniu wołowiny przydatna będzie gęsiarka do pieczenia mięs – w niej upieczesz, zapieczesz, usmażysz i ugotujesz każdy rodzaj mięs oraz warzywa. Szczególnie warte powiedzenia są brytfanny żeliwne, ponieważ wystarczą na lata gotowania!