Najpewniej gości na półce z przyprawami w każdym domu, w którym przygotowuje się posiłki. Jest przecież łatwo dostępna. Bazylia, bo o niej mowa, to jedna z popularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie. Dodaje się ją do rozmaitych dań, by nadać im odpowiedniego smaku i aromatu. Czy jednak wiemy o niej wszystko?
Bazylia to jednak nie tylko produkt spożywczy, który nadaje potrawom charakterystycznego smaku, ale również roślina o wielu innych właściwościach, które przemawiają za tym, aby jak najczęściej ją stosować. Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, koniecznie czytać dalej! Z naszego artykułu dowiesz się nie tylko, jakie jest zastosowanie bazylii, ale również jak ją uprawiać.
Właściwości bazylii
Bardzo prawdopodobne, że bazylia nie bez powodu pojawiła się w przepisach kuchni włoskiej, która słynie nie tylko z tego, że jest bardzo smaczna, ale również z tego, że jest dość ciężka. Bazylia ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie się soku żołądkowego i wspomaga trawienie. Działa też rozkurczająco oraz wzmaga apetyt, co może być istotne dla osób, które mają problem z łaknieniem.
Bazylia – przeciwwskazania do stosowania
Zalet tej rośliny jest wiele, ale czy są osoby, które nie powinny przesadzić z wykorzystywaniem jej w swojej diecie. Jak się okazuje – tak. Są to przede wszystkim kobiety w ciąży, ale też dzieci i osoby mające problemy z wątrobą lub krzepliwością krwi. W tych przypadkach zalecane jest zachowanie umiaru w spożywaniu bazylii.
Uprawa bazylii – co warto wiedzieć?
Uprawa bazylii nie jest niczym skomplikowanym. W dodatku istnieje parę metod, które zapewnią nam dostęp do świeżych liści tej rośliny. Pierwsza metoda zakłada uprawę tej rośliny w ogrodzie, jeśli oczywiście dysponujemy takim miejscem. Jak hodować bazylię w ogrodzie? Potrzebujemy gotowych sadzonek lub wysiewamy bazylię do żyznego podłoża. Druga z tych wymienionych metod jest znacznie trudniejsza i wymaga więcej pracy. Bazylia w ogrodzie to świetny pomysł, jednak należy pamiętać, że bazylia ogrodowa potrzebuje dostępu do światła i ciepłego stanowiska. Pamiętajmy również o odpowiednich odległościach między sadzonkami – powinny one wynosić około 30 cm.
Opcja dla osób nieposiadających ogrodu – bazylia w doniczce
Jeśli nie mamy swojego kawałka ziemi, gdzie możemy zasiać zioła, nic straconego! Bazylia na balkonie to również świetna opcja. Wystarczy, że spełnione zostaną podobne warunki i roślina będzie miała dostęp do światła słonecznego.
Jeśli nie masz balkonu, nie martw się! Jest jeszcze trzecia opcja – bazylię w doniczce wystarczy postawić na parapecie. Będzie się przy tym wspaniale prezentować, pełniąc rolę dekoracji. Szczególnie, jeśli zdecydujesz się na ładne doniczki, np. doniczki Bolesławiec. Bazylia wieloletnia przez długi czas wspomagać Cię będzie swoimi świeżymi liśćmi podczas kulinarnych eksperymentów.
Bazylia – odmiany
Przechowywanie bazylii
Bazylię możemy oczywiście wysuszyć. Tak tez jest najczęściej sprzedawana w sklepach spożywczych. Wówczas należy zadbać o to, by odpowiednio ją przechowywać. Pojemniki powinny być szczelne, aby aromat ziół nie stracił swoich właściwości i schowane przed światłem słonecznym. Idealne do przechowywania przyprawy będą pojemniki Brabantia lub pojemniki Tescoma.
Innym sposobem jest zawinięcie liści w wilgotną szmatkę i przechowanie w lodówce lub posiekanie ziół solidnym ostrzem, np. jednym z noży Zwieger, i schowanie ich do zamrażalnika. Istnieje też jeszcze jedna opcja, a mianowicie bazylia na zimę do słoików. Do pokrojonej bazylii dodaje się czosnek i pieprz, a całość zalewa oliwą lub olejem.
Bazylia – do czego można jej używać?
Najkrótsza odpowiedź brzmi – do wszystkiego. Chyba nie ma dania, które źle komponowałoby się z bazylią. Samo popularne, włoskie pesto, czyli sos składający się z bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych, soli i czosnku dodać można do wielu potraw, m.in. makaronu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko – wystarczy zaopatrzyć się w porządny sprzęt, który rozdrobni składniki na masę, np. blender Russell Hobbs i gotowe!
Obróbka termiczna nie jest tej przyprawie straszna – można ja dorzucić do garnka, chociażby jednego z dostępnych garnków Ambition albo też smażonej, np. na patelni WMF – potrawy.
Jak widzisz, nie może dziwić, że bazylia jest tak powszechnie stosowana. Jej smak i aromat, a do tego liczne właściwości prozdrowotne, przekonają chyba każdego, że tę przyprawę zawsze warto mieć pod ręką!
Zobacz także: