Zupa mleczna wcale nie musi kojarzyć się z nieprzyjemnym wspomnieniem ze szkolnej (lub szpitalnej!) stołówki. Podana na śniadanie z ryżem i szczyptą cynamonu może być smacznym i rozgrzewającym posiłkiem. W moim domu króluje zupa migdałowa w wersji wigilijnej – z rodzynkami i nutą wanilii. Daleko jej do mdłej polewki, którą ze zgrozą wspominają wszystkie dzieci. Zapraszam na przepis na wigilijną zupę migdałową przygotowaną na mleku z ryżem i aromatycznymi dodatkami.
Zupa mleczna ma z pewnością swoich zwolenników, ale i przeciwników. Zapewne większość z nas kojarzy to danie z dzieciństwa, kiedy to serwowano ją w domu na śniadanie lub na lekki obiad na szkolnej stołówce. Zupa mleczna może być przygotowana z makaronem, z kluskami, z kaszą, a nawet z pokrojoną bułką… Mój faworyt to przygotowywana na Wigilię zupa mleczna z migdałów, podana z ryżem, ze szczyptą cynamonu, z garścią rodzynek i z nutą wanilii. Wszystkie te smaki i aromaty doskonale ze sobą współgrają, sprawiając, że wigilijna zupa migdałowa to doskonały przysmak dla dzieci i dorosłych.
Co może Ci się przydać? Na pewno garnek do mleka z płaszczem wodnym, który posiada podwójne dno. Przez specjalny otwór wlewa się między ścianki garnka wodę, dzięki czemu gotowane mleko nie przypala się.
Wigilijna zupa migdałowa na mleku – przepis
Notatki
Zupę migdałową z ryżem możesz serwować nie tylko z płatkami migdałów, ale również z kandyzowaną skórką pomarańczy.
Składniki
- torebka ryżu
- 700 ml mleka
- 150 g migdałów
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 czubata łyżka cukru
- garść rodzynek
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Całe migdały zalej wrzątkiem, odstaw na chwilę, zdejmij skórki i zmiel.
- Mleko wlej do garnka do gotowania mleka, dodaj zmielone migdały, zagotuj.
- Ugotowany ryż dodaj do mleka, dorzuć garść rodzynek. Gotuj chwilę.
- Rozpuść w garnku z mlekiem łyżkę cukru, dodaj cynamon, laskę wanilii lub parę kropel ekstraktu. Jeśli dodałeś laskę wanilii, usuń ją z garnka pod koniec gotowania. Zestaw zupę z palnika.
- Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
- Gdy zupa nieznacznie przestygnie, przelej ją do miseczki i udekoruj płatkami migdałów. Smacznego!