Wieprzowina jest bardzo popularna w polskich domach. Sztuka mięsa, gulasz czy inne dania często goszczą na stołach naszych rodaków. Poznaj przepis na wieprzowinę w sosie chrzanowym.
Jest to danie proste, nieprzekombinowane, idealne dla wielbicieli wieprzowiny. Do wykonania przepisu przyda nam się głęboka patelnia, w której bez problemu poddusimy mięso. Zajrzyjcie do naszego wpisu: Jaką patelnię wybrać?, aby wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego elementu wyposażenia kuchni. Jeśli zależy Wam na eleganckiej oprawie obiadu, sos możecie podać w sosjerce. Smacznego!
Reklama
Wieprzowina w sosie chrzanowym – przepis
Persons
4
Czas Gotowania
2 godzin/y
Total Time
2 godzin/y
Składniki
- 1 kg wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Przyprawa do wieprzowiny
- Olej, smalec lub masło klarowane
Sos:
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- Sól
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść z błonek i przerostów tłuszczu, a następnie pokrój.
- Pokrojone na kawałki mięso natrzyj przyprawami, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Podsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym tłuszczu – 10 minut z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojoną cebulę.
- Całość podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem przez około 1-1,5 godziny, aż będzie miękka.
- Aby wykonać sos chrzanowy, wymieszaj ze sobą chrzan, jogurt naturalny/śmietanę ze szczyptą soli.
- Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami i ulubioną surówką.