Warzywa na parze sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielny posiłek. Zwłaszcza jeśli zaserwujecie je z pysznym sosem. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów niż gotowanie w wodzie czy smażenie, dlatego warto robić to jak najczęściej. Poniżej znajdziecie przepis na warzywa na parze z sosem jogurtowym, który może być wstępem do Waszej przygody z takim sposobem przyrządzania potraw.
Jeśli zastanawiacie się, jakie warzywa gotować na parze, odpowiedź brzmi: prawie wszystkie! Wyjątkiem jest burak – najlepiej piec go w folii w piekarniku. Wybierając warzywa należy uwzględnić także czas ich parowania. Marchew potrzebuje go nieco więcej, natomiast kalafior, brokuł, papryka czy cukinia stają się miękkie już po kilku minutach. Jakim sprzętem musicie dysponować, by przygotować taki posiłek? Opcji jest kilka. Bez problemu można przyrządzić warzywa na parze bez parowaru – wystarczy specjalny wkład do gotowania na parze. Opis, jak go używać, znajdziecie w dzisiejszym przepisie na warzywa na parze z sosem jogurtowym. Oprócz tego możemy wykorzystać parowar, parownik bambusowy, a także specjalne naczynie do gotowania na parze w mikrofali.
Warzywa na parze z sosem jogurtowym – przepis
Składniki
Warzywa:
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- Garść fasoli, na przykład typu mamut
- Szczypta soli
- Szczypta lubczyku
- Szczypta oregano
- Szczypta tymianku
Składniki do sosu:
- 250 g jogurtu naturalnego
- Pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta cukru
- Szczypta tymianku
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
Sposób przygotowania
Warzywa:
- Umyj wszystkie warzywa.
- Marchewki obierz i pokrój w średniej grubości plasterki.
- Brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki.
- Zagotuj wodę w garnku – możesz dosypać do niej przyprawy.
- Po zagotowaniu wody umieść w garnku wkład do gotowania na parze z warzywami. Pamiętaj, że marchewka potrzebuje więcej czasu, żeby stać się miękka, dlatego zacznij od niej, a następnie dodaj resztę warzyw.
- Całość przykryj pokrywką i co jakiś czas sprawdzaj, czy warzywa są al dente.
- W razie ubytku wody dolewaj do garnka wrzątek.
- Ugotowane warzywa przypraw ziołami oraz odrobiną soli, podaj do nich domowy sos jogurtowy.
Sos:
- Umyj i drobno posiekaj szczypiorek.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Zmieszaj jogurt, szczypiorek i czosnek, przypraw do smaku.