Wagi kuchenne mechaniczne i elektroniczne pozwalają na odmierzanie produktów, ułatwiając gotowanie i pieczenie. Dobra waga domowa będzie zarówno precyzyjna i praktyczna, jak i estetyczna. Niektóre wagi do kuchni posiadają zaawansowane funkcje, które docenią osoby będące na diecie i skrupulatnie realizujące kulinarne przepisy. Zobacz, jakie są rodzaje wag spożywczych i jaką wagę kuchenną warto kupić?
Dobra waga mechaniczna i elektroniczna powinna łączyć w sobie dwie funkcje – praktyczną i estetyczną. Wagi do ważenia jedzenia pomogą nam nie tylko w dokładnym odmierzeniu produktów, ale i mogą stać się ozdobą naszej kuchni! Nie wierzysz? Pokażę Ci wagi w stylu retro, takie z kolorowymi wzorami i modele bardzo nowoczesne! Zobacz je wszystkie. 🙂
Spis treści
- 1 Po co nam waga kuchenna?
- 2 Rodzaje wag kuchennych – waga mechaniczna czy elektroniczna?
- 3 Rodzaje wag – zalety i wady
- 4 Najlepsza waga kuchenna – jaką wybrać i na co zwrócić uwagę?
- 5 Wagi kuchenne elektroniczne i ich dodatkowe funkcje
- 6 Jaką wagę kuchenną kupić? Przegląd
- 7 Podsumowanie: Jaka waga kuchenna będzie najlepsza?
Po co nam waga kuchenna?
Waga kuchenna to nieoceniony pomocnik kuchenny! Pozwala na dokładne odmierzanie produktów podczas pieczenia i gotowania. Jest to szczególnie istotne, gdy realizujemy jakieś konkretne przepisy kulinarne. 25 dag masła, 130 gramów mąki, 100 ml mleka, 30 dag bakalii… Dobra waga kuchenna pomoże nam w odmierzeniu wszystkich podanych składników. 😉 Potrawy przyrządzimy szybciej, ale i z większą przyjemnością.
Waga domowa, mechaniczna lub elektroniczna, to także przyjaciel osób będących na diecie. Umożliwi ważenie i porcjowanie produktów, by łatwiej obliczyć ich wartość kaloryczną. Niektóre nowoczesne wagi elektroniczne posiadają nawet funkcję wyliczania kalorii, więc wykonają całą robotę za nas!
Rodzaje wag kuchennych – waga mechaniczna czy elektroniczna?
- Waga kuchenna mechaniczna – prosta w budowie, łatwa w obsłudze i atrakcyjna cenowo. Urządzenie z zamontowanym wewnętrznym odważnikiem, połączonym ze wskazówką. Wynik ważenia pokazywany jest na zegarze. Wagi kuchenne mechaniczne mają jednak wadę – niedokładność pomiaru, nawet do 20 g. Z tego też powodu, tradycyjna waga domowa nie będzie dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i osób będących na diecie.
- Waga kuchenna elektroniczna – urządzenie z wbudowanym płaskim odważnikiem. Pomiar pokazywany jest na wyświetlaczu LCD. Najczęściej zasilane na baterie, które można wymieniać. Jej największą zaletą jest precyzyjność pomiaru, z dokładnością do 1-2 g. Waga elektroniczna do kuchni może posiadać także dodatkowe funkcje, takie jak przelicznik kalorii, funkcja tarowania, pomiar wartości odżywczych i określenie objętości płynów. Zaawansowane funkcje wpływają na jej wyższą cenę.
Rodzaje wag – zalety i wady
Rodzaj wagi | Zalety | Wady |
Waga mechaniczna kuchenna |
|
|
Waga elektroniczna kuchenna |
|
|
Najlepsza waga kuchenna – jaką wybrać i na co zwrócić uwagę?
Dobra waga kuchenna do ważenia żywności to taka, która umożliwia dokładny pomiar produktów, jest łatwa w obsłudze, posiada istotne dla nas funkcje i posłuży nam na długo. Na co zwrócić uwagę przy kupnie wagi, by wybrać tę odpowiednią?
Cena, czyli ile kosztuje waga kuchenna?
Cena wagi kuchennej to jeden wyznaczników, który weźmiemy pod uwagę. Koszt uzależniony jest oczywiście od rodzaju wagi (mechaniczna czy elektroniczna), materiału wykonania, wyglądu i dodatkowych funkcji. Te najprostsze, tradycyjne wagi spożywcze kupisz już od 15 złotych. Elektroniczna waga kuchenna to koszt 30-100 zł. Oczywiście dostępne są również znacznie droższe modele, nawet do 400 zł! Takie wagi wyróżniają się nie tylko estetyką wykonania, ale bardzo dobrą jakością i szeregiem dodatkowych funkcji.
Wagi kuchenne – obudowa i wygląd
Wagi spożywcze, zarówno te mechaniczne, jak i elektroniczne, mogą być wykonane z różnych materiałów – z plastiku, stali nierdzewnej, szkła, silikonu. Niektóre wagi łączą w sobie różne materiały, np. stalowy korpus i szklaną miskę. Wagi kuchenne z tworzywa sztucznego są lekkie, dostępne w różnych kolorach i kształtach, a także stosunkowo tanie. Najbardziej wytrzymałe będą wagi wykonane ze stali nierdzewnej. Te ze szklanymi elementami nie chłoną żadnych zapachów, są bezpieczne dla żywności, ładnie się prezentują, ale z drugiej strony mogą ulec stłuczeniu. Modele ze składaną, silikonową misą nie będą zajmowały zbyt wiele miejsca w kuchni. Każda z wag ma zatem swoje wady i zalety.
Nie bez znaczenia pozostaje również sam wygląd wagi domowej. Waga ustawiona na kuchennym blacie stanie się przecież elementem wyposażenia kuchni. Może być to prosta, plastikowa i kolorowa waga. Dostępne są także produkty w stylu retro, które dopasują się do wnętrz właśnie w starodawnym klimacie. Stalowe wagi, w metalicznym kolorze, sprawdzą się w nowoczesnych kuchniach, a te płaskie, szklane, z ciekawym wzorem lub nadrukiem ożywią każde wnętrze!
Waga kuchenna z pojemnikiem
Zwróć uwagę czy waga została wyposażona w jakikolwiek pojemnik, do którego wkłada się ważone produkty. Waga kuchenna może być z miską, tacką, talerzem lub może być zupełnie płaska. Głębsze miski umożliwiają ważenie sypkich produktów, a nawet płynów. Płytsze pojemniki sprawdzą się przy ważeniu większej ilości stałych produktów, np. owoców i warzyw. Całkowicie płaskie wagi nie muszą wykluczać ważenia płynnych czy sypkich produktów. Takie modele z reguły posiadają funkcję tarowania wagi, czyli odejmowania wagi opakowania od ostatecznego wyniku.
Maksymalne obciążenie wagi spożywczej
Informacja o maksymalnym obciążeniu powinna znajdować się przy każdej wadze kuchennej. Parametr ten określa maksymalną masę produktów, które mogą być zważone jednocześnie. Maksymalne obciążenie może wynosić 1-15 kg. Zastanów się, do czego będziesz najczęściej używać wagi. Jeśli waga spożywcza ma służyć do ważenia owoców lub warzyw, sprawdzi się taka z maks. obciążeniem do 5 kg. Jeżeli chcesz odmierzać na niej składniki z danego przepisu (np. mąka, proszek do pieczenia, cukier) starczy Ci waga z mniejszym obciążeniem, np. do 1 kg. Dobra waga kuchenna będzie wyposażona we wskaźnik informujący o przekroczeniu obciążenia.
Dokładność pomiaru wagi kuchennej
To bardzo istotny parametr wag kuchennych. Waga, która jest precyzyjna pozwala na dokładne odmierzanie składników potrzebnych do wykonania danego przepisu kulinarnego. Będzie także pomocnym urządzeniem dla diabetyków i osób będących na diecie, które zwracają uwagę na wagę produktów, z której to mogą dalej wyliczać ich kaloryczność. Im mniejsza liczba określająca błąd pomiaru, tym większa będzie dokładność urządzenia. Wagi mechaniczne cechują się dokładnością pomiaru do 20 g, a wagi elektroniczne do 1-2 g! To zauważalna różnica.
Wagi kuchenne elektroniczne i ich dodatkowe funkcje
Kuchenna waga elektroniczna ma tę przewagę nad wagą mechaniczną, że może oferować dodatkowe funkcje, niezwykle przydatne w realizacji przepisów, ale i w utrzymaniu odpowiedniej diety.
- Waga kuchenna z licznikiem kalorii – waga licząca kalorie ważonego produktu to prawdziwa gratka dla osób będących na diecie odchudzającej.
- Waga kuchenna z pomiarem wartości odżywczych – ta funkcja towarzyszy wadze kuchennej z pomiarem kalorii. Urządzenie podaje, jaka jest zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu w ważonym produkcie. Taka waga kuchenna okaże się przydatna dla diabetyków, którzy muszą kontrolować skład spożywanych posiłków.
- Waga kuchenna z funkcją tarowania – tarowanie wagi to kolejna dodatkowa funkcja. Co to właściwie znaczy? Urządzenie odliczy wagę naczynia/pojemnika, podając wagę samego produktu. Ta funkcja znacznie ułatwia odmierzanie danych produktów, szczególnie tych sypkich – mąki, kaszy, makaronu i ryżu.
- Waga kuchenna i przelicznik jednostek wagowych – waga z taką funkcją może przeliczać gramy na mililitry i odwrotnie. W przepisach kulinarnych niektóre składniki podane są w innych jednostkach niż gramy, dlatego taka opcja pomoże nam w pieczeniu i gotowaniu.
- Pomiar objętości płynów – pozwala na odmierzenie odpowiedniej ilości wody, mleka lub innego płynu w litrach.
- Waga z funkcją Add&Weight – a dosłownie z funkcją “dodaj i waż”, która umożliwia dodawanie kolejnych składników i ich pomiar w tym samym naczyniu.
- Waga do kuchni i automatyczny wyłącznik – nieużywana waga kuchenna, po upływie określonego czasu, sama się wyłącza. Ogranicza to zużycie baterii.
- Wskaźnik zużycia baterii – elektroniczne wagi są bardzo dokładne, ale wyczerpujące się baterie mogą zaburzyć precyzyjność pomiarów. Wskaźnik zużycia baterii poinformuje nas o stanie zasilania, dzięki czemu w porę wymienimy baterie i unikniemy błędów przy ważeniu produktów.
Jaką wagę kuchenną kupić? Przegląd
Tania waga kuchenna – mechaniczna i plastikowa
Bardzo popularne wagi domowe – mechaniczne i wykonane z tworzywa sztucznego. Ich niewątpliwą zaletą jest niska cena. Proste wagi mechaniczne dostępne są już od 15 złotych. Są bardzo lekkie i wyposażone w głęboki pojemnik lub miskę. Ważne, by miska była zdejmowana, co ułatwia jej czyszczenie. Dostępne w różnych kolorach, dzięki czemu dobierzemy odpowiedni produkt do wystroju kuchni. Wagi tradycyjne nie oferują jednak zbyt dokładnych pomiarów. Taka waga przyda się wtedy, gdy zadowolą nas ogólne, nieprecyzyjne pomiary. Działa bez baterii, dlatego nie ma potrzeby ich regularnej wymiany! Takie modele dostępne są w ofercie marki Tescoma.
Stalowa waga kuchenna w stylu retro
Wagi kuchenne w stylu retro to perełki dla miłośników „starodawnych” produktów. Wykonane ze stali nierdzewnej, dostępne w różnych kolorach, z pojemną misą i dużym zegarem na pewno staną się ozdobą naszej kuchni, szczególnie tej urządzonej w stylu vintage. Przyciągają wzrok, ale oprócz funkcji estetycznej, pełnią też praktyczną. Szczególnie, że niektóre wagi mechaniczne w stylu retro umożliwiają wysoką dokładność pomiaru, nawet do 1 g. W takiej wadze, aż chce się ważyć! 🙂 Pięknych retro wag szukaj w ofercie: Terraillon, Kitchen Craft i Dexam.
Płaska, elektroniczna waga kuchenna wykonana ze szła
Elektroniczny model to przede wszystkim dokładna waga kuchenna, z obciążeniem do 5 kg i z dokładnością pomiaru do 1 g. Dzięki takim możliwościom, kuchenne wagi elektroniczne przydają się do precyzyjnego odmierzania składników wskazanych w przepisie, ale i pomagają w przeliczaniu kalorii osobom na diecie. Te wykonane ze szkła są bardzo higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Wystarczy przetrzeć je mokrą ściereczką. Takie wagi są zasilane na baterie, które można wymienić po ich zużyciu. Dostępne są jednokolorowe modele, ale moim faworytem są te z kolorowymi wzorami i nadrukami. Od razu ożywią naszą kuchnię! Należy być jednak ostrożnym podczas użytkowania i przenoszenia wagi, by nie potłuc i nie wyszczerbić szklanego materiału. Takie płaskie wagi elektroniczne oferują marki Botti, Ambition, Mesko.
Plastikowa, elektroniczna waga kuchenna z misą
Waga kuchenna wyposażona w kolorową lub przezroczystą miskę ułatwia odmierzanie sypkich składników, takich jak ryż, kasza, makaron, mąka, musli. W takiej misce możesz zważyć nawet produkty płynne! W przypadku płaskich wag, bez pojemnika, jest to zadanie utrudnione, chyba że urządzenia posiadają funkcję tarowania wagi (odejmowania wagi opakowania od pomiaru). Plastikowa waga jest lekka, odporna na wilgoć i uszkodzenia – nie ma tu ryzyka stłuczenia. Elektroniczna waga z misą do ważenia jedzenia jest zasilana na baterie, które należy wymienić po ich zużyciu. Słabe baterie mogą zaburzać dokładność pomiaru, dlatego należy o tym pamiętać.
Elektroniczna waga do kuchni ze składaną, silikonową miską
Na rynku dostępne są nawet modele ze składaną miską. A konkretnie są to wagi kuchenne wykonane z tworzywa sztucznego, wyposażone w silikonową misę, która składa się jak harmonijka. Dzięki temu, waga nie tylko umożliwia dokładne odmierzenie składników, ale i zajmuje bardzo mało miejsca w kuchni. Po złożeniu, możemy ją schować do szafki, a nawet włożyć do szuflady kuchennej. Takie modele mogą być dodatkowo wyposażone w funkcję tarowania, wskaźnik przeciążenia i wskaźnik niskiego poziomu baterii. Zaawansowane funkcje zwiększają komfort użytkowania. Może zainteresuję Cię składana waga Botti.
Waga kuchenna elektroniczna ze szklanym talerzem lub misą
Wagi elektroniczne domowe mogą być wyposażone również w szklany talerz lub szklaną misę. W przeciwieństwie do tworzywa sztucznego, szkło jest materiałem naturalnym, bezpiecznym dla żywności i nie reagującym z żadnymi produktami. Jest również bardziej odporne na zarysowania, ale z drugiej strony narażone na wyszczerbienie i stłuczenie. Dlatego też, trzeba zachować ostrożność w czasie użytkowania i przenoszenia wagi. Dla przykładu, waga kuchenna marki Romix zasilana jest na baterie i umożliwia dokonywanie pomiarów w dwóch systemach – na kilogramy i gramy oraz na funty i uncje. Umożliwia również ważenie dodawanych składników i wyłącza się automatycznie po pewnym czasie.
Stalowa waga spożywcza elektroniczna
Dobre, stalowe wagi kuchenne wykonane są ze stali nierdzewnej – wytrzymałej i odpornej na korozję. Taki materiał wykonania sprawia, że waga jest odporna na odbarwienia, a także na urazy mechaniczne. Może służyć w naszej kuchni przez naprawdę długi czas. Stalowa, elektroniczna waga spożywcza może być płaska lub może posiadać pojemną misę, wykonaną również ze stali nierdzewnej. Misa pozwoli na łatwe odmierzanie sypkich i płynnych produktów. Pomiar wyświetlany jest na czytelnym wyświetlaczu, a całe urządzenie jest zasilane na baterie. Elektroniczne wagi ze stali nierdzewnej dostępne są zazwyczaj w metalicznym odcieniu, dlatego dopasują się do kuchni urządzonych w nowoczesnym stylu.
Elektroniczna miarka kuchenna
To ciekawa kategoria wag kuchennych, które swoim wyglądem przypominają małe dzbanki z miarką. Waga do ważenia jedzenia w takiej formie przyda się do pomiaru produktów sypkich oraz płynnych. Będzie szczególnie przydatna w realizacji przepisów, w których liczy się precyzja przy łączeniu składników. Miarki kuchenne wykonane są zazwyczaj z tworzywa sztucznego, co niweluje ryzyko ich stłuczenia. Tworzywo jest lekkie, a dzięki temu produkt jest wygodny w przenoszeniu. Zasilane na baterie, z wyświetlaczem LCD i z dodatkowymi funkcjami – funkcją zerowania, automatycznym wyłączaniem, wskaźnikiem niskiego poziomu baterii i przeciążenia. Elektronicznych miarek kuchennych szukaj w ofercie marek Botti i Giannini.
Inne ciekawe wagi do ważenia jedzenia
Wag kuchennych jest naprawdę multum! Każda waga ma do zaoferowania coś innego – ciekawy wygląd, trwały materiał, dokładność pomiarów czy dodatkowe funkcje. Niektóre wagi spożywcze są naprawdę oryginalne!
Składana waga kuchenna Joseph Joseph to świetny gadżet, który po złożeniu zmieści się w każdej szufladzie. Z kolei po rozłożeniu, na tej małej wadze możemy ustawić dowolnej wielości miskę z produktami, które chcemy zważyć. Waga została wyposażona w antypoślizgowe nóżki i bardzo przydatną funkcję Add&Weight, pozwalającą na dodawanie kolejnych składników i ich pomiar w tym samym naczyniu.
Ta elektroniczna waga kuchenna marki WMF przypomina raczej łyżkę niż wagę spożywczą. Wykonana ze stali nierdzewnej, umożliwia naprawdę precyzyjne ważenie składników, niezbędnych podczas gotowania i pieczenia. Dzięki niej możemy odmierzyć odpowiednią ilość proszku do pieczenia, kakao, oleju i innych produktów. Zasilana na baterie, które należy wymienić po zużyciu.
Podsumowanie: Jaka waga kuchenna będzie najlepsza?
Jaka waga kuchenna będzie zatem najlepsza? Elektroniczna czy mechaniczna? Wszystko zależy od Twoich potrzeb! Jeśli nie zamierzasz używać jej zbyt często i nie zależy Ci na aż tak bardzo dokładnym pomiarze, wystarczy Ci tania waga mechaniczna, wykonana z tworzywa sztucznego. Jeśli chcesz, by waga stała się dodatkowo ozdobą Twojej kuchni, zdecydowanie wybierz wagi kuchenne w stylu retro.
A jeżeli waga kuchenna ma być Twoim częstym i wiernym pomocnikiem w dokładnym odmierzaniu składników, zdecyduj się na elektroniczną wagę spożywczą, która precyzyjnie zważy produkty i wyświetli ich wagę na wyświetlaczu LCD. Taka waga jest zasilana na baterie, dlatego musisz pamiętać o ich wymianie. Ponadto, elektroniczne wagi dostępne są w przeróżnych wzorach, a dodatkowo z przeróżnymi funkcjami – mniej lub bardziej przydatnymi dla Ciebie.
A Wy jaką wagę kuchenną polecacie? 🙂