Pieczone udka, a dokładniej pałki z kurczaka, to łatwy przepis na pyszny obiad – do serwowania na co dzień, ale i na specjalne okazje. Udka marynowane w ziołach, z cytryną i cebulą, przesiąkają niezwykłymi aromatami wszystkich dodatków. Pieczone razem z ziemniakami od razu stanowią podstawę sycącego obiadu. Wystarczy tylko lekka sałatka i posiłek gotowy! Poznaj przepis na udka z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym.
W moim domu wszyscy bardzo lubimy kurczaka pod każdą postacią – gotowanego z ryżem i sosem potrawkowym, smażonego z ziemniaczkami, podanego z pyzami… Każdy nowy przepis, który pozwala przygotować kurczaka w inny niż dotąd sposób stanowi dla mnie nie lada gratkę. Ostatnio odkryłam prostego, ale bardzo smacznego kurczaka w ziołach, pieczonego w naczyniu żaroodpornym z cytryną i ziemniaczkami. Bardzo wdzięczne połączenie smakowe. Udka, a dokładniej pałki, z kurczaka pieczone z cebulką, cytryną i ziemniakami to mój ostatni hit!
Pieczone pałki z kurczaka przygotowałam w naczyniu żaroodpornym – wyposażone w pokrywkę sprawia, że mięso podczas pieczenia nie wysusza się, ale pozostaje soczyste. Dopiero pod koniec zdejmuję pokrywę, by udka ładnie się przypiekły. Lubię, gdy brytfanny wykonane są ze szkła, bo przezroczysty materiał pozwala kontrolować proces pieczenia.
Udka z kurczaka pieczone z cytryną i ziemniakami – przepis
Notatki
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami w mundurkach podawaj z lekką sałatką roszponki czy rukoli. Smacznego!
Składniki
- 5-6 udek (pałek) z kurczaka
- 2 małe cytryny (lub 1 duża)
- 1 duża cebula
Marynata
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonego majeranku i tymianku
- sól i pieprz ziołowy
- papryka słodka w proszku
- garść rodzynek
Dodatkowo
- małe ziemniaki w mundurkach
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę w proszku i suszone zioła.
- Cytrynę sparz, pokrój wraz z obraną cebulą w plastry.
- Udka umyj, natrzyj solą i pieprzem ziołowym. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, nakryj plastrami cebuli i cytryny, zalej marynatą. Posyp garścią rodzynek. Odstaw do lodówki na 30 minut lub dłużej.
- Wyjmij naczynie z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Nakryj pokrywką.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, piecz udka z pokrywką ok. 1,5 h, po tym czasie zdejmij pokrywę, zwiększ temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 15 minut. Jeśli udka będą się zbytnio przypiekać i wysuszać, możesz podlać je lekko wodą.
Wersja z ziemniaczkami
- Za jednym razem możesz przygotować pieczone ziemniaki w mundurkach i kurczaka. Wystarczy, że umyjesz i wyszorujesz szczoteczką ziemniaki i ułożysz je po bokach brytfanny, w której znajdują się udka z kurczaka. Najlepiej, by ziemniaczki były dość małe. Możesz je również lekko ponacinać.
Lubisz pieczonego kurczaka? To wypróbuj inny przepis na pieczone ćwiartki kurczaka z miodem i warzywami. Równie pyszny!