Wraz ze zbliżającym się latem, nadchodzi sezon na truskawki! Nie tylko świetnie smakują, ale i pozytywnie wpływają na zdrowie. Jakie witaminy są zawarte w truskawkach, jak truskawki wpływają na nasze zdrowie, ile mają kalorii i jakie są ich składniki odżywcze? Na te i więcej pytań warto znać odpowiedź!
Sezon truskawkowy w pełni! Niezwykle lubiane owoce, będące symbolem lata i wakacji, zapełniają rynkowe stragany i kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Znakomicie smakują same, wraz z porcją bitej śmietany, jako dodatek do deserów lodowych czy też różnego typu słodkich wypieków (np. placek, tarta, babeczki). Warto korzystać z tego sezonowego urodzaju, truskawki są bowiem nie tylko pyszne, ale także bardzo korzystnie wpływają na zdrowie oraz urodę.
Kiedy zaczyna się sezon na truskawki?
Truskawki to pierwsze owoce w sezonie letnim! Zaczynają pojawiać się już na przełomie maja i czerwca, a sezon truskawkowy trwa do połowy lipca. Na straganach przy końcówce sierpnia (wczesną jesienią) zobaczymy jeszcze późniejsze odmiany truskawek, a niektóre z nich owocują od czerwca, aż do września. Warto już teraz zaopatrzyć się w przydatne akcesoria do truskawek, by rozpocząć prawdziwą owocową ucztę!
Cenne wartości odżywcze truskawek
Wartość odżywcza na 100 g:
- Indeks glikemiczny (IG) – 40
- Kalorie – 28
- Węglowodany – 7,2 g
- Białko – 0,7 g
- Tłuszcze – 0,4 g
- Błonnik – 1,8 g
Źródło: Wartości odżywcze owoców.
Jakie witaminy ma truskawka?
Choć witamina C powszechnie kojarzy się najbardziej z owocami cytrusowymi, to właśnie truskawki są jednym z jej najbogatszych źródeł. Ich spożywanie wspomaga więc naturalną odporność organizmu, sprzyja w walce z infekcjami, a także wzmacnia naczynia krwionośne oraz pracę serca.
Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B wzmacniają paznokcie, poprawiają kondycję włosów, a także wygładzają i nawilżają skórę. Nie bez przyczyny ekstrakt truskawkowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Zdrowotne właściwości truskawek
Czy truskawki są zdrowe? No pewnie, że są! Truskawki to nie tylko doskonały dodatek do deserów, ale również prawdziwa bomba witaminowa! Co takiego oprócz witamin zawierają truskawki? To bogactwo różnych składników mineralnych i soli organicznych.
- Wysoka zawartość żelaza, potasu czy magnezu sprawia, że truskawki to owoce idealne dla osób podatnych na anemię, prowadzących stresujący tryb życia czy też cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Wzmacniają organizm i pozytywnie wpływają na cerę i włosy.
- Owocowe te bogate są w wapń i fosfor, które odpowiadają za mocne kości i zęby, a także lepszą pracę naszych mięśni. Dodatkowo, w połączeniu z magnezem działają odkwaszająco na nasz organizm.
- Bogactwo soli organicznych sprawia, że poprawia się przemiana materii. Wpływa to na oczyszczanie jelit z zalegających resztek pokarmowych, a także na tworzenie naturalnej flory bakteryjnej.
- Spożywane w postaci surowej i bez żadnych dodatków ułatwiają procesy trawienne, szczególnie mechanizmy spalania białka oraz węglowodanów.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i łatwo przyswajalnym cukrom (glukoza i fruktoza) mogą być spożywane bez ryzyka przez diabetyków. Nie poleca się ich jednak alergikom – mogą posiadać dość silne właściwości uczulające.
- Wśród dobrodziejstw truskawek należy także wymienić ich działanie moczopędne i detoksykacyjne, dzięki czemu docenią je cierpiący na kamicę nerkową, a także inne schorzenia nerek oraz pęcherza moczowego.
Truskawki a odchudzanie
Truskawki bez wątpienia zawierają sporo cennych witamin i minerałów, ale czy mogą pomóc w odchudzaniu? Musimy najpierw odpowiedzieć na pytanie czy truskawki są kaloryczne? Absolutnie nie! Dodatkowych kalorii mogą przysporzyć im słodkie dodatki.
- Owoce te są niskokaloryczne (28 kcal/100g) jednak jak we wszystkim, tak i w tym przypadku należy zachować umiar. Na pewno trzeba wystrzegać się łączenia truskawek z tłustą śmietaną i cukrem, bo zafundujemy sobie bombę kaloryczną, zamiast bomby witaminowej! Śmietanę lepiej jest zastąpić jogurtem naturalnym, a z cukru zrezygnować.
- Pektyny zawarte w truskawkach (znajdziemy je także w jagodach i malinach) pomagają w uwalnianiu komórek tłuszczowych z tkanki. Owoce te przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn. Enzymy w nich zawarte błyskawicznie przygotowują nasz żołądek do trawienia pokarmu. Dlatego truskawki jedzone bez tuczących dodatków raczej pomagają w odchudzaniu niż je utrudniają.
Zdrowe truskawki – zastosowane w kuchni
Osoby, które dbają o linię, najlepiej, by nie łączyły truskawek z kalorycznymi dodatkami – tłustą śmietaną czy czekoladą. Owoce te będą jednak doskonałym dodatkiem do jogurtu naturalnego, kaszy jaglanej czy płatków owsianych. Wystarczy umyć owoce i odsączyć je z nadmiaru wody w durszlaku. W usunięciu ich szypułek pomogą nam specjalne szczypce do usuwania szypułek z truskawek. Przekrojone na pół, wrzucone do miseczki i polane jogurtem będą zdrowym i prostym deserem.
Z kolei miłośnicy słodkości mogą wykorzystywać je na wiele sposobów – do ciasta, babeczek, lodowych deserów i przystawek z bitą śmietaną. Truskawki nadają się również do dań wytrawnych, np. niektórych mięs (choć wciąż nie jest to zbyt popularne połączenie w naszych kuchniach). W sezonie, warto mieć je zawsze pod ręką. Najlepiej przechowywać je w pojemniku na truskawki i warzywa, który sprawi, że na dłużej zachowają świeżość.
Nadają się również do przygotowania domowego soku w sokowniku. Wszystko to, co pozostanie nam w procesie jego produkcji, wykorzystać możemy do przyrządzenia musu, konfitury lub też dżemu, którego smakiem będzie można cieszyć się nawet w zimowe dni.
A co dobrego Wy przygotowujecie z soczystych i zdrowych truskawek? 🙂