Tort z naleśników, zarówno ten na słodko, jak i na słono, nie tylko wyjątkowo smakuje, ale również zachwycająco wygląda! Bo kto może oprzeć się takiej górze naleśników z dodatkami? Poznaj najlepsze przepisy na tort naleśnikowy – z owocami i słodkim kremem, ale również zapiekany z mięsem i warzywami.
Tort złożony z naleśników przypadnie do gustu zwolennikom różnych smaków. Taki tort naleśnikowy zachwyca bowiem nie tylko swoim wyglądem, ale również smakową różnorodnością. Możesz przygotować tort naleśnikowy na słodko, z dodatkiem owoców i słodkiej masy lub na słono, z warzywami, serem i mięsem. Pierwsza opcja będzie doskonałym pomysłem na deser, a druga obiadową propozycją. Usmaż górę naleśników, wybierz swoje ulubione składniki i przystąp do dzieła!
Jak zrobić tort naleśnikowy?
Podstawę tortu naleśnikowego stanowią oczywiście dobrze wysmażone naleśniki. Do ich smażenia wybierz nieprzywierającą, cienką patelnię do naleśników o mniejszym rozmiarze. Smażąc ciasto na dużej patelni, zużyjesz sporo naleśnikowej masy, ale nałożone na siebie placki nie utworzą wysokiej wieży. Lepiej usmażyć więcej placków o mniejszej średnicy!
Tort naleśnikowy powinien składać się z minimum 20 naleśników. Możesz oczywiście zdecydować się na dużo wyższy deser. Wszystko zależy od Twoich mocy przerobowych i liczby gości do poczęstunku! Podstawowy przepis na proste naleśniki znajdziesz tutaj: Jak zrobić naleśniki? Przepis warto wzbogacić cukrem waniliowym, a w przypadku tworzenia tortu czekoladowego – kakao. Przełóż naleśniki kremem, serem, sosem lub innym smarowidłem. Układaj jeden na drugim, aż do ostatniego placka. Całe placki najlepiej polać polewą, a wierzch tortu udekorować owocami, warzywami lub innymi składnikami. Torty naleśnikowe na słodko z owocami nie wymagają zapiekania, ale te wytrawne – z warzywami i mięsem, warto zapiec w tortownicy lub w żaroodpornym naczyniu. Dokładniejsze przepisy na konkretne już torty naleśnikowe, znajdziesz poniżej!
TORT NALEŚNIKOWY NA SŁODKO – PRZEPISY
Bananowy tort naleśnikowy z sosem toffi
Składniki na bananowe naleśniki:
- duży, dojrzały banan (lub 2 mniejsze),
- mąka pszenna – 1,5 szkl,
- jajka – 2 szt,
- mleko – 2, 5 szkl,
- olej – 1/4 szkl,
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- masa krówkowa w puszce,
- krem czekoladowy,
- migdały w płatkach,
- cukier puder.
Wykonanie:
- W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki na naleśniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodaj do nich mleko, olej i jajka. Dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się w gładką masę. Dorzuć również cienkie plasterki dojrzałych bananów.
- Rozgrzej cienką patelnię do naleśników i na niewielkiej ilości tłuszczu smaż średniej grubości placki. Przewracaj je za pomocą silikonowej łopatki.
- W niewielkim rondelku podgrzej puszkę z masą krówkową, by rozpuścić ewentualne grudki cukru i z łatwością smarować nią naleśniki.
- Na suchej patelni podpraż płatki migdałów.
- Bananowe naleśniki smaruj na przemian – raz kremem czekoladowym, raz masą toffi. Niektóre z nich posypuj płatkami migdałów. Układaj jeden na drugim, a wierzch tortu naleśnikowego udekoruj plasterkami banana (skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały) i płatkami migdałów.
- Tort naleśnikowy podaj na specjalnej paterze na tort. Dodatkowo możesz oprószyć go cukrem pudrem przesianym przez sitko. Bananowy tort z naleśników to kwintesencja słodkości, dlatego serwuj go z filiżanką czarnej kawy dla wyrównania smaków. 😉
Tort naleśnikowy na słodko – z serkiem mascarpone i borówkami
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu,
- serek mascarpone – 250 g,
- ricotta – 250 g,
- cukier puder,
- ziarenka z laski wanilii,
- borówki.
Wykonanie:
- Usmaż cienkie naleśniki z klasycznego przepisu.
- Przygotuj krem, którym przełożysz placki – w miseczce ubij serek mascarpone z ricottą, 2 łyżkami cukru pudru i ziarenkami z laski wanilii, by otrzymać gładką, kremową konsystencję.
- Borówki umyj, a część z nich rozgnieć widelcem.
- Smaruj naleśniki przygotowanym kremem i rozgniecionymi borówkami. Układaj jeden na drugim.
- Wierzch tortu z naleśników udekoruj solidną porcją kremu i całymi borówkami. Oprósz wszystko cukrem pudrem. Gotowe! Połączenie śnieżnobiałego kremu i ciemnych borówek sprawia, że tort można pochłaniać oczami! 🙂
Tort naleśnikowy czekoladowy z truskawkami
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu,
- truskawki,
- czekolada gorzka 70% – 2,5 tabliczki,
- słodka śmietana (30% lub 36%) – 300 g.
Wykonanie:
- Na niewielkiej ilości oleju usmaż niezbyt grube naleśniki (najlepiej na patelni o średnicy 15-20 cm).
- Przygotuj polewę czekoladową – tabliczki gorzkiej czekolady połam na mniejsze kawałki. Zagotuj słodką śmietanę i zdejmij garnek z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę, poczekaj, aż zacznie się roztapiać i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw krem do przestygnięcia.
- Za pomocą szpatułki do ciasta przekładaj naleśniki czekoladowym kremem i układaj je jeden na drugim. Kremem posmaruj również boki oraz wierzch naleśnikowego tortu.
- Na samej górze ciasno ułóż truskawki – pokrojone w plasterki lub w całości. Czekoladowy tort z naleśników możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Włóż go do lodówki, by czekoladowa polewa mogła stężeć.
TORT Z NALEŚNIKÓW NA SŁONO – PRZEPISY
Zapiekany tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu,
- świeży szpinak,
- ząbki czosnku,
- ser feta,
- sos beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, trochę zimnego mleka.
Wykonanie:
- Usmaż naleśniki i przygotuj szpinak. Możesz przygotować ten mrożony lub świeży – umyj liście, odetnij łodyżki i poszatkuj szpinak. Gotuj w garnku na maśle, dodaj sól i pieprz do smaku, a także dorzuć przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Ser feta pokrój w kosteczkę.
- Na każdy naleśnik nakładaj porcję szpinaku (nie za grubą!) i trochę sera feta. Układaj naleśniki jeden na drugim, od razu na okrągłej tortownicy do pieczenia (wysmarowanej masłem).
- Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko zamieszaj, by składniki się połączyły. Dolej zimne mleko i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw do smaku.
- Polej naleśniki sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekaj tort naleśnikowy ze szpinakiem i fetą przez 30 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego!
Kolorowy tort warzywny z naleśników
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu,
- świeży szpinak,
- ząbki czosnku,
- pomidory z puszki (całe),
- marchew,
- por,
- parmezan.
Wykonanie:
- Tort naleśnikowy z warzywami składa się z różnokolorowych warstw – szpinakowej, pomidorowej i marchewkowo-porowej. Usmaż tyle naleśników, ile warstw chcesz zrobić!
- Przygotuj nadzienie szpinakowe: umyj i poszatkuj świeży szpinak. Ugotuj w garnku na maśle z dodatkiem wyciśniętych ząbków czosnku, a także soli i pieprzu.
- Nadzienie marchewkowo-porowe: obierz marchewki i zetrzyj je na tarce. Białe części porów pokrój na cienkie piórka. Podduś razem na odrobinie oleju roślinnego, doprawiając pieprzem i solą.
- Czas na nadzienie pomidorowe: podgotuj na patelni zawartość puszki pomidorów, by zyskać gęsty sos bez większych kawałków pomidorów. Możesz dodać odrobinę koncentratu pomidorowego oraz odrobinę cukru dla smaku. Odparuj jak najwięcej wody.
- Na okrągłej tortownicy zacznij układać naleśniki – pierwszy posmaruj nadzieniem szpinakowym, przykryj kolejnym plackiem, nałóż nadzienie marchewkowo-porowe, a na kolejnego naleśnika zarezerwuj nadzienie pomidorowe. Powtarzaj czynności, aż skończą Ci się naleśniki lub nadzienia.
- Wierzch warzywnego tortu z naleśników polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, wstaw do niego blachę z tortem i zapiekaj naleśniki, aż parmezan ładnie się zarumieni – około 20-25 minut.
- Zapiekany tort przygotowany z naleśników z mięsem, możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego lub domowego ketchupu. Przepis na zdrowy ketchup znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowy ketchup z pomidorów?
Tort naleśnikowy wytrawny – z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu,
- pierś z kurczaka,
- pieczarki (ok. 300 g),
- cebula,
- kostka żółtego sera,
- śmietana (400 ml),
- jajka – 2 szt,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Po usmażeniu naleśników, zabierz się za przygotowywanie nadzienia do tortu. Poszatkuj cebulkę i podsmaż ją na patelni.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę,oprósz solą i dodaj do cebuli w celu podsmażenia.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię, na której smażą się składniki i trzymaj, aż do odparowania wody. Przypraw solą i pieprzem.
- Dodaj ok. 150 ml śmietany i poczekaj, aż lekko zgęstnieje.
- Przygotuj naczynie do zapiekania o okrągłym kształcie i wysmaruj je masłem. Połóż naleśnika, nałóż na niego trochę przygotowanego farszu i posyp odrobiną startego żółtego sera. Przykryj nadzienie kolejnym naleśnikiem, na którym ponownie ułóż farsz i ser. Układaj kolejne naleśniki, aż do skończenia placków lub farszu.
- Górę naleśników zalej śmietanowym sosem – ubij 2 jajka z resztą śmietany i szczyptą soli.
- Wierzch tortu posyp jeszcze startym serem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Ser powinien apetycznie się roztopić i zarumienić.
Gotowe torty naleśnikowe, zarówno te w wersji na słodko, jak i na słono, podaj na paterze do tortu i pokrój na trójkąty jak klasyczny tort. Tort z naleśników w wydaniu wytrawnym będzie dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny, z kolei tort na słodko to doskonały pomysł na deser do kawy. Smacznego!
Proste naleśniki - przepis podstawowy
Notatki
Z tak usmażonych naleśników możesz przygotować efektowny tort naleśnikowy - na słodko i na słono.
Składniki
Składniki mokre
- 2-3 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl wody
- 3 łyżki oleju
Składniki suche
- 1 szkl mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko, wodę i sól.
- Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Podgrzej olej na patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Smażenie
- Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć naleśniki z obu stron.
- Naleśnika przewróć na drugą stronę dopiero, gdy smażona strona stanie się rumiana.