Tort z naleśników, zarówno ten na słodko, jak i na słono, nie tylko wyjątkowo smakuje, ale również zachwycająco wygląda! Bo kto może oprzeć się takiej górze naleśników z dodatkami? Poznaj najlepsze przepisy na tort naleśnikowy – z owocami i słodkim kremem, ale również zapiekany z mięsem i warzywami.

Tort złożony z naleśników przypadnie do gustu zwolennikom różnych smaków. Taki tort naleśnikowy zachwyca bowiem nie tylko swoim wyglądem, ale również smakową różnorodnością. Możesz przygotować tort naleśnikowy na słodko, z dodatkiem owoców i słodkiej masy lub na słono, z warzywami, serem i mięsem. Pierwsza opcja będzie doskonałym pomysłem na deser, a druga obiadową propozycją. Usmaż górę naleśników, wybierz swoje ulubione składniki i przystąp do dzieła!

Reklama

Przepis na tort naleśnikowy na słodko i słono - Infografika

Jak zrobić tort naleśnikowy?

Podstawę tortu naleśnikowego stanowią oczywiście dobrze wysmażone naleśniki. Do ich smażenia wybierz nieprzywierającą, cienką patelnię do naleśników o mniejszym rozmiarze. Smażąc ciasto na dużej patelni, zużyjesz sporo naleśnikowej masy, ale nałożone na siebie placki nie utworzą wysokiej wieży. Lepiej usmażyć więcej placków o mniejszej średnicy!

Tort naleśnikowy powinien składać się z minimum 20 naleśników. Możesz oczywiście zdecydować się na dużo wyższy deser. Wszystko zależy od Twoich mocy przerobowych i liczby gości do poczęstunku! Podstawowy przepis na proste naleśniki znajdziesz tutaj: Jak zrobić naleśniki? Przepis warto wzbogacić cukrem waniliowym, a w przypadku tworzenia tortu czekoladowego – kakao. Przełóż naleśniki kremem, serem, sosem lub innym smarowidłem. Układaj jeden na drugim, aż do ostatniego placka. Całe placki najlepiej polać polewą, a wierzch tortu udekorować owocami, warzywami lub innymi składnikami. Torty naleśnikowe na słodko z owocami nie wymagają zapiekania, ale te wytrawne – z warzywami i mięsem, warto zapiec w tortownicy lub w żaroodpornym naczyniu. Dokładniejsze przepisy na konkretne już torty naleśnikowe, znajdziesz poniżej!


TORT NALEŚNIKOWY NA SŁODKO – PRZEPISY

Bananowy tort naleśnikowy z sosem toffi

Bananowy tort naleśnikowy



Składniki na bananowe naleśniki:

  • duży, dojrzały banan (lub 2 mniejsze),
  • mąka pszenna – 1,5 szkl,
  • jajka – 2 szt,
  • mleko – 2, 5 szkl,
  • olej – 1/4 szkl,
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • masa krówkowa w puszce,
  • krem czekoladowy,
  • migdały w płatkach,
  • cukier puder.

Wykonanie:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki na naleśniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodaj do nich mleko, olej i jajka. Dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się w gładką masę. Dorzuć również cienkie plasterki dojrzałych bananów.
  2. Rozgrzej cienką patelnię do naleśników i na niewielkiej ilości tłuszczu smaż średniej grubości placki. Przewracaj je za pomocą silikonowej łopatki.
  3. W niewielkim rondelku podgrzej puszkę z masą krówkową, by rozpuścić ewentualne grudki cukru i z łatwością smarować nią naleśniki.
  4. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów.
  5. Bananowe naleśniki smaruj na przemian – raz kremem czekoladowym, raz masą toffi. Niektóre z nich posypuj płatkami migdałów. Układaj jeden na drugim, a wierzch tortu naleśnikowego udekoruj plasterkami banana (skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały) i płatkami migdałów.
  6. Tort naleśnikowy podaj na specjalnej paterze na tort. Dodatkowo możesz oprószyć go cukrem pudrem przesianym przez sitko. Bananowy tort z naleśników to kwintesencja słodkości, dlatego serwuj go z filiżanką czarnej kawy dla wyrównania smaków. 😉

Tort naleśnikowy na słodko – z serkiem mascarpone i borówkami

Tort naleśnikowy z owocami

Składniki:

  • naleśniki z klasycznego przepisu,
  • serek mascarpone – 250 g,
  • ricotta – 250 g,
  • cukier puder,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • borówki.

Wykonanie:

  1. Usmaż cienkie naleśniki z klasycznego przepisu.
  2. Przygotuj krem, którym przełożysz placki – w miseczce ubij serek mascarpone z ricottą, 2 łyżkami cukru pudru i ziarenkami z laski wanilii, by otrzymać gładką, kremową konsystencję.
  3. Borówki umyj, a część z nich rozgnieć widelcem.
  4. Smaruj naleśniki przygotowanym kremem i rozgniecionymi borówkami. Układaj jeden na drugim.
  5. Wierzch tortu z naleśników udekoruj solidną porcją kremu i całymi borówkami. Oprósz wszystko cukrem pudrem. Gotowe! Połączenie śnieżnobiałego kremu i ciemnych borówek sprawia, że tort można pochłaniać oczami! 🙂

Tort naleśnikowy czekoladowy z truskawkami

Tort z naleśników na słodko z truskawkami

Składniki:

  • naleśniki z klasycznego przepisu,
  • truskawki,
  • czekolada gorzka 70% – 2,5 tabliczki,
  • słodka śmietana (30% lub 36%) – 300 g.

Wykonanie:

  1. Na niewielkiej ilości oleju usmaż niezbyt grube naleśniki (najlepiej na patelni o średnicy 15-20 cm).
  2. Przygotuj polewę czekoladową – tabliczki gorzkiej czekolady połam na mniejsze kawałki. Zagotuj słodką śmietanę i zdejmij garnek z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę, poczekaj, aż zacznie się roztapiać i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw krem do przestygnięcia.
  3. Za pomocą szpatułki do ciasta przekładaj naleśniki czekoladowym kremem i układaj je jeden na drugim. Kremem posmaruj również boki oraz wierzch naleśnikowego tortu.
  4. Na samej górze ciasno ułóż truskawki – pokrojone w plasterki lub w całości. Czekoladowy tort z naleśników możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Włóż go do lodówki, by czekoladowa polewa mogła stężeć.

TORT Z NALEŚNIKÓW NA SŁONO – PRZEPISY

Zapiekany tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem feta

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i feta

Składniki:

  • naleśniki z klasycznego przepisu,
  • świeży szpinak,
  • ząbki czosnku,
  • ser feta,
  • sos beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, trochę zimnego mleka.

Wykonanie:

  1. Usmaż naleśniki i przygotuj szpinak. Możesz przygotować ten mrożony lub świeży – umyj liście, odetnij łodyżki i poszatkuj szpinak. Gotuj w garnku na maśle, dodaj sól i pieprz do smaku, a także dorzuć przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  2. Ser feta pokrój w kosteczkę.
  3. Na każdy naleśnik nakładaj porcję szpinaku (nie za grubą!) i trochę sera feta. Układaj naleśniki jeden na drugim, od razu na okrągłej tortownicy do pieczenia (wysmarowanej masłem).
  4. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko zamieszaj, by składniki się połączyły. Dolej zimne mleko i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw do smaku.
  5. Polej naleśniki sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekaj tort naleśnikowy ze szpinakiem i fetą przez 30 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego!

Kolorowy tort warzywny z naleśników

Tort warzywny z naleśników

Składniki:

  • naleśniki z klasycznego przepisu,
  • świeży szpinak,
  • ząbki czosnku,
  • pomidory z puszki (całe),
  • marchew,
  • por,
  • parmezan.

Wykonanie:

  1. Tort naleśnikowy z warzywami składa się z różnokolorowych warstw – szpinakowej, pomidorowej i marchewkowo-porowej. Usmaż tyle naleśników, ile warstw chcesz zrobić!
  2. Przygotuj nadzienie szpinakowe: umyj i poszatkuj świeży szpinak. Ugotuj w garnku na maśle z dodatkiem wyciśniętych ząbków czosnku, a także soli i pieprzu.
  3. Nadzienie marchewkowo-porowe: obierz marchewki i zetrzyj je na tarce. Białe części porów pokrój na cienkie piórka. Podduś razem na odrobinie oleju roślinnego, doprawiając pieprzem i solą.
  4. Czas na nadzienie pomidorowe: podgotuj na patelni zawartość puszki pomidorów, by zyskać gęsty sos bez większych kawałków pomidorów. Możesz dodać odrobinę koncentratu pomidorowego oraz odrobinę cukru dla smaku. Odparuj jak najwięcej wody.
  5. Na okrągłej tortownicy zacznij układać naleśniki – pierwszy posmaruj nadzieniem szpinakowym, przykryj kolejnym plackiem, nałóż nadzienie marchewkowo-porowe, a na kolejnego naleśnika zarezerwuj nadzienie pomidorowe. Powtarzaj czynności, aż skończą Ci się naleśniki lub nadzienia.
  6. Wierzch warzywnego tortu z naleśników polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.
  7. Nagrzej piekarnik do 180°C, wstaw do niego blachę z tortem i zapiekaj naleśniki, aż parmezan ładnie się zarumieni – około 20-25 minut.
  8. Zapiekany tort przygotowany z naleśników z mięsem, możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego lub domowego ketchupu. Przepis na zdrowy ketchup znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowy ketchup z pomidorów?

Tort naleśnikowy wytrawny – z kurczakiem i pieczarkami

Tort naleśnikowy na słono z pieczarkami

Składniki:

  • naleśniki z klasycznego przepisu,
  • pierś z kurczaka,
  • pieczarki (ok. 300 g),
  • cebula,
  • kostka żółtego sera,
  • śmietana (400 ml),
  • jajka – 2 szt,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Po usmażeniu naleśników, zabierz się za przygotowywanie nadzienia do tortu. Poszatkuj cebulkę i podsmaż ją na patelni.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę,oprósz solą i dodaj do cebuli w celu podsmażenia.
  3. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię, na której smażą się składniki i trzymaj, aż do odparowania wody. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj ok. 150 ml śmietany i poczekaj, aż lekko zgęstnieje.
  5. Przygotuj naczynie do zapiekania o okrągłym kształcie i wysmaruj je masłem. Połóż naleśnika, nałóż na niego trochę przygotowanego farszu i posyp odrobiną startego żółtego sera. Przykryj nadzienie kolejnym naleśnikiem, na którym ponownie ułóż farsz i ser. Układaj kolejne naleśniki, aż do skończenia placków lub farszu.
  6. Górę naleśników zalej śmietanowym sosem – ubij 2 jajka z resztą śmietany i szczyptą soli.
  7. Wierzch tortu posyp jeszcze startym serem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Ser powinien apetycznie się roztopić i zarumienić.

Gotowe torty naleśnikowe, zarówno te w wersji na słodko, jak i na słono, podaj na paterze do tortu i pokrój na trójkąty jak klasyczny tort. Tort z naleśników w wydaniu wytrawnym będzie dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny, z kolei tort na słodko to doskonały pomysł na deser do kawy. Smacznego!

Ocena: 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...