Gotowane czerwone buraczki doskonale komponują się z mięsem oraz ziemniaczanym puree, a także z innymi surówkami. Zajadają się nimi dzieci, uwielbiają je dorośli. Zobacz przepis na pyszne, tarte buraki!
Buraczki są klasyczną, polską surówką do niedzielnego posiłku. Mają delikatny octowy posmak, są miękkie, można je jeść na ciepło i zimno. Do przygotowania buraków do obiadu wystarczy dobra tarka z szerokimi oczkami. Do dzieła!
Reklama
Składniki
- 5 średnich buraczków
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- łyżka octu
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Buraczki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę bez przypraw.
- Po godzinie odsączamy, studzimy. Obieramy, skórka z ugotowanych buraczków schodzi bardzo łatwo.
- Na średnich oczkach ucieramy buraczki.
- W garnku rozgrzewamy masło, cebulkę drobno siekamy, lekko szklimy ją na maśle. Dodajemy utarte buraczki, mieszamy. Już nie musimy ich gotować!
- Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Gotowe 🙂