Pyszna tarta szpinakowa na słono z pomidorami i fetą, przygotowana na kruchym cieście, to prosty przepis na rodzinny obiad, ale i na wytrawną przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Tarta doskonale smakuje zaserwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak zrobić taki przysmak? Zobacz przepis na kruchą tartę z mrożonym szpinakiem, dojrzałymi pomidorami i białym serem feta.
Bardzo smaczna i prosta tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta łączy moje ulubione składniki, dlatego często gości w naszej kuchni. Taka francuska tarta na słono jest świetna jako obiad dla całej rodziny, ale również jako smaczna przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Co więcej, tartę szpinakową można zaserwować na stół na ciepło – od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno – gdy już zdąży przestygnąć. W obu wersjach jest równie smaczna. To kolejne powody, dla których jestem miłośnikiem tego dania.
Akcesoria do pieczenia tarty szpinakowej:
Oprócz składników do tarty, potrzebnych, by wykonać przepis na kruche ciasto i farsz, trzeba zaopatrzyć się jeszcze w specjalną, najlepiej karbowaną formę do tarty. Ja używaj tej z wyjmowanym dnem, dzięki czemu z łatwością mogę przełożyć wypiek na talerz. Ale jeśli pieczesz tartę w formie ceramicznej, nie musisz przekładać wypieku na inne naczynie. Możesz zaserwować tartę ze szpinakiem i pomidorami bezpośrednio na stół w ozdobnej, ceramicznej formie.
Pamiętaj również o obciążeniu spodu do tarty podczas pierwszego pieczenia ciasta – jeśli tego nie zrobisz, ciasto urośnie za bardzo i ciężko będzie nałożyć odpowiednią ilość farszu. Do tego celu najlepiej wykorzystać obciążniki ceramiczne, czyli małe kulki, które nie pozwolą ciastu zbytnio wyrosnąć.
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą na kruchym cieście:
Tarta na słono ze szpinakiem, pomidorami i serem feta – przepis
Składniki
Ciasto na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50 ml wody
Farsz do tarty:
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 200 ml kremówki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Masło posiekaj na mniejsze kawałeczki i wrzuć na kopiec z mąki. W mące uformuj dziurkę i wbij do niej żółtko.
- Zacznij zagniatać składniki i dolewaj wody, tak aby nie wylewała się poza ciasto. Ugniataj produkty aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
- Formę do tarty lekko wysmaruj tłuszczem, ułóż w niej rozwałkowane ciasto, zetnij wystające boki i lekko je zawiń. Na ciasto ułóż folię aluminiową i wysyp na nią ceramiczne obciążniki.
- Spód do tarty piecz 15 minut w w temperaturze 180°C. Wyciągnij z pieca, zdejmij ceramiczne kulki i folię aluminiową, nałóż farsz.
Farsz:
- Rozmróź szpinak. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Na patelnie dorzuć rozmrożony szpinak i smaż, mieszając ok. 5-7 minut.
- Podsmażone warzywa ułóż na podpieczonym cieście na tartę.
- Pomidory umyj i sparz wrzątkiem, by obrać z nich skórkę. Pokrój w plastry i ułóż je na szpinakowym farszu.
- Ser feta pokrój w kosteczki i ułóż na wierzchu całej tarty.
- Jajka zmiksuj ze śmietaną kremówką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowaną masą zalej farsz.
- Na wierzch tarty rozłóż jeszcze plasterki pomidora, by danie prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie.
- Tartę z farszem wstaw do piekarnika na 30 minut, piecz w temp. 180°C.