Ta tarta smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, to także to świetne rozwiązanie na pyszny obiad z rodzinką lub piknik. Sprawdza się także jako posiłek w pracy lub szkole. Poznaj przepis na wytrawną tartę z serem feta i rukolą!
Moja autorska tarta zrobiona jest na spodzie z mąki orkiszowej. Ta mąka jest bogata w białko, a także stanowi bogate źródło witamin z grupy B. Jeżeli użyjecie do masy półtłustej fety oraz niskotłuszczowego jogurtu, to moja wytrawna tarta nie będzie bombą kaloryczną, a wręcz przeciwnie – to zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Spróbujcie koniecznie, smacznego!
Reklama
Jogurtowa tarta na słono z warzywami i fetą na orkiszowym spodzie – przepis
Tarta na słono z rukolą, serem feta i suszonymi pomidorami.
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Persons
1
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 3 jajka
- ok. 60 g płynnego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- woda
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- 3 łyżki CURRY
- płaska łyżeczka pieprzu
- pół opakowania rukoli
- pół cebuli
- pomidory suszone, ok. 8 sztuk
- oliwki
- pół opakowania sera feta (użyłam sera półtłustego)
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta soli, przyprawy
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu wytrawnej tarty:
- Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz - opcjonalnie - ulubione suszone zioła, jak tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, wysypujemy na stolnicę.
- Dodajemy jajko i olej, po czym zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ciasto musi się połączyć w jednolitą masę, lecz nie może być za rzadkie!). Gotowe ciasto chowamy do lodówki na 20 min.
- Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno naszej formy do tarty. Z pozostałej części wylepiamy boki.
- Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotowanie dodatków:
- W tym czasie myjemy rukolę, rozdrabniamy ją i pozostawiamy do wyschnięcia.
- Cebulę, pomidorki, i oliwki kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowanie masy jogurtowej:
- Jogurt, 2 jajka, curry, sól, pieprz i musztardę łączymy ze sobą w głębokim naczyniu przy pomocy blendera lub energicznych ruchów łyżką (jajko musi się dokładnie rozmieszać!).
- Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, oliwki, cebulę, rozkruszamy na całości ser feta, obsypujemy rukolą i listkami bazylii.
- Wylewamy jogurtową masę i rozprowadzamy równomiernie po naszej tarcie.
- Tartę umieszczamy w piekarniku na ok. 30 minut (warstwa jogurtowa musi się ściąć!).
Do zrobienia tarty wykorzystałam niezawodną formę do pieczenia tarty.