Wytrawna tarta na cieście francuskim z boczkiem, warzywami, serem i jajeczną zalewą to przepis na szybki i smaczny obiad. Nie musisz martwić się o to, że ciasto na tartę może się nie udać… Zakup gotowego ciasta francuskiego znacznie ułatwia i przyspiesza wypieczenie smakołyku. Zobacz przepis na niezwykle sytą tartę z boczkiem i warzywami przygotowaną z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie to podstawa do przygotowania przeróżnych przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono. Z takiego ciasta możesz przygotować małe zapiekanki, słodkie rogaliki, a nawet tartę. Poniżej znajdziesz przepis na tartę przygotowaną z gotowego ciasta francuskiego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać takiego ciasto samodzielnie, we własnym domu. Jest to jednak czasochłonne zajęcie, dlatego jeżeli zależy Ci na szybszym przygotowaniu pysznej tarty warzywnej z boczkiem, wybierz gotową wersję ze sklepu. Wystarczy wyłożyć ciastem formę do tarty i wyłożyć na nią przygotowane składniki. Do dzieła!
Reklama
Co będzie Ci potrzebne?
- Do przygotowania tej potrawy potrzebna nam będzie forma do tarty. Możesz wybrać formę okrągłą, prostokątną lub kwadratową. Wykonaną z blachy, ceramiki, porcelany, silikonu, a nawet szkła! Ja przygotowałam tartę na klasycznej okrągłej, karbowanej blaszce. Wyszło pysznie i kolorowo.
- Warto zaopatrzyć się też w obciążniki ceramiczne do ciasta, które nie pozwolą ciastu francuskiego aż nadto urosnąć podczas pierwszego pieczenia. Dzięki temu, będziemy mogli napełnić tartę farszem.
- Z kolei na macie silikonowej rozwałkujesz płat ciasta francuskiego.
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, warzywami i serem – przepis
Przepis na wytrawną tartę na cieście francuskim z boczkiem, serem i jajkiem.
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 3 jajka
- kilka gałązek koperku
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- szklanka startego żółtego sera (ok. 100 g)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie rozwałkuj na macie silikonowej. Formę do tarty delikatnie wysmaruj masłem i wyłóż ją rozwałkowanym ciastem francuskim. Brzegi delikatnie zawiń na ścianki formy. Ciasto przykryj formą aluminiową i wysyp na nie specjalne obciążniki ceramiczne, które zabezpieczą ciasto przed nadmiernym wyrośnięciem.
- Podpiecz ciasto przez około 15 minut w temperaturze 190°C.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i posiekaj, możesz ją również podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w kostkę.
- Jajka roztrzep rózgą kuchenną, wymieszaj z kwaśną śmietaną na jednolitą masę. Dodaj przyprawy.
- Na podpieczone ciasto wysyp pokrojone warzywa, zioła i boczek. Na składniki wylej masę śmietanowo-jajeczną, a wszystko posyp startym żółtym serem.
- Zapiekaj przez kolejne 15 minut w temperaturze 190°C. Już bez folii i obciążników.