Pizza w wersji fit? Jak najbardziej! Baza bez tłuszczu, niewielka ilość sera, chude mięso i dużo, dużo warzyw. Nie musisz sobie odmawiać przyjemności, nawet gdy jesteś na diecie! Poznaj przepis na tartę a’la pizza z mozarellą, pomidorkami i kurczakiem. Smacznego, kochani!
Pizzę uwielbiają wszyscy, nie każdemu jednak jest po drodze z dużą ilością kalorii, które tkwią w tym włoskim placku. Dlatego proponuję Wam pizzę na spodzie z tarty bez oleju ani masła. Możecie też zrezygnować ze smażenia kurczaka i zamiast tego podpiec go przed przygotowaniem tarty.
Reklama
Tarta a’la pizza z mozzarellą, pomidorkami i kurczakiem – przepis
Przepis na tartę a'la pizza z mozarellą, pomidorkami i kurczakiem.
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Notatki
Użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm.
Składniki
Spód:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie, bazylia
Wierzch:
- 300g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- łyżka oleju
- pół szklanki passaty pomidorowej
- ząbek czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- 150 g tartego sera mozzarella
- ulubione przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Rozpoczynamy od zagniatania ciasta. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
- Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanej patelni z łyżką oleju tak długo, aż kurczak się zarumieni.
- Paprykę kroimy w kostkę.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą 2 jajka i 200 g jogurtu.
- W kolejnym naczyniu mieszamy passatę pomidorową, sól, ulubione zioła i wyciśnięty ząbek czosnku.
- Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je tak, aby zakryło całą formę do tarty wraz z brzegami.
- Formę smarujemy niewielką ilością oleju i przekładamy do niej ciasto. Dociskamy je do brzegów formy i do dna. Następnie na dno wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Następnie równomiernie rozkładamy kurczaka, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewamy to masą jogurtowo-jajeczną. Wszystko to posypujemy startym serem i kładziemy pomidorki koktajlowe.
Pieczenie tarty
- Tartę pieczemy około 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180°C, najlepiej z termoobiegiem.
- Dekorujemy świeżą bazylią. Można dodatkowo podać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem pomidorowym.
Do pieczenia tarty a’la pizza użyłam formy do tarty Tescoma Gusto. Fantastycznie prezentuje się na obrotowej desce do serwowania przekąsek, a do nakładania kawałków na talerz polecam łopatkę kuchenną do ciasta ze stali nierdzewnej.