Kawałki piersi z kurczaka, duszone z pieczarkami w śmietanie, to rewelacyjny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Danie podane z makaronem tagliatelle na pewno przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Przepis na makaron tagliatelle z sosem śmietanowym jest niebywale prosty, a z pewnością o niebo zdrowszy i smaczniejszy niż szybkie sosy z paczki.
W naszym domu uwielbiamy kurczaka, więc często przygotowuję go na różne sposoby. Dziś propozycja kurczaka duszonego z pieczarkami w sosie śmietanowym. Dzięki przyprawom i cebulce sos ma cudny aromat. By kurczak w sosie śmietanowym był odpowiednio soczysty i kruchy, najpierw podsmażam go na patelni, by nie stracił swoich soków, a później duszę z pieczarkami. Kurczak z makaronem i pieczarkami w sosie śmietanowym to jedno z naszych ulubionych dań – proste, szybkie, smaczne i przygotowane ze sprawdzonych składników! Czego chcieć więcej?
Co Ci się przyda?
Podstawą udanego dania jest dobra patelnia nieprzywierająca, na której podsmażysz składniki bez wylewania sporych ilości oleju. Specjalna powłoka zapobiegnie przywieraniu produktów, które nie będą się przypalać. Gotowy makaron z sosem śmietanowym podawaj na głębokich talerzach. Przed podaniem możesz posypać danie startym parmezanem – w szybkim starciu pomoże Ci poręczna tarka do parmezanu.
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - przepis
Notatki
Tagiatelle z kurczakiem i pieczarkami w śmietanie możesz podawać również ze startym parmezanem, który podkręci smak dania.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- suszone zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Dodatkowo
- makaron tagliatelle
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obtocz w ziołach prowansalskich. Cebulę poszatkuj. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, zeszklij cebulkę, dodaj pierś z kurczaka i chwilę podsmaż. Dorzuć pieczarki. Dopraw je solą i papryką w proszku.
- Duś składniki pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj wodę z pieczarek.
- Wlej śmietankę i zagotuj. Łyżkę mąki rozrób w odrobinie zimnej wody, tak by nie było grudek. Dolej do sosu i mieszaj do zagęszczenia. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- W międzyczasie ugotuj al dente makaron tagiatelle. Podawaj z przygotowanym kurczakiem z pieczarkami i z sosem śmietanowym.