W dzisiejszych, zabieganych czasach wyjątkowo trudno jest nam znaleźć chwilę na przygotowanie wartościowego, pożywnego posiłku. Chcemy, aby czas spędzony przy kuchennym blacie był możliwie jak najkrótszy. Są jednak sposoby na to, żeby gotowanie nie było aż tak czasochłonne – jednym z nich jest skorzystanie z szybkowaru. Co to jest szybkowar, jak działa i jak go używać?
Wielu z nas gotowanie kojarzyć się może z długim czasem samego przygotowywania składników i późniejszym, długotrwałym oczekiwaniem aż potrawa się ugotuje i będzie gotowa do podania. Problem ten mają zarówno ci, którzy gotować lubią, jak i ci, dla których gotowanie jest przykrym obowiązkiem. Proces ten można na szczęście znacznie przyspieszyć właśnie przy użyciu takiego urządzenia jak szybkowar garnek. Nie bez powodu nazywany jest garnkiem dla najbardziej zapracowanych. Dzięki swoim właściwościom pozwala on znacznie skrócić czas przyrządzania posiłków, a nam daje możliwość skupienia się na innych czynnościach dnia codziennego, na które tak często brakuje nam czasu.
Szybkowar – co to jest?
Szybkowar na pierwszy rzut oka do złudzenia przypominać może zwykły garnek – to jednak nieprawda. To w takim razie co to jest ten szybkowar? Od znanego wszystkim zwykłego garnka odróżnia go przede wszystkim pokrywa wyposażona w uszczelki, które gwarantują szczelność naczynia. Ponadto pokrywa ta posiada zawory bezpieczeństwa, których zadaniem jest regulowanie ciśnienia wewnątrz szybkowaru. Rosnąca temperatura i wytwarzające się wewnątrz ciśnienie sprawia, że potrawy w szybkowarze gotują się znacznie szybciej! Szybkowar to zatem garnek ciśnieniowy do szybkiego gotowania. Tego rodzaju garnki zwykle wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium pokrytego powłoką non-stick.
Jak działa szybkowar ciśnieniowy?
Jeśli wiemy już, co to jest szybkowar, czas dowiedzieć się, jak on działa. Garnek ciśnieniowy – bo tak też nazywany jest szybkowar – swoje działanie opiera przede wszystkim na wysokim ciśnieniu, które wytwarza się pod szczelnie przylegającą pokrywą.
Na jakiej zasadzie działa szybkowar? Woda, którą do niego wlewamy, pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna wrzeć, dzięki czemu wytwarza się para wodna. Ciśnienie w garnku wówczas wzrasta, a kiedy osiągnie maksymalną wartość, nadmiar pary wodnej wypuszczany jest przez zawór regulujący ciśnienie. W ten sposób wewnątrz szybkowaru utrzymywana jest stała temperatura. Należy pamiętać, żeby wlana do garnka woda zakrywała włożone do niego produkty – nie powinna jednak przekraczać 2/3 jego pojemności.
Do czego służy szybkowar w kuchni?
W kuchni szybkowar znajdzie zastosowanie w przygotowaniu wielu różnych potraw – od tych najprostszych, po te bardziej wymagające. Do czego posłuży nam szybkowar? Oczywiście do szybkiego gotowania! Doskonale sprawdzi się w przygotowaniach do świąt – z jego pomocą w krótkim czasie przyrządzimy bigos, ryby czy zupy, takie jak na przykład barszcz czerwony, będący nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. Przygotowanie niedzielnego obiadu z pomocą szybkowaru także staje się dużo łatwiejsze.
Ziemniaki ugotujemy w około 6 minut, a przygotowanie pysznego rosołu zajmie nam nie więcej niż 25 minut. Przy użyciu zwykłego garnka byłoby to niemożliwe. Bardzo ważne jest to, że dzięki parze wodnej towarzyszącej gotowaniu w szybkowarze potrawy zachowują odpowiednią wilgotność i nie są przesuszone. Nie musimy się także martwić tym, że przygotowywany posiłek się przypali. Jednak co najistotniejsze – potrawy przygotowywane przy użyciu tego nietypowego garnka, zachowują swój smak i kolor, dzięki czemu smakują dużo lepiej.