Super szybkie i wyjątkowo smaczne – przekąski na grilla! Proste przepisy urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań. Pieczone ziemniaczki z rumianą skórką, grillowane szparagi, faszerowane pieczarki i nadziewane serem pomidory. Tradycyjna kiełbaska, chrupiące grzanki i lekka sałatka. Zobacz, co jeszcze warto przygotować!
Wspólne grillowanie to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, ale również do przygotowania ulubionych dań, dlatego zawsze tak bardzo wyczekuję pierwszych ciepłych dni. ? Na grillu zazwyczaj króluje mięso. Nie pamiętam grilla bez pieczenia wcześniej zamarynowanej karkówki czy banalnie prostej i szybkiej w przygotowaniu piersi z kurczaka. Zawsze staram się, by na ruszcie znalazły się także lżejsze przekąski z grilla, które będą doskonałym dodatkiem do mięsa, ale również będą smaczne jako danie samo w sobie.
1 Pieczone młode ziemniaczki – ciepłe przekąski z grilla
Pieczone ziemniaczki to idealny dodatek do grillowanego mięsa czy ryby. Najlepsze to takie pieczone w mundurkach i doprawione aromatycznymi ziołami. Palce lizać! Uwielbiam je jako przekąskę na grilla, ale również jako składnik codziennego obiadu.
Składniki:
- Młode ziemniaki
- Ząbki czosnku
- Cebula
- Świeże zioła i sól
- Masło
Sposób przygotowania:
Umyj młode ziemniaczki i dokładnie wyszoruj ich skórkę za pomocą małej szczoteczki. Nie obieraj warzyw. Możesz je pokroić na ćwiartki lub, jeśli nie są zbyt duże, upiec w całości.
Ułóż porcję ziemniaków na kawałku folii aluminiowej, dodaj do nich plasterki cebulki i pokrojone ząbki czosnku. Dopraw szczyptą soli, posiekanymi świeżymi (lub suszonymi) ziołami. Świeże zioła możesz łatwo posiekać za pomocą specjalnych nożyczek do ziół, które wyposażone są w kilka ostrzy.
Dołóż parę łyżeczek masła, które sprawi, że ziemniaki nie przykleją się do folii i będą miały przyrumienioną skórkę. Tak przygotowane warzywa owiń folią i piecz na grillu przez około godzinę. Od czasu do czasu obracaj ziemniaczki, by wszystkie równomiernie się przypiekły.
2 Grillowane szparagi – coś szybkiego i zdrowego
Sezon na szparagi ruszył pełną parą, dlatego możemy śmiało wrzucić je na ruszt! Doskonałe jako osobna przekąska oraz jako dodatek do mięs i pieczonych ziemniaczków. Smaczne, lekkie i bogate w witaminę C.
- Zielone szparagi
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
- Sól morska i mielony pieprz
- Sos sojowy
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe łodygi. Niektórzy przed grillowaniem warzyw gotują je w osolonej wodzie w specjalnym garnku do szparagów, ale ja pomijam ten krok i wrzucam je na ruszt zupełnie świeże.
Przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek i sosu sojowego, a także przeciśniętego przez praskę czosnku. Najlepiej wstaw marynatę na kilka godzin do lodówki.
Nadziewaj po kilka szparagów na patyczki do szaszłyków. Za pomocą pędzla silikonowego wysmaruj warzywa przygotowaną marynatą. Grilluj szparagi na aluminiowych tackach jednorazowych. Posyp solą morską i dopraw pieprzem. Piecz szparagi po 5-8 minut na każdej ze stron.
3 Faszerowane pieczarki z grilla
Faszerowane pieczarki to bardzo prosty, ale zarazem efektowny przepis na pyszne przekąski prosto z grilla. Do pieczarkowych kapeluszy możesz włożyć, co tylko chcesz – mozzarellę, ser feta, pokrojoną w kosteczkę paprykę i szpinak. Ja proponuję przepis ze świeżymi ziołami i z intensywnym w smaku czosnkiem.
- Pieczarki
- Ząbki czosnku
- Cebula
- Natka pietruszki
- Masło
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do faszerowanych pieczarek wybierz grzyby o jak największych kapeluszach. Wtedy z łatwością będziesz mógł nafaszerować je dowolnymi składnikami. Dokładnie umyj pieczarki i odetnij ich nóżki tuż przy kapeluszach.
Pokrój odkrojone nóżki i cebulę w kostkę. Podsmaż na maśle (najpierw zeszklij cebulkę) i dodaj parę ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i smaż dopóki pieczarki nie zmiękną. Możesz również dodać trochę bułki tartej. Poczekaj aż farsz przestygnie i napełnij nim pieczarkowe kapelusze. Ułóż je na jednorazowych tackach do grillowania i piecz przez około 20 minut.
4 Pomidory zapiekane z serem feta
Na grillu przygotowujemy przede wszystkim różnego rodzaju mięso, a warto zapiekać również przeróżne warzywa. Pomidory, w całości lub w plasterkach, również będą doskonałą przekąską z grilla. Roztopiony ser będzie rozpływał się w ustach, dlatego nie można zrezygnować z tego dodatku!
- Pomidory
- Ser feta
- Szczypiorek
- Ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj kilka pomidorów i dokładnie je umyj. Odkrój górną część i wydrąż pomidory tak, by przypominały małe miseczki, które można nafaszerować.
Odkrojone części pomidorów pokrój w kostkę i dodaj do rozdrobnionego sera feta. Do miseczki ze składnikami dodaj jeszcze posiekany szczypiorek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawy i suszone zioła prowansalskie.
Tak przygotowanym farszem nadziej wydrążone warzywa. Każdego pomidora owiń folią aluminiową i grilluj przez około 20 minut.
5 Grillowane mięsno-warzywne szaszłyki
Do przygotowania szaszłyków przekładanych mięsem i warzywami możesz wykorzystać zarówno mięso drobiowe, jak i wieprzowe oraz wołowe. Czerwone mięso przygotowuje się jednak trochę dłużej, dlatego warto grillować je na oddzielnych wykałaczkach, a nie razem z warzywami. Jeśli chcesz w miarę szybko przygotować pożywne szaszłyki, zdecyduj się na mięso drobiowe.
- Pierś z kurczaka
- Papryka czerwona
- Papryka żółta
- Czerwona cebula
- Cukinia
Marynata:
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzesz się za krojenie i nadziewanie składników na drewniane patyczki, musisz najpierw namoczyć wykałaczki w wodzie przez około godzinę. Jeśli używasz stalowych szpilek do szaszłyków, nie będzie takiej potrzeby.
Pokrój pierś z kurczaka na niewielkie kawałki. Przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przypraw i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zanurz w niej pokrojone mięso i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Papryki, cukinię i cebulę również pokrój na regularne kawałki, by wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewaj warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj warzywa odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj szaszłyki naruszcie do grilla, aż do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli około 15 minut. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by z każdej strony były dobrze przypieczone.
6 Kiełbaski z mozzarellą i boczkiem – sycące przekąski do grilla
Grillować można różnego rodzaju kiełbaski, dlatego do tego przepisu na przekąski do grilla możesz wybrać swoją ulubioną! Najlepiej, by nie była zbyt gruba. Zazwyczaj wybieram cienkie białe kiełbaski, ale mogą to być także parówki z dużą zawartością mięsa.
- Cienkie białe kiełbaski lub parówki
- Mozzarella
- Plasterki boczku
- Świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Kiełbaski przetnij wzdłuż, tak by utworzyły kieszonkę. Włóż do nich pokrojoną w słupki mozzarellę i posyp świeżą, posiekana bazylią. Każdą kiełbaskę owiń ciasno plasterkiem boczku i zepnij za pomocą wykałaczek do koreczków tak, by nie wypłynęło z nich nadzienie.
Rozgrzej grill i ułóż na tacce tak przygotowane kiełbaski. Grilluj z każdej strony po około 5 minut. W obracaniu i zdejmowaniu kiełbasek z grilla pomogą Ci szczypce do grillowania. Gotowe kiełbaski podawaj z chrupiącymi grzankami lub opieczoną bułką do hot-dogów.
7 Grillowana pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Grillowany filet z kurczaka to w sumie sycące danie, ale podane w mniejszych kawałkach może okazać się smaczną przystawką do grilla.
- Pierś z kurczaka
- Świeży szpinak
- Cebula
- Ząbki czosnku
- Masło
- Śmietana
- Żółty ser
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Opłucz pierś z kurczaka, przekrój na pół i delikatnie rozbij, by szybciej się ugrillowała. Natrzyj mięso solą i oliwą z oliwek. Na patelni przygotuj szpinakowy farsz: na maśle podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, dodaj szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz zabiel odrobiną śmietany.
Każdy filet złóż na pół, a do jego środka nałóż przygotowany farsz szpinakowy oraz dodaj kawałki żółtego sera. Aby farsz nie wyciekł w czasie grillowania, możesz spiąć wszystko za pomocą drewnianych wykałaczek.
Grilluj na rumiany kolor z obu stron przez około 15 minut. By sprawdzić czy filet jest gotowy w środku, sprawdź jego temperaturę wewnątrz za pomocą termometru do mięsa ze specjalnym nakłuwaczem. Faszerowana pierś z kurczaka doskonale smakuje z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego.
8 Grzanki z masłem czosnkowym, czyli coś naprawdę szybkiego na grilla!
Chrupiące, złociste grzanki z czosnkowym akcentem urozmaicą nie tylko dania z grilla, ale również codzienne obiady. Idealne jako przystawka do kremowych zup, lekkich sałatek, zapiekanych mięs i domowych dipów.
- Bagietka
- Masło
- Ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól i słodka papryka
Sposób przygotowania:
Pokrój bagietkę ukośnie na małe kromeczki. Parę łyżeczek masła wymieszaj dokładnie z wyciśniętym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i słodką paprykę. Takim masłem czosnkowym posmaruj każdą kromeczkę. Ułóż pieczywo na aluminiowej tacce i grilluj 3-5 minut, uważając, by się nie przypaliło. Powinny być lekko złociste i odpowiednio chrupkie!
9 Wiosenna sałatka tzatziki – lekka przekąska do dań z grilla
Miska świeżych warzyw polana sosem tzatziki to lekki dodatek do cięższych, pieczonych mięs i ryb. Takim miksem zdrowych składników zdecydowanie warto się zajadać!
- Sałata rzymska
- Pomidor
- Papryka czerwona
- Cebula czerwona
- Świeży ogórek
- Rzodkiewki
- Szczypiorek
- Prażone pestki słonecznika i dyni
- Ser feta
Sos:
- Jogurt naturalny
- Ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa i pokrój w kostkę (oprócz ogórka!), cebulę potnij w piórka, a sałatę porwij na mniejsze kawałeczki. Ser feta potnij w grubszą kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki w większej misce plastikowej.
Zetrzyj na tarce świeżego ogórka i wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dopraw sos do smaku, polej nim sałatkę i posyp wszystko pestkami dyni i słonecznika.
Do lekkiej sałatki możesz dodać wcześniej ugrillowaną i pokrojoną pierś z kurczaka lub dosypać małe grzanki chlebowe. Sałatka idealnie komponuje się z chrupiącą bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.
10 Grillowana kukurydza z masłem
Grillowane kolby kukurydzy to banalnie prosty przepis na przystawki do grilla. W czasie wielkiego grillowania zdecydowanie nie powinno zabraknąć tego słodkiego warzywa, z dodatkiem świeżych ziół i szczypty soli dla wzmocnienia smaku.
- Kolby kukurydzy
- Gałązki tymianku
- Masło
- Sól
Sposób przygotowania:
Na osobnych kawałkach folii aluminiowej rozsmaruj miękkie masło i na każdym z nich ułóż kolbę kukurydzy. Posyp kolby szczyptą soli i połóż po gałązce tymianku. Zawiń każdą kukurydzę w folię i wrzuć na rozgrzany ruszt! Grilluj przez około 20 minut, co jakiś czas obracając zawinięte kolby. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale uważaj, by się nie poparzyć!
Warto wybrać jak najbardziej różnorodne przystawki na grilla, by każdy z gości był zadowolony! Przepisy, które prezentuję będą idealne zarówno dla tych, którzy mięso uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają ochotę raczej na coś lżejszego. Aby przygotowywanie przekąsek z grilla było wyjątkowo proste i szybkie, zaopatrz się w odpowiednie przybory do grilla, które z pewnością ułatwią “grillową robotę”. 🙂