Szparagi zawijane i pieczone w boczku to przepis zarówno na smaczny obiad, jak i imprezową przekąskę. Ja zazwyczaj przygotowuję szparagi zielone pieczone z boczkiem, ale równie dobrze możesz zdecydować się na te białe. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego aż żal go nie wypróbować! Korzystaj, póki trwa sezon na szparagi.

Szparagi to bardzo smaczne pędy, które dodają wykwintności wielu daniom. Można przygotowywać je naprawdę na wiele sposobów! Jednym z pomysłów są szparagi zielone pieczone w boczku – idealny dodatek do obiadu, na imprezę i do grilla. Przygotowuje się je bardzo prosto, dlatego będzie to też dobry przepis, gdy chcesz na szybko wyczarować wykwitną przekąskę. Warto korzystać z sezonu na szparagi i cieszyć się tymi przysmakami.

Reklama

Warto wybierać młode, jeszcze cienkie szparagi, których nawet nie musisz gotować przed pieczeniem – zmiękną w piekarniku. Ale jeśli trafiły Ci się grube, łykowate pędy lub zabierasz się za szparagi białe, najlepiej je obierz specjalną obieraczką do szparagów i lekko podgotuj w garnku do szparagów. Szparagi owinięte w boczku możesz po prostu wyłożyć na blachę z pergaminem lub ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Szparagi pieczone z boczkiem w piekarniku

Jesteś miłośnikiem szparagów? Zapraszam po pomysły na inne dania ze szparagami w roli głównej: 10 przepisów na dania ze szparagami.

Ocena: 3.5/5.
Please wait...