Sezon na szparagi trwa krótko, przez co trudno się nimi znudzić. Każdego roku, gdy tylko dostrzegam na targu pierwsze pęczki szparagów, uśmiecham się od ucha do ucha i myślę sobie: wiosna w pełni!
A potem kupuję pęczek tych zielonych lub białych smakołyków, biegnę do domu i zaszywam się w kuchni. Pomysłów na szparagi mam miliony. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szparagi z szynką parmeńską.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę ze szparagami, wybierzcie zielone – wymagają mniej pracy, bo nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i obciąć zdrewniałe końce. Jeśli zdecydujecie się na szparagi białe, zaopatrzcie się w obieraczkę do szparagów, która znacznie ułatwi Wam ich przygotowanie. Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać sezon szparagowy, na pewno przydadzą Ci się także różne akcesoria do szparagów, takie jak specjalny garnek, pojemnik do przechowywania świeżych szparagów czy silikonowe sznurki. Gotowi? Podaję przepis!
Reklama
W naszym wpisie znajdziesz odpowiedź na pytanie: Dlaczego warto jeść szparagi? Sprawdź!
Szparagi z szynką parmeńską z piekarnika – prosty przepis
Persons
2
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- Ocet balsamiczny
- Garść kiełków
- Garść ulubionej sałaty
Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj szparagi i odkrój zdrewniałe końce.
- Owiń szparagi w szynkę – najlepiej jeden plasterek na jeden szparag.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku przez 8 minut.
- Polej octem balsamicznym. Podawaj z sałatą i kiełkami albo sadzonym jajkiem i ziemniakami.