Szaszłyki na zimno to szybka przekąska, którą możesz przygotować na imprezę lub na niespodziewany przyjazd gości. Ta wariacja włoskiej sałatki Caprese jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci, by zrealizować przepis na szaszłyki Caprese na zimno.
Szukasz pomysłu na szaszłyki na zimno? Proponuję przygotować przekąskę w iście włoskim stylu – lekkie szaszłyki Caprese. Złożone jedynie z kilku składników (pomidorków koktajlowych, mozzarelli i bazylii) są proste i szybkie w wykonaniu, dlatego możesz przygotować je zawsze wtedy, kiedy goście wpadną z niespodziewaną wizytą. Szaszłyki będą także dobrą przekąską na zaplanowaną imprezę, piknik czy grilla. Efektowne szaszłyki na zimno pasują do każdego pieczywa – chrupiącej grzanki czosnkowej czy świeżej bagietki.
Co jeszcze będzie Ci potrzebne? Na pewno szpilki do szaszłyków, jeśli zamierzasz przygotować większe porcje przekąsek lub patyczki do koreczków, które pozwolą Ci przyrządzić mini szaszłyczki.
Szaszłyki Caprese na zimno – przepis na imprezę
Notatki
Podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką z masłem ziołowym.
Składniki
- pomidorki koktajlowe
- małe kulki mozzarelli
- listki świeżej bazylii
Dodatkowo:
- sos balsamico lub oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Pomidorki koktajlowe i listki bazylii umyj. Kulki mozzarelli odsącz z zalewy.
- Nadziewaj na każdy patyczek pomidorka koktajlowego, kulkę mozzarelli i listek bazylii – i tak prawie do końca patyczka.
- Większe pomidorki koktajlowe możesz przekroić na pół.
- Składniki oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop sosem balsamico lub oliwą z oliwek.
- Ułóż na półmiski i zaserwuj na stół!