Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone z pomidorami i aromatycznymi przyprawami – przygotowane na jednej patelni. Danie kuchni tunezyjskiej można serwować zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekki obiad. Szakszuka z jajkiem, pomidorami i cebulą jest zdecydowanie warta wypróbowania. Wszystko przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Jak zrobić szakszukę, czyli jajka sadzone na pomidorach? Zapraszam na przepis!
Szakszuka to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. I nie ma się co dziwić! Danie to pochodzi z kuchni tunezyjskiej i składa się z jajek sadzonych, pomidorów, cebuli i aromatycznych przypraw. Wszystkie składniki przygotowuje się razem na jednej patelni. Całość rzeczywiście może przypominać bałagan, ale w smaku daleko mu do tak negatywnego określenia! Gorące pomidory podane z sadzonym jajkiem można serwować zarówno na bardzo pożywne śniadanie, jak i nieco lżejszy obiad. Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dlatego aż żal go nie wypróbować!
Jaka patelnia do szakszuki będzie najlepsza? Najlepiej sprawdzi się solidna patelnia żeliwna, która jest wręcz stworzona do potraw jednogarnkowych, składających się z wielu składników. Wykonana z naturalnych materiałów, nie zmienia smaku potraw. Ponadto, może być używana nawet w piekarniku. Do przygotowania szakszuki sprawdzą się również inne patelnie, najważniejsze, by były to patelnie głębokie. Mogą mieć jeden lub dwa uchwyty. Mogą być stalowe lub pokryte powłoką nieprzywierającą. Jajka sadzone w pomidorach powinny smakować tak samo dobrze!
Szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach – przepis podstawowy
Składniki
- 4 jajka
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 10 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę. Część soku z pomidorów powinna odparować. Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Zrób 4 wgłębienia w sosie (łyżką) i do każdego z nich wbij po jajku.
- Przykryj patelnię i duś szakszukę jeszcze 5 minut.