Do połączenia kapusty i owoców byłam dość sceptycznie nastawiona. Dopóki nie spróbowałam tego. Przedstawiam wam przepis na surówkę z kapusty czerwonej z pomarańczami, do którego z chęcią będziecie wracać.
Kapusta w kuchni polskiej występuje od dawna. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, często są zszokowani tym, że to warzywo występuje w tak wielu daniach. Niewygórowana cena z pewnością ma tutaj znaczenie. Bigos, surówki, kapusta z grzybami… Palce lizać! Koniec marzeń o tych pysznych potrawach, pora na przepis. ?
Reklama
Co może Ci się przydać?
Jeśli jesteście fanami kapusty, to polecam Wam także przepis na pieczone gołąbki.
Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczami – przepis
Persons
2
Składniki
- 250 g kapusty czerwonej
- 1 pomarańcza
- Kilka orzechów włoskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Kapustę poszatkuj i wsyp do miski.
- Wytnij kawałki miąższu spomiędzy błonek pomarańczy.
- Wyciśnij nad kapustą sok z błonek i pozostałych na nich resztek miąższu – tyle, ile się da.
- Oliwę i ocet wymieszaj i dolej do kapusty. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj kawałki pomarańczy i pokrojone orzechy a następnie wstaw do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.